Mesajele date în numele companiilor de gaze și energie electrică, o nouă metodă de escrocherie! Tot ce trebuie să știe românii și la ce să fie atenți ca să nu cadă pradă înșelăciunilor | EXCLUSIV

O nouă modalitate de phishing face victime printre români. Cetățenii primesc mesaje trimise în numele companiilor furnizoare de energie sau gaze, prin care li se solicită o serie de informații personale.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

O nouă metodă de phishing face victime printre români. Mai mulți cetățeni au primit mesaje pe telefoanele mobile, date în numele unei companii ce distribuie gaze. Aceste metode ar putea deveni din ce în ce mai întâlnite și este important ca cetățenii să fie cât mai prudenți.

Specialiștii recomandă să fim atenți la aceste tipuri de înșelăciune, iar dacă primim mesaje prin care ne sunt solicitate anumite informații să verificăm înainte caracterul oficial al lor fie printr-un telefon la distribuitor, fie prin analizarea mesajelor de pe paginile sociale sau din aplicație.

Hackerii găsesc tot felul de metode de înșelăciune, iar dacă cândva era la modă accidentul, acum se pare că au devenit populare scheme de phishing cu mesaje date în numele companiilor ce distribuie energie electrică sau gaze. De cele mai multe ori, companiile sunt nevoite să transmită comunicări oficiale prin care le atrag atenția clienților că nu au trimis astfel de mesaje și îi sfătuiesc să nu răspundă la întrebări sau să trimită datele solicitate prin respectivul mesaj.

Ce trebuie să știe românii despre metoda de înșelăciune cu facturi la gaze sau energie

Este foarte important de știut că astfel de fapte sunt considerate înșelăciune, iar de cele mai multe ori sunt fapte penale.

Mai mult decât atât, este recomandat să nu transmiteți niciodată datele care vă sunt solicitate decât după ce ați verificat că mesajul vine chiar de la furnizorul de gaze sau energie și nu este vorba de o înșelăciune.

Citeste si: Ce pensie ireal de mică are Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România?! Este singura ei sursă de venit și a fiicei sale!

"În primul rând, după părerea mea vorbim de trei chestiuni: înșelăciune într-o formă continuată, adică prezentarea undei fapte adevărate ca mincinoasă și prezentarea unei fapte mincinoasă ca adevărată în scopul de a produce efecte juridice. Lucrul acesta se întâmplă, înșelăciunea este clară.

Citeste si: “Crucea este crăpată.” Ileana Ciuculete ar putea fi deshumată la 7 ani de la decesul ei. Motivul pentru care copiii ei vor acest lucru- kfetele.ro

Citeste si: Vestea cruntă despre VIOREL Lis! Din păcate, e adevărat. Oana Lis a confirmat- bzi.ro

Avem apoi numărul doi, o tentativă de accesare a unor sisteme informatice pe baza datelor furnizate – ne aducem aminte că foarte mulți dintre noi își folosesc adresa de e-mail și așa mai departe să își creeze tot felul de conturi online sau chiar conturile din aplicațiile acestor companii și nu în ultimul rând, discutăm despre o accesare a unor date cu caracter personal într-un mod nelegal și atunci toate lucrurile acestea se situează și pe o parte de infracționalitate și pe parte civilă unde se pot cere ulterior daune morale", a explicat avocatul Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.

metode de inselaciune

Metode de înșelăciune online

[Sursa foto: FreePick]

Cum procedezi dacă ești victima unei înșelăciuni

Este foarte important să știți ce să faceți dacă ajungeți într-o astfel de situație. Odată ce s-a întâmplat să primiți un astfel de mesaj pe telefonul mobil e bine să verificați cu furnizorul de energie electrică sau gaze și să vedeți dacă compania la care aveți contract chiar solicită respectivele informații.

Citeste si: Este unul dintre cele mai cunoscute nume de pe Tik-Tok, dar copilăria i-a fost teribil de grea! Mario Simen, dezvăluiri în lacrimi: "Mergeam fără mâncare la școală" 

În cazul în care discutăm de persoanele care nu au acces la internet pentru a verifica inițial în mediul online, este indicat să dea un telefon la firma furnizoare și să verifice dacă este necesar să trimită respectivele informații. În cazul în care compania spune clar că nu, atunci NU trimiteți datele dumneavoastră la adresele din mesajul primit sau la respectivul număr de telefon.

"Trebuie să le spunem oamenilor că mesajele acelea pe care ei le primesc trebuiesc întotdeauna confirmate cu furnizorul de energie, distribuitorul sau de la cine se pretinde a fi mesajul primit. Lucrul acesta poți să îl faci destul de simplu dacă ești actualizat cu informația, respectiv pe conturile de la fiecare furnizor poți să verifici dacă au nevoie de asemenea date sau dacă sunt mai în vârstă și nu au acces la un asemenea sistem, teoretic, dacă primesc mesaje pe telefon să dea totuși un telefon mai departe la distribuitor să verifice.

Trebuie să ne gândim că sunt foarte mulți care oricum nici nu știu să citească mesajele respective și pentru ei consider că nu există niciun fel de risc din acest punct de vedere", a mai explicat avocatul Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.

Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!

hackeri

Înșelăciune online

[Sursa foto: PixaBay]

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zi liberă pentru profesori și elevi. Când pică Ziua Internațională a Educației și de ce nu se organizează cursuri la această dată

Cine e Sebastian Burduja, ministrul interimar al Educației. "Sunt recunoscător pentru încredere și conștient de provocări. Misiunea mea este să asigur funcționarea...

Rabla pentru becuri 2022. Ministerul Mediului oferă vouchere în schimbul becurilor cu incandescență. Vezi care sunt condițiile

7 zodii cu succes incredibil la bani începând de mâine

Vladimir Putin a TRIMIS TANCURILE! Cutremur la nivel european. Decizia momentului de la Kremlin

„Cele mai frumoase poze pe care mi le-a făcut vreodată.” Lia Bugnar, adevărul despre despărțirea de Anghel Damian

Alertă pentru toate mamele! Se SCHIMBĂ LEGEA!

Lovitură pentru Portugalia – Ronaldo amenință că pleacă de la Cupa Mondială – Doi jucători au părăsit deja Qatarul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies