Mii de evrei părăsesc Rusia din cauza războiului cu Ucraina, de frica persecuției! Un renumit profesor explică: "Evreii devin una dintre țintele propagandei lor"

Ttot mai mulți evrei părăsesc Rusia din motive de siguranță atât pentru ei înșiși, cât și pentru familiile lor, relatează BBC.

Autor: Redactia WOWbiz

In articol:

Războiul Rusiei cu Ucraina pare că nu se mai termină, iar unul din 8 evrei ruși a ales să își părăsească țara, încă de la începutul conflictului.

Agenția Evreiască care îi ajută pe evreii de pretutindeni să se mute în Israel a comunicat faptul că 20.500 de evrei au părăsit țara încă de la inceputul lunii martie și până în prezent, dintr-un total aproximativ de 165 000. Restul s-au refugiat în alte țări.

De ce a părăsit Rusia rabinul Goldschmidt

Mii de evrei părăsesc Rusia din cauza războiului cu Ucraina, de frica persecuției! Un renumit profesor explică Evreii devin una dintre țintele propagandei lor

La Moscova s-au făcut imense eforturi pentru dezvoltarea comunitatii evreiesti după căderea comunismului. Unul dintre cei care au condus aceste demersuri este Pinchas Goldschmidt, rabinul șef al orașului din 1993.

„Am plecat de la zero cu sinagogi, școli, grădinițe, servicii sociale, profesori, rabini și membri ai comunității”, povestește acesta, conform BBC.

Citeste si: Vladimir Putin își face palat la Marea Neagră! Liderul de la Kremlin a închiriat 186 de hectare pe o plajă: „O așezare cu drepturi depline pentru președintele rus”

În ciuda eforturilor depuse, rabinul Goldschmidt și familia sa au părăsit Rusia la doar două săptămâni de la începerea războiului dintre Rusia și Ucraina. Ulterior, rabinul a renunțat la poziția pe care o ocupa la Moscova  și și-a expus părerea cu privire la război: „ Am simțit că trebuie să fac ceva pentru a-mi arăta totala dezasociere și dezacord cu această invazie a Ucrainei, dar m-aș fi pus în pericol dacă aș fi făcut asta rămânând la Moscova.”

, relatează BBC.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Deși majoritatea membrilor comunității l-a susținut, fostul rabin-șef a avut de-a face și cu criticile celor care au fost în dezacord cu el. O parte dintre evreii ruși l-au criticat în urma deciziei sale de a fugi și de a-și exprima opinia legată de cele întâmplate în Ucraina. Aceștia se simt amenințați și sunt îngrijorați de o posibilă răzbunare ce ar putea pica pe umerii lor.

„Am primit anumite mesaje care spuneau << Cum poți să ne lași singuri?>>, dar aș spune că marea majoritate a fost extrem de înțelegătoare. Nu a fost un conflict minor când am decis dacă să plec. Pentru mine și soția mea, comunitatea era viața noastră.”, lămurește Goldschmidt conform BBC.

Totuși, de atunci, mulți alți membrii ai comunității i-au urmat exemplul și au profitat de această ocazie pentru a se muta în Israel, acolo unde Legea Reîntoarcerii oferă oricui poate dovedi că are cel puțin un bunic evreu dreptul la cetățenie israeliană.

Care este situația evreilor în Rusia și cum se vede această perioadă prin ochii unui om din comunitatea evreiasca

Mii de evrei părăsesc Rusia din cauza războiului cu Ucraina, de frica persecuției! Un renumit profesor explică Evreii devin una dintre țintele propagandei lor

Anna Shternshis, profesor de studii Yiddish la Universitatea din Toronto și specialist în istoria evreilor în Rusia a avut câteva cuvinte de spus despre acest fenomen:  „M-am gândit de ceva timp de ce există așa o grabă de a pleca pentru că noi nu vedem o creștere uriașă de cazuri de antisemitism. Dar apoi, punându-mi pălăria de istoric, văd că de fiecare dată când se întâmplă ceva în Rusia precum răscoale, schimbări, evreii sunt mereu în pericol. Autoritățile din Rusia sunt imprevizibile și au o tendință proastă: evreii devin una dintre țintele propagandei lor, în mod tradițional, suntem o modalitate excelentă de a găsi inamici interni.”, potrivit BBC.

Citeste si: Jurnalista care l-a sfidat pe Vladimir Putin a fost găsită vinovată. Ce urmează să pățească Marina Ovsiannikova: „Este o adevărată absurditate”

Un bărbat care își dorește să plece din Rusia  a vorbit pentru BBC. Acesta a dorit să fie cunoscut sub un nume fals tocmai din motive de siguranță pentru el și apropiații săi, el aflându-se la acest moment în Moscova: "După 24 februarie, familia mea și-a dat seama că suntem absolut împotriva acestui război, dar nu știam cum să protestam. Unul dintre copiii mei are vârsta potrivită serviciului militar, așa că acesta este un alt motiv pentru care vrem să mergem", spune Alexandru.

Totuși, profesorul Shternshis sugerează faptul că, în cazul lui Alexandru, este vorba de mult mai mult decât anxietatea pe care bărbatul o resimte atunci când vine vorba despre viitorul familiei sale. Shternshis aduce în scenă ideea că îngrijorările pe care mii de evrei le resimt în acest momente vor merge mult mai departe decât opoziția față de acest război.

Alexandru a mai declarat pentru BBC faptul că el personal cunoaște doar două familii de evrei și că nu a fost niciodată foarte apropiat de această comunitate. Deși a reușit să se integreze în societatea rusă, bărbatul se teme că acest lucru ar putea fi egal cu zero dacă opinia publică se va întoarce împotriva evreilor.

Bărbatul a solicitat cetățenia israeliană, iar în următoarele săptămâni va mai fi intervievat. Alexandru a mai povestit pentru BBC faptul că una dintre marile sale temeri este intenția guvernului rus de a renunța la filiala rusească a Agenției Evreiești.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

VIDEO Vladimir Putin ar fi fost înlocuit. Un general ucrainean a observat toată faza. Cum s-a dat de gol sosia la ultima apariție

Ce i-a făcut Vladimir Putin unei brazilience pe care a întâlnit-o la un eveniment! Tânăra a povestit întreaga experiență: „M-a băgat în sperieți puțin”

După ce NATO și-a intensificat prezența în Europa, Belarus a anunțat că susține Rusia în războiul cu Ucraina: „Avem practic o armată unificată”

Horoscop 6 Octombrie 2022. O zi a deciziilor și a schimbărilor

DEVINE INTERZIS în România! Decizia care se pregătește chiar acum în Parlament. SE DĂ LEGE

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Regele Charles al III-lea, război cu Ceaușescu. Cum a apărut această confruntare

Reghecampf, situație din ce în ce mai dificilă – Antrenorul este la un pas să își piardă slujba, din nou

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies