Ministrul japonez de Finanţe critică femeile ce refuză să aibă copii

Ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso, a declanşat critici din partea presei nipone, după ce a declarat că nu persoanele în vârstă trebuie învinovăţite pentru dezechilibrul demografic, ci femeile care refuză să aibă copii, relatează AFP.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

"Mulţi încearcă să lase impresia că persoanele în vârstă sunt responsabile pentru îmbătrânirea populaţiei, dar problema este, de fapt, refuzul de a naşte copii", a declarat Taro Aso, într-un discurs susţinut în campania electorală pentru alegerile legislative programate duminică în Japonia.

Declaraţia ministrului de Finanţe a şocat presa niponă, care a apreciat că Taro Aso a criticat direct femeile care nu au copii şi le-a acuzat pentru scăderea natalităţii, şi nu a făcut referire la politicile nepotrivite ale sistemului japonez, ce nu-i încurajează pe cetăţeni să devină părinţi.

Rata fertilităţii este în Japonia de 1,4 copii pentru o femeie, în condiţiile în care ar trebui să se situeze la 2,1, pentru a garanta reînnoirea generaţiilor.

Principalul motiv care conduce la această situaţie este deseori anxietatea faţă de viitor, teama de a nu avea venituri suficiente pentru a răspunde nevoilor unei familii. La acestea se adaugă lipsa infrastructurii şi în special a creşelor şi grădiniţelor, care le obligă pe tinerele mame să renunţe la locul de muncă pentru a-şi putea îngriji copiii.

Pe de altă parte, se înregistrează o creştere a proporţiei persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, care nu mai sunt active şi au nevoie de îngrijiri medicale.

Premierul japonez Shinzo Abe a promis înfiinţarea a sute de mii de locuri în creşe în anii următori şi, prin programul de politici economice, speră să le încurajeze mai mult pe tinerele din Japonia să-şi continue cariera profesională, dar să fie şi mame în acelaşi timp.

Citeste si: Andreea Pirui a ajuns la doctor! Ce operație și-a făcut - evz.ro


Citește și:

Primul invitat la „40 de intrebari cu Denise Rifai”, intr-un interviu eveniment! Elena Udrea se va afla sub tirul intrebarilor celebrei jurnaliste

Imagini incredibile! Un bărbat din Tulcea și-a înscenat un accident. Camerele de supraveghere au surprins totul

Cazul care a șocat o lume întreagă. Criminalul de pe Twitter, care a omorât opt femei, și-a recunoscut vina. Riscă pedeapsa cu moartea

Moștenitoarea unui imperiu de băuturi alcoolice, condamnată la închisoare după ce a finanțat o sectă care folosea femeile ca sclave sexuale

Oroare în Sicilia. Trei români și un italian au violat o fetiță de 11 ani. Mărturii cutremurătoare ale minorei: ”M-au ținut cu forța”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies