Misterul morții baschetbalistei de 18 ani, sub lupa specialiștilor. Medicul Tudor Ciuhodaru explică: „Moartea subită se poate preveni” | EXCLUSIV

Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgență, a analizat pentru WOWbiz.ro cele mai recente informații legate de posibil cauză a decesului Alessiei Raiciu.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Jucătoarea de la CS Olimpia București, a murit duminică, 14 august, în ziua în care ar fi împlinit 18 ani.

Potrivit celor mai noi informații care circulă în spațiul public, Alessia ar fi murit din cauza unui edem pulmonar acut, însă autopsia nu este încă finalizată.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic UPU: „ La sportivi, riscul de moarte subită este de aproape 2,8 ori mai mare decât la tinerii sedentari.”

Misterul morții baschetbalistei de 18 ani, sub lupa specialiștilor

Alessia a fost găsită fără suflare, la ea acasă, fără să aibă semne de violență pe corp. Inevitabil, lumea a legat moartea ei de „sindromul morții subite”, un termen general care acoperă o serie de afecțiuni cardiovasculare cu potențial letal chiar și pentru cei mai tineri. 

Contactat de jurnaliștii WOWbiz, Dr. Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra faptului că, indiferent de problema cu care se confrunta Alessia fără știrea ei sau a celor din jur, această ar fi putut fi tratată dacă ar fi fost testată din timp. 

Citeste si: Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

„Moartea subită poate fi prevenită. La sportivi, oficial, riscul de moarte subită, paradoxal, este de aproape 2,8 ori mai mare decât la tinerii sedentari.

Trebuie văzut dacă edemul pulmonar este cardiogen sau necardiogen. În privința sportivilor de performanță, uitați-vă ce a făcut Italia. Screening complet, adică evaluare la tot ceea ce pare suspect. Moartea subită poate fi prevenită la o mare parte din cazuri. În 1982, Italia a introdus un astfel de program și a scăzut incidența morții subite de la 3,6 la suta de mii de indivizi la 0,4, adică de aproape 10 ori”, a precizat Dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: S-a aflat motivul morții Alessiei Raiciu, baschetbalista de 18 ani care a murit în somn. Rezultatul total neașteptat al autopsiei

Tudor Ciuhodaru: „Prevenția este la pământ în România.”

Misterul morții baschetbalistei de 18 ani, sub lupa specialiștilor

Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgență

[Sursa foto: Facebook]

Văzută drept o baschetbalistă de perspectivă, Alessia făcea deja parte din naționala U18 a României și visa ca, într-o zi, să poată reprezenta țara noastră la nivelul cel mai înalt, însă o afecțiune misterioasă i-a furat acest vis.

Dacă se devedește că a fost o afecțiune cardiovasculară, este suficient să privim cazul fotbalistului Patrick Ekeng, care a murit pe 6 mai 2016, într-un meci Dinamo- Viitorul, ca să ne dăm seama cum așa ceva poate duce la o tragedie în orice moment. Atunci, Ekeng a făcut stop cardio-respirator în minutul 70 al partidei din cauza unei probleme cardiovasculare de care nu era conștient.

„Țineți cont de faptul că o parte din afecțiunile astea au determinism genetic. Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă, de care a murit Ekeng, are determinism genetic. Dacă ați mai avut în familie cazuri de morți subite, dacă ați mai avut rude care au dezvoltat afecțiuni cardiovasculare sub 50 de ani, testul genetic ar trebui să fie orientativ. Prevenția este la pământ în România. Dacă vorbim despre sportivii de performanță, în multe cazuri, diagnosticul le scapă echipelor medicale. În cazul displaziei aritmogene de ventricul drept, celulele de la nivelul inimii încep să genereze impulsuri anormale. La fel ca la cardiomopatia hipertofică obstructivă, primul semn este tahicardia, și poate duce rapid spre deces”, a mai spus Dr. Tudor Ciuhodaru.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

S-a aflat motivul morții Alessiei Raiciu, baschetbalista de 18 ani care a murit în somn. Rezultatul total neașteptat al autopsiei

Cine a fost Alessia Raiciu, baschetbalista care a murit în somn, în ziua când împlinea 18 ani. Ce spun rezultatele autopsiei

Tragedie în sportul românesc. A murit de ziua ei: „Una din cele mai talentate sportive ale generației"

Gata cu zilele grele pentru 5 zodii. Vin finanțe multe și succes

SE SCHIMBĂ banii, din luna DECEMBRIE 2022. Anunțul momentului! Decizia s-a luat deja

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Harry și Meghan, umiliți crunt de Regele Charles. Sunt mai rău decât cerșetorii

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies