Mitropolia Ardealului explica excluderea lui Cristian Pomohaci: Abateri morale si canonice, printre care ”declansarea si intretinerea unui scandal mediatic fara precedent”

Autor: A.N.C.
 
Fostul preot Cristian Pomohaci se face vinovat de o abatere morala, incompatibila cu statutul de preot, dar si de trei abateri canonice- neascultarea fata de autoritatea bisericeasca, denaturarea Liturghiei si ”declansarea si intretinerea unui scandal mediatic fara precedent”, arata reprezentantii Mitropoliei Ardealului in motivarea deciziei de excludere din cler.
 
Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a publicat, miercuri, motivarea deciziei de excludere din cler a lui Cristian Pomohaci.
 
 
”Sanctiunea de eliberare din demnitatea preoteasca si trecerea in starea de laic s-a aplicat de instanta bisericeasca de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci in urma completarii si rejudecarii Dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a retinut in seama apelantului, pe langa singura abatere morala cuprinsa in acest dosar, inca alte trei mari abateri canonice”, precizeaza reprezentantii Mitropoliei Ardealului.
Potrivit acestora, abaterea morala la care se face referire este ”tentativa de savarsire a unor acte imorale, exprimata printr-un dialog inregistrat si facut public, abatere incompatibila cu statutul de preot si care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.
 

 

 
Prima dintre abaterile canonice este ”denaturarea cu buna stiinta a Sfintei Liturghii, aducandu-se atingere invataturii dogmatice, pana aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influenta neoprotestanta”.
 
Pomohaci este acuzat, de asemenea, de ”neascultare fata de autoritatea bisericeasca, prin neindeplinirea indatoririlor canonice, regulamentare si statutare si a tuturor ordinelor si dispozitiilor superiorilor ierarhici, dusa pana aproape de schisma”, dar si de ”denigrarea Bisericii prin declansarea si intretinerea unui scandal mediatic fara precedent”.
 
”Sanctiunea aplicata fostului preot Cristian Dorin Pomohaci are rostul de a apara morala, doctrina si randuielile liturgico-canonice ale Bisericii si, in acelasi timp, de a acorda acestuia sansa la pocainta si indreptare”, mai spun reprezentantii Mitropoliei Ardealului.
 
Acestia reamintesc ca decizia este definitiva, dar, daca-si doreste iertare, fostul preot trebuie sa dea dovada ca ”de la pronuntarea sentintei, a ramas ascultator Chiriarhului sau si a dat dovada de pocainta si indreptare timp indelungat”.
 
 
Ridicarea caterisirii o face Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.
 
Destituirea din slujirea clericala are aceleasi consecinte dogmatice si canonice la fel ca si caterisirea. Cel destituit nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta tinuta clericala, de a folosi vesminte preotesti si de a face slujbe, de a fi duhovnic si de a savarsi rugaciuni.
 
Continuarea pe s tirilekanald.
Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Momente de tensiune pentru familia lui Alexandru Cumpănașu. Soția lui a fost transportată de urgență la spital: „Abia putea vorbi”

S-a aflat motivul morții Alessiei Raiciu, baschetbalista de 18 ani care a murit în somn. Rezultatul total neașteptat al autopsiei

Serialul “Infidelul” are premiera mâine, 17 august, de la ora 20:00, la Kanal D! Ce spune Cansu Dere despre Asya, personajul pe care îl interpretează

3 zodii vor da lovitura din punct de vedere financiar de săptămâna următoare

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

China trimite trupe în Rusia. Breaking News

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies