Mituri și adevăruri despre cele mai frecvente probleme de sănătate

Autor: Amalia Florea

In articol:

Corpul este un sistem care funcționează pe baza unor reguli bine puse la punct. Când structura sa este tulburată de către un virus, o bacterie, schimbări ale stilului de viață sau chiar dereglări hormonale, atunci te poți confrunta cu diverse probleme de sănătate.

Este vital să te preocupi de starea ta de sănătate și să nu ignori semnalele de alertă pe care corpul ți le oferă. Chiar dacă nu suferi de vreo problemă de sănătate, este necesar să faci analize periodice și să mergi frecvent la un medic specialist, deoarece majoritatea bolilor pot rămâne latente luni, ani și decenii înainte de a-și arăta primele semne.

E mult mai important să previi decât să tratezi, însă de partea cealaltă a baricadei se află persoanele care utilizează excesiv medicamente pentru a trata chiar și cea mai banală răceală, ceea ce poate avea consecințe nefaste asupra organismului pe termen lung. De multe ori, frica de anumite probleme de sănătate, precum răceala, amigdalita și alopecia, provine din credințele populare și din lipsa de informare despre aceste subiecte.

În zilele noastre, este mult mai ușor să fii diagnosticat și să te poți trata, astfel că îți poți combate temerea de doctori și medicamente, atât timp cât te încumeți să te documentezi în amănunt asupra afecțiunilor medicale de care suferi sau la care ești predispus.

Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale ultimelor decenii și miturile care s-au construit în jurul lor de-a lungul anilor:

Disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă este incapacitatea de a obține și de a menține o erecție suficient timp pentru un act sexual. Nu numai că împiedică practicarea relațiilor intime, dar, de asemenea, influențează calitatea vieții celui care are această problemă medicală.

Cel mai cunoscut mit despre disfuncția erectilă este că în vizorul acestei afecțiuni se află doar persoanele în vârstă și că este o consecință naturală a procesului de îmbătrânire. Chiar dacă această problemă este în general descoperită în rândul vârstnicilor, aceasta îi poate afecta până și pe tineri. De regulă, disfuncția erectilă semnalează existența altor boli ale organismului, cum ar fi diabetul sau probleme cardiace. În rândul populației tinere, disfuncția erectilă este cauzată de factori precum stresul, anxietatea, depresia, fumatul și consumul băuturilor alcoolice în exces, însă nu sunt excluse și alte probleme de sănătate

subiacente.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În majoritatea cazurilor, medicamentele pe cale orală, cum ar fi Maraton Forte, ori injecțiile se dovedesc a fi tratamente care pot rezolva problemele de disfuncție erectilă. Este necesar totuși să iei legătura cu un medic specialist dacă suferi de o astfel de problemă.

Problemele de alăptare

Maternitatea este o perioadă stresantă în viața fiecărei mame, în special din cauza numeroaselor preocupări pentru protecția și îngrijirea copilului. Dacă este prima oară când te găsești în postura de părinte, cu siguranță ai descoperit multitudinea de credințe populare care nu au o bază științifică și totuși sunt transmise din generație în generație.

Alăptarea este esențială pentru buna dezvoltare a bebelușului, deoarece laptele conține enzime, proteine, grăsimi și alți factori imunoprotectori care au rolul de a crește imunitatea sugarului și de a reduce șansele de a dezvolta tulburări cronice. Cu toate acestea, anumite mame se confruntă cu probleme de sănătate care le împiedică să își hrănească nou-născuții cu lapte matern. În cazul femeilor care suferă de SIDA sau utilizează terapii precum chimioterapia, medicii nu recomandă alăptarea, astfel că în alimentația sugarului sunt adăugate metode alternative de hrănire, cum ar fi regimul bazat pe lapte praf.

Blamarea mamelor care se confruntă cu probleme de alăptare provine din credința populară că un copil care nu are parte de lapte matern nu se poate bucura de un sistem imunitar bine pus la punct. În realitate, laptele praf este o alternativă nutritivă eficientă, întrucât conține o combinație complexă de proteine, zaharuri, grăsimi și vitamine.

Este, de asemenea, o metodă de hrănire convenabilă și flexibilă, deoarece oricine poate pregăti și hrăni bebelușul, iar mamele nu mai trebuie să acorde o atenție deosebită dietei, pentru că nu mai au aceleași restricții alimentare ca atunci când alăptează.

Anxietatea și depresia

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019, aproape un miliard de oameni se confruntau cu cel puțin o tulburare mintală, iar statisticile relevă o creștere exponențială a simptomelor de anxietate și depresie: 25,6%, respectiv 27,6%, date actualizate în 2020.

Cazurile de tulburări mintale și emoționale cresc rapid, mai ales că stigmatizarea acestor boli mintale a scăzut semnificativ în ultimele decenii, iar oamenii din ziua de azi recunosc că au astfel de probleme și caută ajutor la psihologi și psihiatri.

Miturile despre depresie se referă, de obicei, la această tulburare ca o „fază” sau că nu ar fi “o boală adevărată”. Organizația Mondială a Sănătății subliniază diverse variabile care ar putea contribui la dezvoltarea depresiei, inclusiv dezechilibre chimice ale creierului, predispoziția genetică, personalitatea și mediul în care o persoană trăiește. Depresia și stările depresive, cu toate că sunt deseori considerate a fi același lucru, prezintă diferențe majore, în special deoarece stările depresive apar ca urmare a unor evenimente cu impact puternic emoțional.

Alte mituri despre modul de tratare a depresiei și anxietății au legătură cu bine cunoscutele pastile antidepresive. Convingerile sunt diverse, însă cele mai multe se referă la faptul că ori sunt singura cale prin care poți vindeca tulburările mintale, ori că au un impact puternic asupra moleculelor din creier, schimbând radical personalitatea pacientului. Este bine de reținut faptul că tratamentele antidepresive au scopul de a echilibra doar anumite lipsuri (sau surplusuri) ale anumitor substanțe chimice din creier. În schimb, doar administrarea de medicamente nu este îndeajuns pentru tratarea acestor tulburări. De regulă, sunt recomandate și ședințe de terapie și psihoterapie, precum și schimbări de regim alimentar și ale stilului de viață.

Problemele de sănătate ce apar frecvent pot fi tratate corect numai dacă lupți împotriva stigmatizării și credințelor populare nocive, care alimentează frica din cadrul comunității. Consultă-ți medicul periodic și acordă atenție posibilelor simptome pe care le-ai putea experimenta în viața de zi cu zi.

Sursă foto: Freepik

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Zodia vedetă a zilei! Ei sunt nativii care au parte de echilibru în viața lor. Astrele le zâmbesc și le aduc o veste importantă

Zodia care este pusă pe șotii pe 19 august 2022. Comportamentul nativului afectează relația cu partenerul de viață

Horoscop zilnic, 19 august 2022. Gemenii se desprind de cercul de prieteni, iar Leii gestionează un nou proiect

Conjuncția Luna-Marte de astăzi aduce schimbări în viitorul zodiilor

Anunț pentru cei care scot bani de la bancomat! Toți românii trebuie să știe

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Alertă pentru șoferi. Noi schimbări în Codul Rutier

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies