Mobila e plină de pete? Cum poți să cureți și să întreții mobila

Îngrijirea și curățarea mobilierului din lemn trebuie tratată cu atenție, fiind nevoie de un efort considerabil din partea ta. Dacă petele de pe mobilă nu se iau, WOWbiz vine în ajutor cu un ghid necesar.

Autor: D.A.

In articol:

Mobila e plină de pete? Cum poți să cureți și să întreții mobila
Mobila e plină de pete? Cum poți să cureți și să întreții mobila

Lemnul este un material pretențios, mai ales când vorbim de mobilă. WOWbiz.ro îți oferă câteva trucuri care să te ajute să menții strălucirea mobilierului din lemn, iar acesta să nu se degradeze chiar dacă te gândești la debarasare mobilă

Înainte de a aplica trucurile, trebuie să știi că mobilierul din lemn este pretențios din simplul fapt că reprezintă materia primă de bază. Calitatea lemnului ales trebuie să fie cel mai important criteriu atunci când decizi să îți cumperi mobila  Și mai ales dacă dorești să transporti mobila dintr-un loc în altul.Iar daca este curățată corespunzător, sunt șanse mari să nu mai fii obligat să investești în mobilă foarte mulți ani de acum încolo.

Trucuri pentru mobilă. Cum să o cureți ca să strălucească

Deși cei mai mulți se reped cu o cârpă umedă pentru a sterge praful, trebuie să fiți atenți la primul pas. Praful de pe mobilă se șterge cu o lavetă moale, uscată. Este recomandat și un prosop, dar să fie din microfibră ca să nu zgâriați suprafața.

Cum se îndepărtează petele de pe mobilă? Dacă sunt pete pe mobilier, îndepărtează-le cu o soluție din apă călduță și săpun.

Umezește o lavetă curată și apoi stoarce-o cât mai bine înainte de a curăța mobilierul. Atenție!!! Apa din abundență strică mobilierul. 

Dacă există pete rezistente pe mobilă, uscate, recomandăm să diluați câteva picături de oțet alb în apă călduță, după care îmbibați în soluție o cârpă- moale, desigur- și puteți sterge suprafața vizată.  

Pentru întreținerea și protecția mobilierului, aplică și un spray de curățare (verifică să aibă și silicon în componența lui) sau o ceară de finisare a lemnului.

Mobila ta își va recăpăta luciul și va avea aspectul inițial.

Cât de pretențioasă este mobila. Inclusiv temperatura contează

Ca să vă dați seama de câtă grijă trebuie să aveți de mobilier, inclusiv temperatura din casă este importantă în menâinerea mobilierului. Lemnul este un material atât de dificil de întreținut, care își poate schimba forma în funcție de variațiile de temperatură. Mobilierul din lemn se poate umfla din cauza excesului de apă.

Pentru o preveni o astfel de situație, încearcă să menții o temperatură constantă în cameră, undeva între 15 și 25 de grade Celsius, iar umiditatea aerului să fie la 40-50%.

De asemenea, fără a vă spune vreo noutate, mobila trebuie ferită de sursele de căldură, chiar și cele care nu par un pericol major pentru mobilă. 

Trebuie să știți că mobilierul din lemn nu trebuie niciodată, dar absolut niciodată așezat direct în bătaia soarelui.

De exemplu, atunci când vă mutați și apelați la transport mobilă, protejați-vă mobilierul acoperindu-l.  

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Cum cureți mobila din PAL

Cred că nu e om care să nu aibă mobilă făcută din PAL. PAL-ul (placă aglomerată din lemn) se obține prin presarea unor bucăți de lemn tocate, lipite între ele cu diverși adezivi. Pentru curățarea lui, ține cont de aceleași trucuri ca în cazul mobilierului din lemn:

Folosește o lavetă moale, din bumbac sau microfibră, pentru a curăța mobila fără să o zgârii. Poți face câteva lavete numai bune pentru curățarea mobilei din tricourile vechi și uzate pe care nu le mai porți.

Pentru curățarea suprafețelor din PAL, apelează la produsele din comerț, cum sunt spray-urile special concepute pentru mobilă.

În cazul petelor de cerneală sau a urmelor de cariocă și pix, viteza ta de reacție este extrem de importantă. Pentru ca cerneala să nu pătrundă în lemn, șterge rapid suprafața afectată cu un produs de curățare pe bază de ceară.

Dacă pata de pe mobilier este proaspătă, o altă soluție ar fi un amestec între detergentul de vase și apa călduță. Pentru petele dificil de îndepărtat, dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă. Înmoaie o lavetă în această soluție și curăță suprafața pătată.

Pentru petele de grăsime, poți recurge la un produs de curățare a geamurilor care să nu conțină alcool sau amoniac, pentru că aceste substanțe pot deteriora lemnul.

Mobilierul din PAL poate fi întreținut foarte ușor, mai ales dacă sunt respectate câteva condiții simple:

La fel ca lemnul, PAL-ul e sensibil la fluctuațiile de temperatură, motiv pentru care este recomandat să menții o temperatură constantă în casă.

PAL-ul este un material mai puțin rezistent decât lemnul masiv și soarele îl poate deteriora serios, așa că cel mai bine ar fi să amplasezi mobilierul de acest tip numai în casă, la distanță față de sursele de căldură.

Evită materialele abrazive atunci când vine vorba de curățarea PAL-ului, deoarece ar putea zgâria suprafața mobilei. Alege, în schimb, lavete textile sau prosoape din microfibră.

Mobila e plină de pete? Cum poți să cureți și să întreții mobila
Mobila e plină de pete? Cum poți să cureți și să întreții mobila

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

Cum cureți mobila din MDF

MDF-ul (Medium Density Fiber/fibră de densitate medie) se obține din bucăți de lemn tocate, însă diferența față de PAL constă în faptul că lemnul este mai bine mărunțit înainte de presare. Dacă aveți de ales între PAL și MDF, trebuie să știți că MDF-ul are o densitate mai mare și este mai rezistent decât PAL-ul. Asta trebuie știut mai ales în cazul unei mutari de mobila

Primul pas pentru curățarea mobilierului din MDF este ștergerea prafului cu o lavetă moale, uscată.

Folosește produse de curățare a mobilierului din lemn, dar șterge apoi suprafețele cu o lavetă uscată, pentru a nu rămâne urme sau pete.

Ca să păstrezi luciul mobilierului, poți recurge la o ceară specială pentru lemn.

Grație structurii sale, mobilierul din MDF este mai rezistent decât cel din PAL, fiind asemănător cu cel din lemn.

Pentru că MDF-ul se comportă mai bine în condiții de umiditate, mobilierul poate fi amplasat în siguranță în baie și în bucătărie (este recomandat MDF-ul vopsit în detrimentul celui înfoliat).

Evită folosirea produselor de curățare care conțin alcool, acetonă și alți solvenți care ar putea distruge lemnul.

MDF-ul poate fi revopsit cu ușurință în cazul în care suprafața a fost zgâriată sau deteriorată.

Sfaturi generale de întreținere a mobilierului din lemn, PAL și MDF
La curățarea mobilierului, folosește întotdeauna lavete moi, din material textil sau microfibră, pentru a nu zgâria suprafețele.
Cea mai simplă soluție pentru curățarea petelor de pe lemn este amestecul dintre apă și săpun.
Evită produsele de curățare ce conțin alcool, amoniac sau acetonă.
Folosește ceară specială pentru lemn, pentru a reda luciul suprafețelor.
Păstrează mobilierul la distanță de sursele de căldură și menține o temperatură constantă în casă.

Deși pare un material dificil, nu este deloc complicat să întreții mobilierul din lemn. Îngrijește-l corespunzător și te vei bucura de el timp îndelungat.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Zodia vedetă a zilei! Nativii care anunță o finalitate. Ajung la o concluzie definitivă

El este Adrian Stoica, românul care a cucerit americanii la emisiunea de talente! A câștigat concursul de peste hotare împreună cu cățelușa sa, Hurricane

Cel mai înspăimântător sunet din lume a fost reprodus. Era folosit la sacrificiile umane

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

O femeie și-a lăsat fiul să moară de foame după ce soțul i-a ordonat să-l nu-l mai hrănească. Bărbatul susținea că acesta trebuia hrănit doar cu „razele soarelui”. Cei doi au...

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Mario Fresh i-a dat inelul fiicei lui Dragoș Bucur. Imaginile care au stârnit controverse

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies