Modificări Cod Fiscal 2022. Cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023

Modificări Cod Fiscal 2022. Guvernul a votat creșterea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2023.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Modificări Cod Fiscal 2022. Guvernul a adoptat noul Cod Fiscal. Vezi cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023 și ce alte prevederi din OG 16/2022 se vor aplica începând cu prima zi a anului viitor!

Cu cât va crește impozitul pe dividente de la 1 ianuarie 2023

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis la începutul lunii iulie 2022 măsurile ce vor fi introduse în noul Cod Fiscal cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

Măsurile includ creșteri de TVA în HoReCa, taxarea viciilor, schimbări în imobiliare și multe altele. Totodată, impozitul pe dividende plătit de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române va fi 8% și se achită la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare. Menționăm că se păstrează scutirea de impozit doar în cazul în care beneficiarul dividendului deține mai mult de 10% din titlurile de participare la plătitorul de dividend, pentru un interval mai mare de un an.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Citeste si: Ce loc de muncă e plătit cu 8.000 de lei în România, fără studii: "Poate câştiga în România cât câştigă în străinătate" EXCLUSIV

În ceea ce privește impozitul pe venitul din dividende distribuit persoanelor fizice, acesta va fi 8%, aplicabil prin stopaj la sursă, impozitul fiind final. De asemenea, impozitul pe dividende achitate persoanelor nerezidente va fi tot 8%.

Modificări Cod Fiscal 2022. Cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023

Modificări Cod Fiscal 2022. Cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Studiile arată că 60% din firmele din România vor concedia angajații part-time. Adrian Negrescu, economist: „Dictează o măsură care a mai făcut victime în economie”| EXCLUSIV

Ce alte prevederi din OG 16/2022 se aplică de la 1 ianuarie 2023

 • Deducere pentru familiile care au copii, în sumă de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt la o formă de învățământ. De la 4 copii, în sus, impozitul pe venit va fi zero. Deducerea se va aplica doar unuia dintre părinți.
 • În cazul contractelor de tip part-time, contribuțiile vor fi similare cu cele ale salariului minim de economie, dacă există un singur contract. Excepție aici fac: elevii şi studenții cu vârste până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi.
 • Impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc se va face în mai multe trepte. Pentru sumele sub 3.000 de lei, impozitul va fi de 10%, între 3.000 și 10.000 de lei, cota va fi de 20%, iar la peste 10.000 de lei, câștigul e taxat cu 40%.
 • TVA-ul va crește de la 9% în prezent, la 19%, pentru băuturile cu zahăr.
 • TVA-ul în domeniul ospitalități ar putea crește de la 5% în prezent, la 9%, fapt care ar duce la note mai mari de plată la restaurant, cazare ori catering.
  Începând cu 1 ianuarie 2023 ar putea crește plafonul pentru care se acordă deduceri din salariul brut, de la 3.600 lei la 4.500 de lei.
 • TVA de 5% doar pentru cumpărarea unei case sub 120 de metri pătrați și cu o valoare mai mică de 600.000 de lei.
 • Depășirea acestor limite duce la TVA de 19%.
 • După procesul digitalizării s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global.
 • Impozitare de 1% pentru o locuință mai mare de 3 ani și impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani. Excepție fac moștenirile.
 • Deducere personală suplimentară de 15% din salariul de bază minim brut garantat în plată, pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani. Însă, doar dacă realizează venituri din salariii de până în 2.000 de lei.

Sursă: economie.hotnews.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

ANAF are acces la conturile de Revolut ale românilor. În ce condiții pot fi blocate

Trucuri pentru a trece cu bine peste un interviu de angajare. Ce trebuie să spui ca să obții jobul dorit

Anca Vlad, la summitul EFB: Afacerile de familie sunt afectate de valul masiv de reglementări UE

Horoscop 6 Octombrie 2022. Berbecii fac față tuturor provocărilor, Leii vor avea unele conflicte cu prietenii sau familia

Camilla L-A PĂRĂSIT pe Regele Charles! Cutremur în Familia Regală

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Prețurile locuințelor ar putea să scadă semnificativ. „Avem o domolire a creșterii la câteva procente an la an”

Reghecampf, situație din ce în ce mai dificilă – Antrenorul este la un pas să își piardă slujba, din nou

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies