
In articol:
- Cele mai importante schimbări de taxare în noul an
- Ce se întâmplă cu angajatorii care nu plătesc la stat taxele aferente salariilor angajaților
Anul 2022 a venit cu numeroase schimbări, printre care și 10 modificări fiscale și de taxare cu impact în mediul de business 2022 și nu numai. Iată despre ce este vorba, dar și ce se întâmplă cu angajatorii care nu plătesc la stat taxele aferente salariilor angajaților!
Cele mai importante schimbări de taxare în noul an
Anul 2022 a adus multe schimbări pentru cetățenii români, astfel că, 10 modificări fiscale și de taxare au intrat în vigoare la începutul acestui an.
Una dintre modificări este majorarea salariului minim pe economie cu 11%. Astfel, salariul brut în anul 2022 este în valoare de 2.550 de lei. Această măsură a fost legiferată prin Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021. „Măsura impactează toate firmele din România, în mod direct fiind vizaţi aproximativ 1,2 milioane de salariaţi, aproape un sfert din salariaţii din România (23%, cum a anunţat ministrul muncii la data adoptării hotărârii). Indirect, vor fi afectaţi aproximativ 2 milioane de angajaţi, tot conform surselor guvernamentale. Cea mai recentă măsură în privinţa salariului minim a venit prin OUG 130/2021, care aduce modificări la Codul muncii. Astfel, odată cu publicarea prezentei ordonanţe (i.e. 18 decembrie 2021), salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă”, a relatat Alin Negrescu, tax partner pentru rețeau de firme de cosultanță KPMG.
Citeste si: Suspendarea înmatriculării auto 2022. Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
O altă modificare este aceea conform căreia TVA-ul pentru locuințele cu prețul sub 140.000
de euro scade de la 19% la 5%. Astfel că, până la acest momet singurele imobile care beneficiau de TVA redus erau apartamentele de maxim 120 de metri pătrați, dar și apartamentele a căror valoare nu depășea suma de 93.000 de euro fără TVA. Ce mai este de adăugat la această modificare este faptul că micșorarea TVA-ului se aplică doar o dată, la achiziționarea unei singure locuințe. Cu alte cuvinte, dacă o persoană dorește să cumpere un al doilea apartament, valoarea TVA-ului va fi de 19%.Modificări fiscale 2022. Cele mai importante schimbări de taxare în noul an
Alte schimbări de taxare în noul an sunt: majorarea de la 150 de lei la 300 de lei a valorii cadourilor în bani, inclusiv a tichetelor-cadou, acordate de angajatori, neimpozabile, acordarea de tichete cadou exclusiv propriilor angajați, nu și altor persoane fizice. De asemenea, pensionarii nu mai sunt exceptați de la plata CASS, iar facturile electronice vor fi emise obligatoriu prin RO e-Factura în cazul comercializării de produse cu risc fiscal ridicat.
Citeste si: Se schimbă buletinele românilor. E obligatoriu pentru toți acum să-și dea amprentele
Ce se întâmplă cu angajatorii care nu plătesc la stat taxele aferente salariilor angajaților
Angajatorii care nu plătesc la stat taxele aferente salariilor angajaților riscă, conform legii care urmează să intre în vigoare la data de 1 martie 2022, să primească amendă sau închisoare de la 1 an la 5 ani: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor.” Prin această măsură, Guvernul României își propune să incrimineze toate companiile care rețin ilegal contribuțiile sociale ale angajațiilor, care ar trebui să ajungă la stat. Toți angajații care doresc să verifice dacă angajatorul plătește statului contribuțiile lor de salariați, pot accesa site-ul oficial al Angenției Naționale de Administrare Fiscală.
Surse: zf.ro, adevărul.ro