Stiri

Moment emotionant la evenimentul Expoziţia România 100. Un copil de 1 an a impresionat bucurestenii

In perioada 15 septembrie – 10 noiembrie, în Centrul Istoric (zona Băncii Naţionale), va avea loc expoziţia România 100 – Eu Aleg România, unde vei afla despre 100 de momente esenţiale din Istoria românilor, 100 de evenimente ce au determinat construirea unei naţiuni unite, puternice, demne şi independente, 100 de momente definitorii din istoria românilor pentru Centenarul României.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

Emoţie în pas de defilare

Un post de radio din Capitala a deschis expoziţia ,,Istoria Românilor în 100 de momente esenţiale” sâmbătă, 15 septembrie, cu defilarea Asociaţiei ”6 Dorobanţi”, primul grup de reconstituire istorică din România, care comemorează tradiţiile Regimentului 6 Dorobanţi, ”Mihai Viteazu”, una din cele mai prestigioase unităţi ale armatei române, componentă a garnizoanei Bucureşti.

”A fost un eveniment în primul rând emoţionant! Să vezi şi să atingi costume despre care doar ai citit în cărţile de istorie este un lucru pe care îl poţi descrie foarte greu în cuvinte. Postul nostru de radio doreşte ca în această perioadă să aducă la viaţă 100 de ani de istorie românească prin evenimente interactive şi atractive. Vă aşteptam cu mic cu mare. Nu veţi regreta!”, spune Flavia Voinea – managerul postului de radio.

În faţa a zeci de persoane, istoria a revenit la viaţă. Turişti şi bucureşteni, copii şi persoane de toate vârstele au asistat fascinaţi la povestea uniformelor militare, uniforme care au poveşti de sine stătătoare. Fiecare uniformă defineşte nu doar perioadele din trecutul ţării, ci povestea legată de vreme şi vremuri. Cei care le-au îmbrăcat, membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi”, nu sunt militari de carieră, ci oameni pasionaţi de istorie: arhitecţi, ingineri, elevi, studenţi. Cu ajutorul lor, cei prezenţi au aflat simbolistica uniformelor, anul de provenienţă, gradul aferent şi detalii din istoria anilor prezentaţi.

Un moment emoţionant a fost prezentarea Drapelului de luptă din 1872 - folosit şi în Primul Război Mondial.

Istoria se învaţă de mic

Dintre cei aflaţi la faţa locului, echipa postului de radio a remarcat şi aplaudat pe cel mai mic: un puşti de aproximativ 1 an. Cu ochii mari şi privirea plină de curiozitate se uita atent la tot ceea ce făceau cei din Regimentul 6 Dorobanţi. Nici nu a clipit atunci când a fost prezentat drapelul. Un singur lucru a făcut pe tot parcursul evenimentului: şi-a ros jucăria de pluş. Şi părea că o roade cu atât mai intens cu cât îl emoţiona mai tare vreuna dintre uniforme sau dintre demonstraţii. Întrebaţi despre eveniment şi reacţia fabuloasă a copilului, părinţii au spus echipei: ”Ne bucură faptul că am putut asista la un asemenea eveniment. Istoria nu trebuie uitată. Copilul nostru are dreptul să îşi cunoască strămoşii şi e bine că e atras încă de la vârsta aceasta. Felicitări organizatorilor!”

În timp ce Regimentul simula diferite mişcări şi tactici militare, cei prezenţi făceau poze şi îi aplaudau. Cât despre poze, aceştia nu au fost lăsaţi să plece fără ca bucureştenii să nu imortalizeze în telefon selfie-uri sau poze la panouri.

Echipa postului de radio a oferit steaguri cadou tuturor participanţilor.

Surprize s-au pregatit pentru fiecare weekend: sesiune de tras cu arcul, cea mai mare hartă a României, atelier de lut dedicat centenarului, costume de epocă din istoria ţării, etc.

Istoria prinde viaţă din 15 septembrie 2018 pana pe 10 noiembrie 2018, în Centrul Istoric (pe strada Lipscani, segmentul cuprins între strada Eugen Carada şi strada Smârdan). Expoziţia în aer liber va fi deschisă până pe 10 noiembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

România 100 – Eu Aleg România este un proiect cultural Radio România susţinut de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care se desfăşoară în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Reşiţa, Tg. Mureş, Timişoara, Arad, Sibiu, Sighetul Marmaţiei.

La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Reţeaua Studiourilor Teritoriale Radio România îţi prezintă cele mai importante 100 de momente din istoria poporului român într-o expoziţie fotografică de excepţie!

Galerie foto