Moșii de Florii 2022. Sărbătoare importantă în Sâmbăta lui Lazăr. Zi de parastase și sărindare pentru cei adormiți

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Astăzi are loc pomenirea morţilor şi încheierea sărindarelor din Postul Paștelui.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sâmbăta lui Lazăr 2022 sau Moșii de Florii 2022. Astăzi are loc ultima pomenire a morţilor, înainte de Învierea Domnului.

Tot astăzi se încheie și citirea sărindarelor, care a durat 40 de zile.

Sâmbăta lui Lazăr are loc cu o zi înainte de Duminica Floriilor. Sărbătoarea celebrează învierea lui Lazăr din morţi, minune săvârşită de Iisus Hristos pe pământ. De aceea de face pomenirea morților.

Moșii de Florii 2022

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii este, de fapt, sărbătoarea de pomenire a morților, care se face înainte de Sfintele Paști. În această sâmbătă a morților, creștinii merg la biserică cu prescură, vin și colivă, dar și cu un pomelnic în care sunt amintiți cei dragi, care au plecat din lumea aceasta.

Citeste si: Program pelerinaj de Florii 2022. Vezi care este traseul procesiunii religioase organizate în Capitală

Evanghelia relazează că în ajunul intrării Sale în Ierusalim, cu câteva zile înainte de Patimile Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a venit în Betania, chemat fiind de surorile lui Lazăr (prieten al lui Iisus), Marta și Maria, în casa cărora

Iisus a fost găzduit de mai multe ori pe timpul activității sale publice.

Lazăr era bolnav, așa că surorile au trimis după Iisus, ca să vină în casa lor și să-l vindece. Dar Lazăr a murit până la venirea lui Iisus, și așa are loc marea minune a învierii lui Lazăr, care, deși mort de patru zile și depus în mormânt, este readus la viață de către Mântuitor.

Atunci mulți dintre evreii care se găseau acolo au crezut în El, potrivit orthodoxwiki.org.

Moșii de Florii 2022. Pomenirea Morţilor sau Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Pomenirea Morţilor sau Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Pomenirea morţilor şi încheierea sărindarelor

Sâmbăta lui Lazăr este ultima sâmbătă din Postul Paştelui în care se face pomenirea morţilor. În Popor, Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii.

În fiecare sămbătă din Postul Mare s-au făcut slujbe pentru pomenirea celor adormiţi şi s-au citit sărindarele care s-au dat la biserică la începutul Postului Paştelui.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Astfel, pe 16 aprilie 2022 se face ultima slujbă de pomenire a morţilor din Postul Paştelui, iar creştinii vin la biserică cu coliva făcută din grâul care a stat în biserică pe tot parcursul celor 40 de Liturghii în care s-a citit sărindarul.

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta lui Lazăr cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

Citeste si: Ce reprezintă Duminica Floriilor. E una dintre sărbătorile importante la creștini ortodocși

Moșii de Florii 2022. Pomenirea Morţilor sau Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Pomenirea Morţilor sau Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Pomenirea celor adormiţi, datorie de suflet

Pomenirea celor adormiţi este considerată ca fiind o datorie de suflet a fiecărui creştin. De aceea, în Postul Mare, mai mult ca oricând, această datorie este respectată cu sfinţenie.

Aducerea aminte, pomenirea lor în rugăciune constituie un prilej de comuniune, de legătură spirituală cu cei răposaţi.

"Pentru noi, cei care suntem aici, cei care au plecat sunt totdeauna în dragostea noastră. Ei sunt pentru început durere, pentru totdeauna sunt un dor, dar Mântuitorul ne spune că ne vom întâlni cu ei. Ei, bine, până la această întâlnire, noi ne putem întâlni cu cei care au plecat, în rugăciune. Ne întâlnim în Hristos", spune părintele Mircea Stoleriu pentru doxologia.ro.

Citeste si: Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Află când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Moșii de Florii 2022. Pomenirea Morţilor sau Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Pomenirea Morţilor sau Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Rugăciune către Domnul Hristos

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțe ște-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cea mai puternică rugăciune pentru iertarea păcatelor care se rostește în Vinerea Mare

Ce reprezintă Duminica Floriilor. E una dintre sărbătorile importante la creștini ortodocși

Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Sărbătoarea are loc cu o săptămână înainte de Paște

Horoscop 24 Mai 2022: Previziunile astrale din această zi își pun amprenta asupra unor nativi precum nativii Capricorn

Vladimir Putin, LA UN PAS DE MOARTE! Informația momentului despre liderul de la Kremlin (SURSE)

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Motiv de divorț! Prințul Harry, rușinat de gestul făcut de Meghan

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies