Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții care se respectă la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr, pe 16 aprilie

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiţii, care se țin în Sâmbăta Morților.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Moșii de Florii 2022.

Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr, care va avea loc pe 16 aprilie 2022, în ajun de Florii.

Moșii de Florii 2022. Tradiții în Sâmbăta lui Lazăr

Moșii se Florii se pomenesc în ultima sâmbătă dinaintea Săptămânii Patimilor, adică cu o zi înainte de Florii. În tradiţia populară, Moşii de Florii se mai numesc şi Sâmbăta lui Lază r sau Sâmbăta Morţilor.

În Sâmbăta lui Lazăr, tradiţia spune că gospodinele trebuie să facă plăcinte şi să le dea de pomană oamenilor sărmani.

În satele din sudul ţării, în ziua Moșilor se Florii, se practică mersul cu vaiul, ​care inițial a fost un imn religios. Tradiția spune că fete împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă, potrivit traditii-superstitii.ro.

Tot la Moșii de Florii, fetele îşi pun flori în cap şi cântă despre moartea nefericită și despre înmormântarea lui Lazăr. Una dintre fete, supranumită Lăzărița, se îmbracă în mireasă. În cântec se spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azimă și ea n-a voit; el s-a dus apoi cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze oilor, dar a început să bată vântul, creanga s-a rupt, iar el a căzut și a murit.

Cele trei surori ale lui l-au găsit, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce și l-au înmormântat.

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr pe 16 aprilie

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moșii de Florii 2022. Obiceiuri în Sâmbăta lui Lazăr

La Moșii de Florii există obiceiul Cântecelor de Paști.

În aceste cântece se povestește despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

În Sâmbăta lui Lazăr, copiii de la sate merg cu colindul din casă în casă cu urări de bine şi de sănătate. Ca de fiecare dată, când vin colindătorii, gazdele primesc copiii cu drag. Îi ascultă şi îşi împodobesc împreună casa cu salcie sfinţită, se bucură şi speră. Speră şi spun cu credinţă: “Vă aşteptăm şi la anul!”.

La Moșii de Florii, fetele pun sub un păr altoit o oglindă şi cămaşa pe care o vor îmbrăca a doua zi, așa încât, la răsărit, soarele să încarce obiectele cu magia lui. Se spune că fetele vor fi mai frumoase și mai atrăgătoare în ochii băieților.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

O altă credință populară este aceea că în această zi, morţii aşteaptă la porţile raiului, motiv pentru care li se și dă de pomană.

În ziua Moșilor de Florii este foarte important ca hainele să fie scoase la aerisit, ca să se scuture de praf și de rele.

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moșii de Florii 2022. Superstiții în Sâmbăta lui Lazăr

Femeile de la sate nu torc în Sâmbăta lui Lazăr, fiindcă există credinţa că morții, care așteaptă la poarta Raiului, vor reveni astfel pe pământ.

Totodată, la Moșii de Florii se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei, care murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

Despre Lazăr circulă mai multe legende, fiecare regiune având legenda ei. În una dintre acestea, Lazăr moare după ce a poftit la nişte plăcinte pe care mama lui nu a putut să le facă, pentru că torcea, potrivit traditii-superstitii.ro.

Totodată, la sate, pe vremuri, se practicau în noaptea de Florii și câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând, în acest fel, să le crească părul frumos şi bogat.

În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi, ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox APRILIE 2022. Vezi pe ce dată are loc Intrarea Domnului în Ierusalim- Floriile

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Ce se dă de pomană la sărbătoarea Moşilor de Florii

Sâmbătă, 16 aprilie 2022, în calendarul creştin ortodox se prăznuieşte Sâmbăta lui Lazăr sau Moşii de iarnă, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte ca să poată fi împărţite.

Sâmbăta lui Lazăr este ultima sâmbătă din Postul Paştelui în care se face pomenirea morţilor. În Popor, Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii.

În ziua Moșilor de Florii, credincioşii trebuie să dea de pomană alimente de post, fiindcă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşti. Este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi în Sâmbăta lui Lazăr.

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru Sâmbăta lui Lazăr, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. Totodată, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus.

După posibilitatea fiecăruia, se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Moșii de Florii 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr, atunci când se fac pomeni pentru cei adormiți

Moșii de Florii 2022. Sărbătoare importantă în Sâmbăta lui Lazăr. Zi de parastase și sărindare pentru cei adormiți

Program pelerinaj de Florii 2022. Vezi care este traseul procesiunii religioase organizate în București

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ȘI-A DAT DEMISIA! Este cutremur total la Moscova. S-a anunțat chiar acum

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies