Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor, 6 martie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor, 6 martie 2021, ziua în care creştinii merg la biserică cu colivă şi pachete pe care le vor împărţi sărmanilor.

Moşii de iarnă 2021

Sâmbăta, 6 martie 2021, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moșii de iarnă". Există pomenirea morților, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârșitul existenței omului.

Biserica îi numește pe cei care au murit, "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existență.

Sâmbăta, 6 martie, în fiecare biserica se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moşii de iarnă 2021. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor

În Postul Mare al Sfintelor Paști, creştinii obişnuiesc să dea la preot sărindare, adică a pomelnicelor pe care credincioșii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.

Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor
Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor[Sursa foto: PixaBay]

Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în sâmbăta morţilor, numită şi Moşii de iarnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar

mai apoi împărţite celor sărmani. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Se obişnuieşte ca în ziua "moşilor" să se împartă şi vase în care gospodinele pun sarmale, sau orez cu pulpă de pui, piure cu carne sau orice altceva i-a plăcut răposatului.

Citeste si: Moşii de iarnă 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor

Pe 6 martie 2021, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Paştelui şi se poate mânca şi carne. Important este ca pachetul cu împărţeală să fie însoţit de colivă, fiindcă coliva este cel mai important aliment care se împarte în cinstea celor adormiţi. Cei care nu au timp să gătească pot face pacheţele cu produse semipreparate, pate de ficat, icre, brânză topită, un fruct, o roşie sau un castravete, o eugenie sau o napolitană, o sticlă cu băutură răcoritoare sau orice altceva, după posibilitatea fiecăruia.

Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor
Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor[Sursa foto: doxologia.ro]

Sâmbăta, zi de pomenire a morţilor

Biserica a rânduit că sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, că să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fară de sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eterna, notează crestinortodox.ro.

Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor
Moşii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în sâmbăta morţilor[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciune pentru sufletele celor adormiţi

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Pomenirea celor adormiţi, datorie de suflet

Pomenirea celor adormiţi este considerată ca fiind o datorie de suflet a fiecărui creştin. De aceea, în Postul Mare, mai mult ca oricând, această datorie este respectată cu sfinţenie. Aducerea aminte, pomenirea lor în rugăciune constituie un prilej de comuniune, de legătură spirituală cu cei răposaţi.

"Pentru noi, cei care suntem aici, cei care au plecat sunt totdeauna în dragostea noastră. Ei sunt pentru început durere, pentru totdeauna sunt un dor, dar Mântuitorul ne spune că ne vom întâlni cu ei. Ei, bine, până la această întâlnire, noi ne putem întâlni cu cei care au plecat, în rugăciune. Ne întâlnim în Hristos", spune părintele Mircea Stoleriu de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Galata pentru doxologia.ro.

Sursa: doxologia.ro

Sursa:  crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox Martie 2021! Cele mai importante sărbători din această lună

Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Zi importantă pentru Tauri, Scorpioni și alte 6 zodii. Vor primi o lecție esențială pentru viață AZI

Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea întâmpla

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies