Moşii de vară 2021. Semnificaţia acestei mari sărbători din Sâmbăta Morţilor

Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor şi cât de importantă este pomenirea celor adormiţi.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Moşii de vară 2021.

Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor şi cât de importantă este pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Rusaliilor se face pomenirea morţilor. Pe 19 iunie 2021 se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toată ţara. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important în religia creştină. 

Moşii de vară 2021

Sâmbăta, 19 iunie 2021, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moșii de vară".

Sâmbăta, 19 iunie 2021, în fiecare biserica ortodoxă se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Citeste si: Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2021? Prima zi începe cu dezlegare la peşte

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de vară, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani spre pomenirea celor adormiţi.

Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor
Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor

Moşii de vară este o sărbătoare dedicată morţilor. Îi putem ajuta pe cei plecaţi dintre noi rugându-ne pentru sufletele lor, mergând la biserică şi făcându-le parastase.

Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Pomenirea morţilor se face în biserica ortodoxă pentru că în creştinism, moartea nu reprezintă sfârșitul existenței omului.

Biserica îi numește pe cei care au murit, "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existență.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Pentru că nu știm dacă cei morți se află în Rai sau în Iad, ne rugăm pentru toți în aceeași măsură. Moșii de vară sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți.

Moşii de vară 2021. Ce să NU faci în Sâmbăta Morţilor

În Sâmbăta Morţilor nu se mătură pentru că se spune că gunoiul “ajunge în gura morților”.

De Sâmbata Morților nu se lucrează, nu se face treabă, ca la oricare altă zi de sărbătoare.

Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.

Nu se spală şi nu se calcă în ziua Moşilor de vară.

Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor
Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moşii de vară 2021. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor

Se obişnuieşte ca în ziua "moşilor" să se împartă şi vase în care gospodinele pun orez cu lapte, cireşe, colivă, colaci şi linguri de lemn.

Citeste si: Sfinţii Petru şi Pavel 2021. Cât zile durează Postul Sfinţilor Apostoli sărbătoriţi pe 29 iunie

În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi.

În zona Transilvaniei se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă cum ar fi colaci, biscuiți sau turtă dulce, iar în partea Moldovei, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

La sărbătoarea "Moşilor de vară", bucatele date de pomană se împart în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Se spune că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.

Pomenirea celor adormiţi, datorie de suflet

Pomenirea celor adormiţi este considerată ca fiind o datorie de suflet a fiecărui creştin. De aceea, această datorie este respectată cu sfinţenie. Aducerea aminte, pomenirea lor în rugăciune constituie un prilej de comuniune, de legătură spirituală cu cei răposaţi.

"Pentru noi, cei care suntem aici, cei care au plecat sunt totdeauna în dragostea noastră. Ei sunt pentru început durere, pentru totdeauna sunt un dor, dar Mântuitorul ne spune că ne vom întâlni cu ei. Ei, bine, până la această întâlnire, noi ne putem întâlni cu cei care au plecat, în rugăciune. Ne întâlnim în Hristos", spune părintele Mircea Stoleriu de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Galata pentru doxologia.ro.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Situații neprevăzute, pline de suspans, în această seară, în serialul “Doctorul minune”, la Kanal D

Horoscopul zilei, 27 septembrie 2021. Un nativ face o confesiune șocantă

Sfântul Antim Ivireanul 2021. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox

Începând cu noaptea aceasta, 6 zodii vor avea parte de succes pe planul sentimental și pe cel profesional

Horoscop luni, 27 septembrie. Zodia care crede că se pricepe la toate. Ar fi bine să ceri un sfat competent

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc. FOTO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies