Moșii de vară 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Când sunt Moșii de vară și ce se dă de pomană în sâmbăta morților

Când pică Moșii de vară și ce se dă de pomană?

Moșii de vară 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, care prevestește sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Cu acest prilej, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Când sunt Moșii de vară în 2021

După 50 de zile de la Paște, credincioșii prăznuiesc un moment religios important, Pogorârea Sfântului Duh. Acesta este cel care încheie Ciclul Pascal și se bucură de o însemnătate aparte. În acest an, Moșii de vară sunt sâmbătă, 19 iunie, iar Rusaliile se sărbătorește duminică, 20 iunie.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Moșii de vară au o însemnătate specială în rândul creștinilor, fiind ziua în care se pomenesc toți cei trecuți în neființă. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților.

Tradiția spune că, începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, Raiul şi iadul sunt deschise. Vreme de 50 de zile, sufletele morţilor parcurg locurile unde au trăit, iar acum acestea trebuie să revină în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

Pentru ca sufletele celor dragi să se întoarcă cu bine în mormintele din care au plecat şi să fie împăcate, rudele acestora trebuie să le împartă pomeni şi să respecte tradiţiile. Încă din cele mai vechi timpuri se crede că la sărbătoarea moşilor cei răposaţi aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, acestia rămân supăraţi.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Ce se dă de pomană în sâmbăta morților

La Moșii de vară, credincioșii merg la biserică cu tot felul de bucate specifice sărbătorii, și anume colivă, colaci unși cu miere și păsat, care sunt sfințite și împărțite săracilor şi străinilor.

În această zi, bucatele date de pomană se împarte în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn.

Se spune că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.

Moșii de vară 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții

În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi. În zona Transilvaniei se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă cum ar fi colaci, biscuiți sau turtă dulce, iar în partea Moldovei, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021

Se spune că femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine îmbătrânesc mai greu și își păstrează sufletul mereu tânăr. În acestă zi se curăță și se împodobesc mormintele cu flori. De Moșii de vară nu se aruncă gunoiul, nu se mătură și nu se spală, căci toată mizeria aruncată ar putea supăra spiritele care așteaptă doar la bunătăți.

Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșteaptă și merg spre Valea cu Dor, unde găsesc tot ce li s-a dat de pomană în acel an. Cine nu găsește nimic ia țărână și pleacă dezamăgit de unde a venit sau se răzbună.

De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi, se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală. În anumite zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2021. Se anunță o minivacanță în iunie

În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească, iar cele care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă. Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară, iar ca să rodească grădina, se dă de pomană usturoi și ceapă verde. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Andreea Bălan, vacanța de lux cu Tiberiu Argint! Declarații emoționante: „Ne iubim”

Ludovic Orban, sărbătorit de colegii politicieni. S-ar fi încălcat regulile de protecție împotriva COVID-19. ”Invitați” surprinși fără mască

Nepăsare cu fițe în plină pandemie! Buluc la intrarea într-un renumit club din Mamaia. Opulența bate orice regulă impusă de autorități

Horoscop Zilnic Marți 3 August 2021: Berbecii trebuie să fie cu băgare de seamă în privinţa deciziilor pe care le au de luat

Toni Iuruc a rămas mască! Ce a putut să facă Simona Halep? Toată lumea a văzut

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Laura Dincă a dezvăluit tot. De ce s-a despărțit de Cristian Boureanu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies