
In articol:
- Se spală sau nu în Sâmbăta Morților 2023
- Obiceiuri în Sâmbăta Morților 2023
- Rețetă de colivă pentru Moșii de Vară 2023
Moșii de vară reprezintă unul dintre cele mia vechi praznice, închinate pomenirii morților. Moșii de vară sunt întotdeauna pomeniți cu o zi înainte de Rusalii, la 49 de zile de la Paște.
Se spală sau nu în Sâmbăta Morților 2023
Anul acesta, Moșii de vară 2023 pică în data de 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. În această zi, Biserica Ortodoxă oficializează slujbe de pomenire pentru cei trecuți la cele veșnice și Sfânta Liturghie.
În fiecare an, cea mai frecventă întrebare pe care o are majoritatea românilor este dacă se spală sau nu în Sâmbăta Morților. Precum și la alte sărbători, în ziua de Moșii de vară nu se spală rufe și nu se recurge la nicio altă variantă care ar putea „să murdărească”, așa cum spune o tradiție veche.
În ziua de Moșii de vară 2023 nu se spală, nu se mătură și nici nu se aruncă gunoiul. Aceste activități sunt total interzise în Sâmbăta Morților 2023, întrucât se spune că praful se ridică în ochii celor adormiți sau se așază pe mâncarea ce le este oferită de pomană, asemenea se întâmplă și cu apa murdară de la rufe.
Citește și: Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi
Moșii de vară 2023. Se spală sau nu rufe în Sâmbăta Morților
Obiceiuri în Sâmbăta Morților 2023
În vremurile de mult trecute, se credea că sufletele celor decedați, după ce părăseau mormintele în Joia Mare și zburau liber timp de 50 de zile, se întorceau în lumea subterană în Sâmbăta Morților.
Pentru a asigura o reîntoarcere sigură, oamenii practicau rituri de înduplecare și îmbunare a spiritelor, precum împodobirea gospodăriilor și mormintelor cu ramuri de tei și organizarea de pomeni.
Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale zilei este oferitul de pomană. De dimineață, credincioșii se îndreaptă spre biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie și a participa la parastasul dedicat celor adormiți.
Ritualul de pomenire are loc în special în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite cu flori de tei și frunze de nuc în avans.
În Sâmbăta Morților, nu este recomandat să te aventurezi seara la fântână sau să treci prin răscruce de drumuri în zone ipuțin sau deloc populate, deoarece se crede că acolo te poți întâlni cu spiritele rele. De asemenea, în Sâmbăta Morților este recomandat să dormi în propria locuință și să nu mergi în vizite, decât atunci când dai de pomană.
Citește și: Moșii de vară 2023. Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Morților pentru mântuire
Moșii de vară 2023. Se spală sau nu rufe în Sâmbăta Morților
Rețetă de colivă pentru Moșii de Vară 2023
În Biserica Ortodoxă, coliva este nelipsită de pe masa pomenirii. Iată o rețetă simplă și rapidă, însă delicioasă pe care o poți pregăti pentru Moșii de vară 2023.
Ingrediente: 1 kg arpacaș, 500 – 600 grame de zahăr, 1 kg nucă măcinată, coaja de la 2 lămâi netratate și spalate bine, o esență de vanili și una de rom, 3 litri de apă, un praf de sare.
Pentru decor: 50 grame de zahăr pudră, 200 grame miez de nucă, cacao și bomboane de mici dimensiuni.
Arpacașul se spală bine în câteva ture, de preferat 9, întrucât semnifică cele 9 cete ale îngerilor, iar apoi se lasă la înmuiat timp de 30 de minute. Ulterior, se pune la fiert într-o oală groasă pentru a nu se lipi, timp de 2 ore. După aproximativ 2 ore, arpacașul ar trebui să fie moale și păstos, moment în care se stinge focul, se acoperă oala cu un șervețel și se lasă la răcit câteva ore, de preferat peste noapte.
A doua zi, arpacașul fiert se amenstecă împreună cu nuca tocată mărunt și rumenită, cu zahărul, coaja de lămâie și restul aromelor. În cazul în care arpacașul devine moale după amestecare, se pot adăuga câțiva biscuiți pisați.
După omogenizare, coliva se transferă într-o farfurie și se modelează, de preferat, într-o formă rotundă. Tradiția spune că trebuie ornată cu un model de cruce din zahăr pudră, cacao și bomboane.
Surse: csid.ro, evz.ro, antena3.ro