
In articol:
- Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „Cred că în spațiul public au existat reacții depășite cu privire la acest eveniment.”
- Csaba Asztalos: „Este imnul secuilor, nu imnul Ținutului Secuiesc!”
După ultima partidă jucată de naționala țării noastre la Campionatul Mondial de Hochei din Slovenia, pierdută în fața Ungariei cu 2-4, hocheiștii români au rămas aliniați alături de cei maghiari în timp ce tribunele cântau imnul secuilor.
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „Cred că în spațiul public au existat reacții depășite cu privire la acest eveniment.”
Nemulțumirile au început să apară în momentul în care imaginile de la meciul de duminică au început să circule pe internet. În filmările de la partida dintre Ungaria și România se observă cum, într-adevăr, tricolorii, au rămas în teren, în semn de respect pentru adversară, și au ascultat imnul câștigătoarei Ungaria, așa cum se procedează la orice meci de hochei între naționale.
Problema a apărut în momentul în care hocheiștii maghiari și cei români de origine maghiară s-au apropiat de fanii prezenți în tribune care cântau imnul secuilor. Trei dintre jucătorii României, Cătălin Berdilă, Roberto Gliga și Mircea Constantin, au plecat imediat către vestiare, iar scena s-a viralizat pe internet și a reaprins conflicte mai vechi.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Din câte am înțeles eu, hocheiștii nu au cântat. Ei au asistat la ce au cântat cei din galerie. Acesta este un amănunt pe care l-au specificat jurnaliștii prezenți. Politica și sportul au conexiuni…tot timpul au fost astfel de legături. Sportul conformă tot timpul o formă de simbolism, care poate să dea naștere la fel și fel de pasiuni și tensiuni.
Csaba Asztalos: „Este imnul secuilor, nu imnul Ținutului Secuiesc!”
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
Inevitabil, scandalul partidei dintre Ungaria și România a căpătat și un iz politic, mai ales după ce internetul a descoperit un invitat „surpriză” în tribuna suporterilor maghiari. Tanczos Barna, Ministrul Mediului, membru al UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), a fost surprins în tricoul echipei Csíkszereda, lucru care l-a făcut pe vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, să-i ceară demisia lui Barna din guvern pentru că, în opinia sa, nu respectă simbolurile României.
„N-aș califica-o ca pe o agenda separatistă! Sunt elemente de identitate ale minorității maghiare, ale secuilor. Cântecul la care se face referire se cântă în biserică. Eu sunt reformat și, la noi în biserică, este în cartea de cântece și acest imn al secuilor. Nu este al Ținutului Secuiesc! Aici este o altă eroare de traducere intenționată sau lipsă de cunoaștere. Nu cred că hocheiștii au avut un comportament înțelept, chiar dacă au asistat doar la intonarea imnului secuilor de către spectator, dar face parte din elementele identitare ale unei minorități entice, iar Constituția României asigură dreptul la identitate etnică pentru fiecare minoritate națională. Cele două județe și jumătate, care sunt, geografic, identificate ca fiind Ținutul Secuiesc, fac parte din România. Noi, secuii, suntem cetățeni români, dar cultural, religios, istoric, suntem maghiari. Nu e nicio contradicție între aceste elemente”, a precizat Csaba Asztalos pentru WOWbiz.ro.
Președintele Federației Române de Hochei, Alexandru Hălăucă, a convocat de urgență Biroul Federal vineri, 13 mai, pentru a lua o decizie în privința hocheiștilor români care au rămas în teren la intonarea imnului secuilor. În viziunea lui Hălăucă, „nu trebuia să se întâmple așa ceva” și „jucătorii trebuiau să iasă de pe gheață”. Conform regulamentelor federației, hocheiștii riscă să fie suspendați cel puțin 1 an de la națională.
„Nu știu cu cine o să mai joace domnul președinte dacă îi suspendă pe acei jucători. Dacă se concentra mai mult pe construcția patinoarelor, probabil că ar fi fost mai bine. Va fi, până la urmă, decizia Federației Române de Hochei, după regulamentele pe care le are. Să fie atenți cei de acolo, totuși, să nu încalce drepturile unor sportivi care au dreptul la liberă exprimare”, a adăugat Csaba Asztalos.