„N-aș califica-o ca pe o agenda separatistă!” Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării reacționează la scandalul din meciul de hochei dintre Ungaria și România | EXCLUSIV

Csaba Asztalos a comentat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, momentul intonării imnului secuilor la meciul Ungaria - România, de la Campionatul Mondial de Hochei din Slovenia, care a revoltat opinia publică din România.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

După ultima partidă jucată de naționala țării noastre la Campionatul Mondial de Hochei din Slovenia, pierdută în fața Ungariei cu 2-4,  hocheiștii români au rămas aliniați alături de cei maghiari în timp ce tribunele cântau imnul secuilor.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „Cred că în spațiul public au existat reacții depășite cu privire la acest eveniment.”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării reacționează la scandalul din meciul de hochei dintre Ungaria și România

Nemulțumirile au început să apară în momentul în care imaginile de la meciul de duminică au început să circule pe internet. În filmările de la partida dintre Ungaria și România se observă cum, într-adevăr, tricolorii, au rămas în teren, în semn de respect pentru adversară, și au ascultat imnul câștigătoarei Ungaria, așa cum se procedează la orice meci de hochei între naționale.

Problema a apărut în momentul în care hocheiștii maghiari și cei români de origine maghiară s-au apropiat de fanii prezenți în tribune care cântau imnul secuilor. Trei dintre jucătorii României, Cătălin Berdilă, Roberto Gliga și Mircea Constantin, au plecat imediat către vestiare, iar scena s-a viralizat pe internet și a reaprins conflicte mai vechi.

Citeste si: Andreea Tonciu a vorbit despre divorț: ""E mai mică decât mine, are 34 de ani. Mi-a distrus familia! S-a aflat în martie"- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Din câte am înțeles eu, hocheiștii nu au cântat. Ei au asistat la ce au cântat cei din galerie. Acesta este un amănunt pe care l-au specificat jurnaliștii prezenți. Politica și sportul au conexiuni…tot timpul au fost astfel de legături. Sportul conformă tot timpul o formă de simbolism, care poate să dea naștere la fel și fel de pasiuni și tensiuni.

Cred că în spațiul public au existat reacții depășite cu privire la acest eveniment. În aceste reacții depășite au existat și incitări la ură, ceea ce nu face bine în această perioadă. Oricum există tensiuni în societate, generate de pandemie, criza economică, criza prețurilor la energie și războiul din vecinătate”, a declarat Csaba Asztalos pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Cele mai mari rivale din fotbal reiau meciul din calificările pentru Cupa Mondială: „Sunt printre favorite la orice Cupă Mondială”| EXCLUSIV

Csaba Asztalos: „Este imnul secuilor, nu imnul Ținutului Secuiesc!”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării reacționează la scandalul din meciul de hochei dintre Ungaria și România

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)

[Sursa foto: Facebook]

Inevitabil, scandalul partidei dintre Ungaria și România a căpătat și un iz politic, mai ales după ce internetul a descoperit un invitat „surpriză” în tribuna suporterilor maghiari. Tanczos Barna, Ministrul Mediului, membru al UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), a fost surprins în tricoul echipei Csíkszereda, lucru care l-a făcut pe vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, să-i ceară demisia lui Barna din guvern pentru că, în opinia sa, nu respectă simbolurile României.

„N-aș califica-o ca pe o agenda separatistă! Sunt elemente de identitate ale minorității maghiare, ale secuilor. Cântecul la care se face referire se cântă în biserică. Eu sunt reformat și, la noi în biserică, este în cartea de cântece și acest imn al secuilor. Nu este al Ținutului Secuiesc! Aici este o altă eroare de traducere intenționată sau lipsă de cunoaștere. Nu cred că hocheiștii au avut un comportament înțelept, chiar dacă au asistat doar la intonarea imnului secuilor de către spectator, dar face parte din elementele identitare ale unei minorități entice, iar Constituția României asigură dreptul la identitate etnică pentru fiecare minoritate națională. Cele două județe și jumătate, care sunt, geografic, identificate ca fiind Ținutul Secuiesc, fac parte din România. Noi, secuii, suntem cetățeni români, dar cultural, religios, istoric, suntem maghiari. Nu e nicio contradicție între aceste elemente”, a precizat Csaba Asztalos pentru WOWbiz.ro.

Președintele Federației Române de Hochei, Alexandru Hălăucă, a convocat de urgență Biroul Federal vineri, 13 mai, pentru a lua o decizie în privința hocheiștilor români care au rămas în teren la intonarea imnului secuilor. În viziunea lui Hălăucă, „nu trebuia să se întâmple așa ceva” și „jucătorii trebuiau să iasă de pe gheață”. Conform regulamentelor federației, hocheiștii riscă să fie suspendați cel puțin 1 an de la națională.

„Nu știu cu cine o să mai joace domnul președinte dacă îi suspendă pe acei jucători. Dacă se concentra mai mult pe construcția patinoarelor, probabil că ar fi fost mai bine. Va fi, până la urmă, decizia Federației Române de Hochei, după regulamentele pe care le are. Să fie atenți cei de acolo, totuși, să nu încalce drepturile unor sportivi care au dreptul la liberă exprimare”, a adăugat Csaba Asztalos.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cele mai mari rivale din fotbal reiau meciul din calificările pentru Cupa Mondială: „Sunt printre favorite la orice Cupă Mondială” | EXCLUSIV

36 de ani de la „Apără Duckadam”. Helmut Duckadam a reușit o performanță unică în lume - a apărat 4 lovituri de la 11 metri

Două manșe la preț de una. Cum vor șefii fotbalului european să joace „careul de ași” în noul format Champions League? | EXCLUSIV

Top 3 cele mai prefăcute zodii

Vestea dimineții despre ELENA UDREA. Anunțul cutremurător venit chiar acum

Bani în plus pentru femeile ieșite la pensie! Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi sumele în conturi

Este obligatoriu pentru cei născuţi înainte de 1962! Ce trebuie să facă aceşti români

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies