
In articol:
- Cum s-a simțit cutremurul la Istanbul
- Teama i-a cuprins și pe locuitorii din Istanbul
- Cutremurul din Turcia a făcut peste 10.000 de victime
Turcia se află sub teamă, spaimă și teroare după cele două cutremure care au avut loc luni și lungul șir de replici care a urmat.
Jurnaliștii WOWbiz.ro au luat legătura cu românii stabiliți în Turcia și le-au aflat poveștile. Printre aceștia se numără și Daniela, o tânără stabilită în Istanbul. În orașul de pe Bosfor seismul nu a fost atât de puternic și nu s-a simțit cum a fost la Gaziantep sau în Adana, însă locuitorilor le este teamă să nu ajungă să traverseze și ei o situație similară.
Cum s-a simțit cutremurul la Istanbul
Din fericire, seismul nu a afectat întreaga țară. În partea de nord a Turciei există teamă, însă oamenii sunt bine, iar clădirile nu au fost afectate. Aceasta este situația și în Istanbul, acolo unde se află Daniela, tânăra care ne-a mărturisit că dormea la ora la care s-a produs cutremurul.
Totodată, româna stabilită în orașul de pe Bosfor ne-a mărturisit că au avut noroc, iar cutremurul nu s-a simțit la Istanbul și nici nu există pagube materiale.
" Eu dormeam în momentul în care s-a produs cutremurul. În Istanbul lucrurile sunt ok momentan, nu s-a simțit seismul de noaptea trecută.
Din fericire, eu nu am rude dispărute sau care să fi fost rănite în timpul cutremurului", a mărturisit Daniela, în exclusivitate.
Citeste si: Două cutremure au lovit România în această dimineață. Unde au fost resimțite- stirileprotv.ro
Istanbul
Teama i-a cuprins și pe locuitorii din Istanbul
Deși lucrurile sunt bine acolo, teama i-a cuprins și pe locuitorii din Istanbul așa cum s-a întâmplat cu oamenii de peste tot din Turcia. Cutremurul s-a resimțit în Turcia și Siria, până în seara de luni fiind anunțate peste 10.000 de victime și peste 1.800 de morți.
Catastrofa a adus un val de durere și de frică în rândul oamenilor, iar la Istanbul, spre exemplu, cetățenii se tem să nu trăiască și ei coșmarul pe care l-au văzut duminica noaptea locuitorii din sudul țării.
"Peste tot în jur este se vede panica, oamenilor le este frică. Luni dimineața a fost iar un cutremur de 7.6. Ne temem că se vor veni și se vor resimți și aici în Istanbul", ne-a mărturisit Daniela.
Pagubele înregistrate după cutremurul din Turcia
Cutremurul din Turcia a făcut peste 10.000 de victime
În noaptea dinspre duminică spre luni, în Turcia s-a dezlănțuit Iadul. Un cutremur cu magnitudinea de 7.8 grade pe Scara Richter a făcut prăpăd în partea de sud a țării, afectând și numeroase orașe din Siria.
În cele două țări sunt peste 10.000 de persoane rănite, iar până luni seara cifra comunicată pentru persoanele decedate era un îngrozitoare, de peste 1.800 de persoane în ambele state. În Turcia, autoritățile continuă misiunile de salvare și fac tot posibilul să îi scoată pe oameni de sub dărâmături.
Luni, România a răspuns și a trimis primele ajutoare în Turcia, pompieri, medici și aparatură medicală.
"În data de 06.02.2023, două aeronave militare C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, au decolat de pe aeroportul Baza 90 din București cu destinația Turcia, în vederea executării misiunii de sprijin extern pe care România o oferă autorităților turce, în urma situației generate de cutremurele care s-au manifestat în ultima perioadă.
Misiunea de sprijin pe care România o oferă Turciei, puternic afectată de seriile de cutremure produse în ultimele ore, presupune deplasarea modulului specializat de căutare-salvare a României, RO-USAR, acreditat INSARAG, format din 59 de salvatori (modulul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, echipa de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul DSU).
Reamintim faptul că ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă", au transmis reprezentații IGSU.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!