Nici masa de Craciun nu mai e ce a fost! Uite cat de mult s-au scumpit alimentele

Pregătirea mesei pentru Crăciunul de anul acesta necesită un buget minim de aproximativ 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate de la hipermarket şi gătite acasă, însă bugetul se poate mări de trei-patru ori, ajungând până la 1.500 de lei, în cazul unei mese încărcate cu produse tradiţionale.

novalue
Autor: I.M.D.

Astfel, un kilogram de "toba lui Ignat", comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, acelaşi preţ trebuind să fie plătit şi pentru un kilogram de caltaboş, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei. La producătorii tradiţionali, un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan- 60 de lei, iar lebărul- 49 de lei.

Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiţionali au pregătit şi jumări, la 70 de lei kilogramul, dar şi specialităţi cum ar fi purceluş copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), muşchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) şi pastramă de mistreţ (200 de lei kilogramul).

La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.

Trăgând linie şi adunând, o masă tradiţională, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.

Cei care aleg să cumpere pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vor plăti, pentru un meniu tradiţional complet, între 300 şi 400 de lei.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Faţă de producătorii tradiţionali, la hipermarket, un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnaţi de casă- 17,3 lei, lebărul- 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboş- 14,5 lei.

Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), şuncă de casă (29,6 lei) şi muşchi file (29,5 lei).

Legumele necesare pentru salata de boeuf costă între jur de 10-20 lei, la care se adaugă carnea, între 30 şi 50 de lei, şi maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredintele pentru o porţie de sarmale scot din buzunar alţi 50 de lei, în medie.

Friptura se bucură, şi ea, de o ofertă variată atât ca materie primă, cât şi ca preţuri. Un kilogram de piept de curcan costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan- 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc- 16 lei/kilogram, iar pulpa de mânzat- 33 lei/kilogram.

La hipermarket, un cozonac poate fi cumpărat cu sume între 6 şi 60 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de prăjituri este de 30-36 de lei.

În ultimii ani, produsele pentru mesele de Crăciun pot fi comandate şi online. Cei care nu au timp, nu vor sau nu se pricep să pregătească bucatele pentru Crăciun pot face comenzi pe internet, iar meniul tradiţional va fi livrat, gratuit, acasă.

Astfel, un meniu  "Masa completă de Crăciun" de 23 de kilograme costă 935,69 lei. Acest meniu conţine borş de porc (2,4 kg), borş de curcan (2,4 kg), salată de boeuf (1,8 kg), piftie porc (1,5 kg), piftie curcan (1,5 kg), sărmăluţe pui (27 bucăţi), sărmăluţe porc (27 bucăţi), friptură de pui la cuptor (2 kg), friptură de porc la cuptor (2 kg), plăcintă cu mere (1,5 kg), plăcintă cu brânză dulce (1,5 kg), doi cozonaci cu nucă (1 kg) şi cornuleţe cu gem şi nucă (1,4 kg).

Meniul" Masa noastră românească" de 15 kilograme costă 599,63 lei şi conţine borş de porc (2,4 kg), două porţii de salată de boeuf (1,8 kg), două porţii de piftie de porc (1,5 kg), două porţii de sărmăluţe din pui, friptură de porc (2 kg) şi cozonac cu nucă (1 kg), iar meniul "Masa lui Moş Crăciun", de 17 kg, costă 700,73 lei şi conţine: borş de porc (2,4 kg), două porţii de salată de boeuf (1,8 kg), două porţii de piftie de curcan (1,5 kg), două porţii de sărmăluţe din porc, friptură pui la cuptor (2 kg), friptură de porc la cuptor (2 kg) şi un cozonac cu nucă (1 kg).

Cei care nu doresc un meniu complet pot comanda, separat, doar anumite produse. Astfel, o porţie de salata boeuf de 1,8 kg costă 57,89 lei, piftia de curcan (1,5 kg) costă 86,50 lei, cea de porc- 74,90 de lei, sărmăluţe din porc (27 buc.)- 58,95 lei, sărmăluţe din pui (27 buc.)- 59,95 lei, friptură de porc la cuptor (2 kg)- 97,45 lei, friptură de pui la cuptor (2 kg)- 79,80 lei, friptură de curcan (2 kg)- 119,45 lei.

Dacă la bucatele de Crăciun se adaugă şi băutura, costul minim al mesei festive depăşeşte 400 de lei şi, în funcţie de preferinţe şi de buget, poate ajunge şi la 1.500 de lei.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

De ce puzzle-urile sunt bune pentru dezvoltarea copilului

Electric Castle nu va mai avea loc anul acesta. Anunțul făcut de organizatorii festivalului

Copiii cu vârste sub 16 ani ar putea fi vaccinați anti-COVID începând cu luna viitoare! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul: „Este important să avem autorizarea EMA”

Horoscop Zilnic Marți 18 Mai 2021: Berbecii vor avea parte de foarte multe provocări, Leii au ceva probleme în relația cu partenerul

Calendar Ortodox 17 mai 2021. Cei mai mari sfinți ocrotitori ai familiei

Nu mai folosi acest tip de ulei pentru prăjit! Îți face mâncarea toxică! Mulți români fac această greșeală. Ce ulei este cel mai bun pentru prăjit și salate

VIDEO EXCLUSIV/Lidia Buble nu mai suportă să stea în casă. S-a mutat la o terasă!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies