Noi restricții decise de Guvern! Persoanele vaccinate anti-COVID, scutite de la carantina de noapte. Iată toate măsurile care se vor impune

Consiliul Național pentru Situații de Urgență a doptat noi hotărâri în lupta cu pandemia de coronavirus. Ce se va întâmpla în cazul în care incidența cazurilor va crește și cine sunt persoanele scutite de la reguli!

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Au început să se resimtă efectele variantei Delta în România! De câteva săptămâni încoace, pe teritoriul țării noastre sunt raportate alarmant de multe cazuri în fiecare zi. Situația este cu atât mai gravă cu cât la Terapie Instansivă, dar și pe secții, sunt tot mai mulți bolnavi de COVID internați. Incidența cazurilor crește de la zi la zi în mai toate zonele României. Bucureștiul a depășit de câteva zile pragul de 3 la mia de locuitori și este considerat zonă roșie, alături de alte orașe mari din țară. Astfel, intră în vigoare regula certificatului verde, care le oferă avataje celor vaccinați anti-covid, trecuți prin boală sau vaccinați. 

Joi, 23 septembrie 2021, membrii Guvernului au adoptat un nou set de reguli de combatere și prevenire a răspândirii virusului SARS-Cov-2 pe teritoriul României. La fel ca precedetele măsuri, și acestea oferă privilegii celor inoculați împotriva coronavirusului, dar și unei categorii de tineri. 

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Carantina de noapte se va impune în localitățile unde incidența depășește 7,1 la mia de locuitori. Persoanele vaccinate sun scutite de la regulă 

„Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara  locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00- 5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:

a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru  care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care  fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau  certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și  locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici  realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

d) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau  efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum  ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de  persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului,  asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

(2) Măsura prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori”, potrivit documentului oficial. 

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Accesul în restaurante, mall-uri, pe baza certificatului de vaccinare sau a testului

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă în judeţele/ localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori numai în zonele de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop.

Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2″, se mai arată în actul normativ.

Magazinele, obligate să funcționeze după un program strict 

„(1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică  în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 23 septembrie 2021! A doua zi cu peste 7.000 de cazuri noi de COVID-19

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori, iar cele de la alin. (2) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori”, potrivit aceluiași proiect de lege. 

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Certificatul verde COVID-19 nu va mai fi obligatriu pentru copiii cu vârste sub 12 ani

Tinerii a căror vârstă nu le permite încă vaccinarea anti-COVID nu mai sunt obligați să aibă asupra lor certificatul care să arate istoricul epidemiologic. 

Citeste si: Cum se fac nunțile în scenariul roșu. Reguli pentru miri și invitați

„(3) Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani”, se mai arată în document. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Trebuie să știți asta despre certificatul verde COVID! Ce persoane sunt exceptate

Ultimele detalii despre starea de sănătate a Elenei Merișoreanu, după ce s-a internat la spital cu COVID-19: „Cred că mai stau...”

Theo Rose nu este vaccinată anti-COVID. Noi detalii despre starea ei de sănătate după ce s-a infectat cu coronavirus: „Important e că nu mă simt așa rău”

Horoscop Zilnic Luni 18 Octombrie 2021: Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi să nu intre în discuții financiar

Bombă despre vaccinul Pfizer! S-a aflat adevărul. E vorba de cel mai periculos efect

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Alertă! Liviu Dragnea anulează căsătoria cu Irina Tănase. Ea a vorbit prima: E urât

Ana Muntean, „amanta lui Ciprian Marica”, dezvăluiri inedite despre relația cu fostul fotbalist: „Nu am niciun fel de regret”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies