Noi schimbări ar putea avea loc în sistemul de educație! Cum va arăta anul școlar viitor

Anul școlar viitor ar putea arăta cu totul altfel, pentru că se anunță noi schimbări în sistemul de educație românesc.

Autor: Alis Pop

In articol:

Elevii din România sunt vizați de mai marii din Educație, începând cu noul an școlar și asta pentru că s-ar putea anunța schimbări importante pentru ei. Conform ultimelor informații, sunt șanse ca anul școlar 2022-2023 să nu mai fie împărțit în semestre sau trimestre, dar și să se renunțe la teze.

Conform surselor Edupedu.ro, oficialii din Educație se gândesc ca anul ce vine să fie împărțit în module. Astfel încât, elevii să aibă parte de cinci module educative și de cinci vacanțe, rămânând doar să se decidă cum vor fi analizate competențele dobândite de elevi peste an.

Citeste si: Profesorii care fac meditații vor fi obligați să aibă casă de marcat și să-și declare veniturile: ”E aproape imposibil”

Noi schimbări ar avea loc în sistemul de educație

Elevi 

[Sursa foto: PixaBay]

Noul an școlar, împărțit în cinci module

”Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face. Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, spun sursele Edupedu.ro.

Citeste si: Andreea Marin, despre alimentul care a ajutat-o să slăbească 7 kilograme: „Sunt foarte determinată!”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Informațiile venite acum pe surse au fost făcute publice de către Sorin Cîmpeanu î ncă de la finalul lunii februarie, atunci când a adus în discuție și schimbările în ceea ce privește prima vacanță a elevilor, cea din octombrie.

De prima vacanță din anul școlar, ministrul Educației vrea ca toți elevii să profite de ea, nu numai preșcolarii și cei din învățământul primar. 

Urmând apoi o vacanță de iarnă de peste două săptămâni, încă o săptămână liberă în luna februarie, alte două săptămâni de vacanță pentru sărbătorile Pascale și anul să se încheie cu vacanța de vară, din 17 iunie și până pe 4 septembrie. 

“Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe. În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie. A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă. A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână. A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie. Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, spunea ministrul Sorin Cîmpeanu în urmă cu ceva timp.

Conform schimbărilor ce se doresc a fi implementate în sistemul de învățământ românesc, anul școlar 2022-2023 ar putea arăta, din punct de vedere calendaristic, astfel: 

5 septembrie – 21 octombrie – modul
24-18 octombrie – vacanță de toamnă
31 octombrie – 21 decembrie – modul
22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
9 ianuarie – 3 februarie – modul
6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială
13 februarie – 6 aprilie – modul
7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
19 aprilie – 16 iunie – modul
17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Cât despre renunțarea la tezele semestriale, dacă se vor aplica noile modificări, atunci una din propuneri constă în înlocuirea acestora cu o evaluare unitară, cu subiect unic național, prin care elevii, dar și profesorii să descopere lacunele fiecărui tânăr în parte, la fiecare sfârșit de an. Prin această măsură se dorește ca anul următor, să se știe modalitatea de abordare a subiectelor pentru o înțelegere cât mai bună și mai rapidă din partea tinerilor. 

Se pare că această schimbare de testare a cunoștințelor dobândite ar fi și pe placul elevilor. 70% dintre cei 10.00 de elevi care au răspuns unui chestinonar lansat de Consiliul Național al Elevilor se arată de acord cu eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu evaluări sumative prin care să primească feedback din partea cadrelor didactice asupra a ceea ce au dobândit pe parcursul unui an.

Citeste si: Subiecte Simulare Matematica BAC 2022. Edu.ro a publicat subiectele la matematică pentru simularea Bacalaureatului 2022 UPDATE

„În contextul modificărilor anunțate de-a lungul timpului cu privire la structura anului școlar, care ar aduce o nouă perspectivă asupra modului în care se desfășoară orele de curs și, implicit, asupra sistemului de evaluare, Consiliul Național al Elevilor a lansat o consultare la care au luat parte, până acum, peste 10.000 de elevi din toată țara. Dintre elevii care au participat la consultarea noastră, peste 70% își doresc eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback, astfel încât această formă de evaluare de etapă să reprezinte cu adevărat o oportunitate pentru elevi de a își analiza progresul și de a stabili, alături de profesori, pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a își acoperi lacunele din învățare. În același timp, majoritatea respondenților ne-au transmis faptul că ar fi de acord cu introducerea unor evaluări unitare, cu subiect unic la nivel național, la începutul și sfârșitul anului școlar, astfel încât să poată fi creionată o radiografie clară a evoluției pe care elevii o au pe parcursul unui an școlar”, se arată în declarația lansată de Consiliul Național al Elevilor.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ministrul Educației ia în calcul o nouă vacanță pentru elevi! „Analizăm această variantă” Cum s-ar putea modifica structura noului an școlar

Se închid școlile, dar nu din cauza COVID! Noua problemă apărută în România: „Am solicitat monitorizarea”

Vești proaste pentru elevi! Ministrul Educației a făcut anunțul: Viitorul an va fi mai lung decât actualul

8 zodii vor da lovitura de mâine. Vărsătorii vor da lovitura în ceea ce privește sectorul financiar

Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină

,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital

Cum arăta Patriarhul Daniel în urmă cu 42 de ani. Poză inedită, în care apare și Șerban Huidu

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies