kanald.ro
Exclusiv
Nutriționiștii dau verdictul! Ce mâncăm și ce ar fi mai bine să evităm pe cod galben de caniculă: "Este cea mai mare problemă în timpul zilelor calde" | EXCLUSIV
Vara și-a intrat în drepturi și canicula a venit în România așa că nutriționiștii explică ce și cum ar fi bine să mâncăm în zilele toride dacă nu vrem să ne confruntăm cu probleme de sănătate!
Fructele și legumele de sezon sunt printre preferatele tuturor, iar odată cu vremea călduroasă mai apare și dorința consumul de băuturi răcoritoare, lichide reci și înghețată. Ana Maria Demetrescu a stat de vorbă cu jurnaliștii WOWbiz.ro și ne-a povestit, în exclusivitate, cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii din farfurie în sezonul estival!
De la băuturile alcoolice, la cele acidulate și produsele cu un conținut ridicat de zahăr, până la mâncărurile gătite în mult ulei sau carnea grasă, dar și până la salate și fructe ori legume de sezon, toate au trecut prin "testul" nutriționistului.
Ce și cum mâncăm în vreme de caniculă
În zilele calde de vară, cel mai indicat este să consumăm fructele și legumele de sezon. Supele pot fi o variantă bună, însă este necesar ca acestea să nu aibă grăsime.
" Vara, corpul nostru nu mai are nevoie de foarte multe calorii pentru că nefiind frig nu mai este necesar să-și regleze temperatura și atunci ar trebui să consumăm alimente mult mai fresh, alimente proaspete precum fructele și legumele crude, dar și multă apă pentru că automat transpirăm, pierdem din umiditate.
Supele și ciorbele merg foarte bine, dar mare atenție nu cu grăsime multă. Grăsimea îngreunează foarte mult digestia, iar corpul vara nu are nevoie de o alimentație foarte bogată în calorii și în grăsimi pentru că digestia se produce mult mai greoi și atunci faptul că temperaturile sunt foarte ridicate și digestia ar trebui să se facă foarte greu, suprasolicită corpul.
Spre exemplu, când mâncăm ceva foarte gras sau foarte greu de digerat, atunci avem o stare de somnolențe pentru că toate organele noastre responsabile de digestie, inclusiv inima, se ocupă de această hrană pe care noi am dat-o.
Astfel ne apucă o stare de somnolență, iar această reacție a corpului este un semnal de alarmă că noi nu am mâncat ceea ce trebuie. În mod normal, după masă, ar trebui să avem o stare de energie", a explicat nutriționistul Ana Maria Demetrescu.
Platou cu legume
În schimb, în cursul verii și mai ales în zilele caniculare este extrem de importantă hidratarea. Ana Maria Demetrescu a explicat de ce, dar și cum este recomandat să ne hidratăm organismul în această perioadă.
"Vara trebuie să mâncăm lucruri ușor de digerat, combinațiile între alimente să fie foarte simple, legume crude sau preparate termic rapid precum cuptor sau abur cu o bucată de carne slabă, pește de exemplu și tot așa să fie ceva la grătar sau la cuptor.
Automat este recomandat să consumăm apă, ceaiuri sau iaurturi, tocmai pentru a se produce digestia rapid și să nu ne îngreuneze foarte mult ficatul și celelalte organe", a mai adăugat nutriționistul.
Alimentele pe care le evităm sau le tăiem de pe listă în timpul verii
Ana Maria Demetrescu ne-a explicat cât de important este să nu consumăm carne grasă în această perioadă și ne-a dezvăluit și de ce tocănițele sau unele dintre mâncărurile gătite nu sunt cea mai recomandată mâncare.
Spre exemplu, o tocăniță de legume cu mult bulion și carne ar putea fi înlocuită cu o variantă mai ușoară, dacă produsele ar fi gătite separat precum legume la cuptor și friptură la grătar.
"Ar trebui să evităm alimentele grase. Este vorba despre alimentele care se digeră foarte greu cum ar fi carnea de porc. Dacă vorbim de carne, aceasta trebuie să nu fie prăjită pentru că se va digera mult mai greu față de carnea la cuptor sau aburi sau grătar.
Ar fi bine să nu mâncăm tocănițele acelea cu prăjeală, cu sosuri, cu condimente puternice. Trebuie să ținem cont de modul în care combinăm alimentele. Spre exemplu prăjeala cu bulion și carne, mai punem și condimente și sare, toată combinația aceasta se va digera mult mai greu, față de aceleași legume preparate rapid și trage la tigaie sau la cuptor și o bucată de carne friptă în tigaie.
Vorbim cam de aceleași ingrediente, numai că ele sunt preparate separat și sunt făcute simplu. Deci ar trebui să ținem cont cum gătim, cum combinăm alimentele și într-adevăr să evităm tot ce înseamnă tocătura", ne-a mai explicat nutriționistul Ana Maria Demetrescu.
Ana Maria Demetrescu
Băuturile reci și înghețata sunt sau nu un "prieten" pe caniculă
Printre produsele pe care medicii ne recomandă să le evităm în zilele caniculare se numără și băuturile acidulate, dar și cele alcoolice. Nutriționistul Ana Maria Demetrescu adaugă pe această listă și cafeaua și spune că dacă alegem să bem cafea în zilele toride, ideal ar fi să ne hidratăm mai mult.
"Alcoolul și sucurile cu mult zahăr ar trebui să fie evitate. Zahărul, dulciurile și alcoolul, dar și cafeaua ar trebui evitate. Dacă bem cafea și bem poate o cantitate mai mare, bine ar fi să consumăm o cantitate dublă de apă. Spre exemplu, la o gură de cafea, luăm două guri de apă tocmai pentru a ne ajuta la hidratare.
Cea mai mare problemă în timpul caniculei este deshidratarea pentru că aceasta ne creează stări de rău, amețeală, deci mare atenție", spune aceasta.
Lucrurile sunt clare și atunci când vine vorba de băuturile foarte reci sau chiar înghețată. Ana Maria Demetrescu a explicat, pentru WOWbiz.ro, de ce nu este bine să bem apa sau sucuri de la frigider și ce se întâmplă în organismul nostru atunci când totuși facem acest lucru în zilele caniculare.
Platou cu legume de sezon
"Băuturile foarte reci nu sunt recomandate pentru că organismul se chinuie să le încălzească. Tocmai de asta se recomandă să ținem alimentele la temperatura camerei sau puțin calde, depinde de preparat. Dacă mâncăm ceva foarte fierbinte, atunci corpul se va chinui să îl aducă la temperatura potrivită ca să poată să producă digestia.
Temperatura corpului vara este mai ridicată și este normal, iar dacă vara ajunge la aproape de 37, depinde de organism și bem apa de la frigider, la să zicem 4 grade, vă dați seama cât efort depune organismul să o încălzească și să o aducă la o temperatura corespunzătoare ca să poată fi folosită în procesul de digestie. Tocmai de aceea se evită băuturile foarte reci, mâncărurile foarte reci.
Înghețata este ok, dar trebuie să vedem câte calorii are și cât zahăr. Este timpul de înghețată cremoasă, care este mai ok, dar există și tipul de produs ce conține mici particule de gheață. Pe aceasta din urmă ar fi mai bine să o evităm", a mărturisit nutriționistul Ana Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!