O nouă lovitură pentru români?! Ce efecte va avea decizia BNR de a majora dobânda cheie la 6.25%: "Ratele vor fi cu cel puțin 50% mai mari" | EXCLUSIV

Banca Națională a României a decis majorarea dobânzii cheie de la 5.50% la 6.25%, astfel că pe mulți români îi așteaptă rate mai mari de anul viitor, iar analiștii economici trag un semnal de alarmă privind recesiunea.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Creșterea dobânzii cheie va avea un impact semnificativ asupra economiei, iar românii se vor confrunta cu rate mai mari, dacă nu chiar duble în primăvara anului viitor. BNR a decis majorarea dobânzii cheie la 6.25% așa că jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a afla ce impact va avea această majorare în buzunarul românilor.

Românii vor avea parte de vremuri grele, decizia BNR fiind un drum clar către recesiune, după cum au afirmat specialiștii. Ratele românilor vor crește, iar anul viitor ar putea fi chiar și cu 50% mai mari, comparativ cu primăvara acestui an.

Ce impact va avea creșterea dobânzii cheie asupra românilor

Miercuri, Banca Națională a României a decis majorarea dobânzii cheie la 6.25%, iar specialiștii trag mai multe semnale de alarmă. Ratele vor fi cu 50% mai mari față de acest an, iar cel mai important, România nu a atins încă vârful inflației, după cum a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Românii vor plăti mai multe facturi deodată la energie electrică. Vezi motivul și ce spun specialiștii

" Creșterea dobânzii cheie vine să confirme dimensiunea inflației din România. Nu am depășit, din păcate, vârful inflației, prețurile vor continua să crească, iar Banca Națională, prin aceasta decizie, încearcă să stingă focul scumpirilor.

Pentru cei care au credite, veștile proaste continuă.

Ratele vor fi, anul viitor, cu cel puțin 50% mai mari față de începutul acestui an, iar pentru mulți plata ratelor va deveni o misiune imposibilă.

Soluția este să își refinanțeze creditele sau, în cel mai rău caz, să își vândă casele luate pe credit și să se mute într-un apartament mai ieftin. Altă soluție nu există mai ales pentru cei care au salarii mici.

Ne îndreptăm către recesiune, iar semnalul dat de Banca Națională este unul cât se poate de clar. Creșterea economică s-a redus drastic, iar consumul a scăzut foarte mult. Sunt principalele elemente care anunță o decelerare puternică a economiei în 2023", a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

banca

Clădirea unei bănci din București

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: „Iată definiția perfectă pentru neam prost”. Mihai Morar, reacție dură la adresa lui Culiță Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Coșmarul prin care trece Corina Dănilă! A fost dată afară din casă din cauza datoriilor...Ce a ajuns să facă pentru a se întreţine- bzi.ro

Anul 2023 ar putea aduce un val de șomeri

Din păcate, analiștii economici atrag atenția asupra faptului că anul 2023 ar putea aduce un val semnificativ de șomeri în România. Puterea de cumpărare a oam

adrian negrescu

Analistul economic Adrian Negrescu

[Sursa foto: Facebook]
enilor a scăzut, iar criza economică s-ar putea simți cel mai probabil anul următor.

Citeste si: Care este numele adevărat al Getei Sterp. Puțini știu ce apare, de fapt, în buletin

" Din păcate, economia romanească este ca un bolnav care trebuie să treacă prin boală, adică prin recesiune, pentru a reveni pe o creștere sănătoasa, nu stimulată de inflație.

Creșterea spectaculoasă a prețurilor, adică inflația, este principalul vinovat pentru această criză spre care ne îndreptăm. Puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut semnificativ, iar consumul, principalul motor al economiei, a început să dea rateuri.

Suntem, din păcate, pe drumul spre stagflație, antecamera recesiunii, criză economică pe care o vom simți, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Industria a încetinit semnificativ, producția industrială stagnează sau în unele zone e chiar pe minus, iar prețurile continuă să crească. Este cel mai prost scenariu pentru România, iar efectele se simt deja – tot mai multe firme se închid, iar anul 2023 ar putea aduce un val semnificativ de șomeri", a mai precizat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

 

Cum ar putea România să evite recesiunea

Adrian Negrescu ne-a dezvăluit și cum ar putea România să evite recesiunea, dar mai ales ce mijloace ar exista pentru a nu ajunge în pragul crizei economice.

"Vom putea evita recesiunea doar dacă vom reuși să stăvilim inflația, mai ales creșterea prețurilor la energie și alimente și dacă vom impulsiona investițiile în economie, care să creeze locuri de muncă și afaceri pe orizontală.

Avem zeci de miliarde de euro, bani europeni, la dispoziție pe care să îi ducem în economie. E o șansă nesperată care ne poate salva de perspectivele unei recesiuni extrem de dure", după cum ne-a dezvăluit Adrian Negrescu.

dobanda cheie

Rate pentru locuință

[Sursa foto: FreePick]

Ce măsuri ar trebui să ia românii pentru a avea bani în 2023

Analistul economic Adrian Negrescu îi sfătuiește pe români să fie precauți și să își țină banii doar pentru cheltuielile necesare. Mai mult decât atât, ar fi indicat să începem să punem bani la saltea pentru a ne permite cheltuielile din 2023.

"În criza spre care ne îndreptăm, economisirea este cuvântul de ordine. Să ne gestionăm mai atent banii pe care îi avem, să tăiem din cheltuielile care nu sunt stric necesare și să ne punem niște bani deoparte pentru a avea cu ce să plătim facturile, ratele în 2023.

În 2023, pentru mare parte din populație dar și pentru firme, cuvântul de ordine va fi supraviețuirea economică, în condițiile în care inflația va continua să fie ridicată, ratele vor crește,  iar consumul va continua să scadă", a precizat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfaturi pentru persoanele care plătesc rate mai mari în urma creșterii dobânzilor. Specialiștii anunță dublarea IRCC în 2023

Alexandru Arșinel a murit. Cine moștenește averea impresionantă a regretatului actor

Românii cu mai mulți copii au parte de un preț mai mic la energie electrică! Tot ce trebuie să știe consumatorii despre schimbarea modului de calcul la facturi | EXCLUSIV

Iubirea și fericirea în cuplu își fac loc în viața a 5 zodii. Cei singuri își vor găsi jumătatea până la sfârșitul anului

DOLIU în muzică! A fost GĂSITĂ MOARTĂ în casă. Milioane de români îi fredonau piesele

Logodnica lui lui Culiță Sterp, veste emoționantă: „Abia aștept să ne cunoaștem”

Sfârșit tragic pentru o mare cântăreață. A murit în casă

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies