Oamenii de știință au depistat o nouă variantă a coronavirusului în Africa de Sud! Cât de periculoasă este: „Să vedem cum evoluează”

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a intrat rapid în atenția cercetătorilor din cauza particularitoților ei destul de îngrijorătoare.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Cercetătorii au depistat o nouă variantă a coronaviruslui în Africa de Sud, iar din acel moment se efectuează teste la foc continuu, pentru ca oamenii de știință să înțeleagă cât mai bine cât de periculoasă este și ce efecte poate avea dacă se răspândește în întreaga lume, așa cum s-a întâmplat în cazul variantei Delta. 

Africa de Sud este în aceste momente în stare de alartă, deoarece tulpina C.1.2, așa cum au denumit-o experții în sănătate a fost descoperită. Totuși, la acest moment, ea are o rată de propagare redusă. 

Tulpina C.1.2 a fost pentru prima oară depistată în luna mai a acestui an, iar existența ei a mai fost raportată  în alte şapte ţări, din Africa, Europa, Asia şi Oceania. Chiar dacă nu pune probleme, la fel ca varianta Delta, a reușit să le capteze interesul oamenilor de știință pentru că, în ciuda ratei reduse de propagare, are mutații similare ale genomului, la fel ca varianta din India, care acum pune probleme serioase omenirii. 

„Conţine câteva mutaţii-cheie pe care le vedem în alte variante care au ajuns de interes sau îngrijorare. De fiecare dată când vedem aceste mutaţii particulare, ne dorim să ţinem sub observaţie tulpina şi să vedem cum evoluează.

Aceste mutaţii pot afecta lucruri precum dacă evită răspunsul imun sau se transmite mai rapid.

 Deşi putem spune că are câteva mutaţii importante care au determinat ca alte tulpini să fie mai contagioase, de multe ori observăm că modul în care lucrează aceste mutaţii împreună este cel care duce la un virus mai puternic sau mai slab. Toate aceste studii în laborator durează. Este mult de muncă",  a explicat Megan Steain, virolog şi lector în imunologie şi boli infecţioase la Universitatea din Sidney. 

COVID-19
COVID-19 [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Corina Chiriac, distrusă! Cum a reacţionat după ce a aflat de Monica Anghel. "Doamne, ce trist...- bzi.ro

Varianta C.1.2 ar putea să dispară de la sine

Ca urmare a ratei de propagare scăzute, varianta descoperită în Africa de Sud ar putea chiar să dispară, fără a fi nevoie de intervenția omului.

Ei bine, ea ar putea fi întecută de alte variante, cum este Delta, care este extrem de contagioasă și care ajunge mult mai repede la populație. 

"C.1.2 ar trebui să fie foarte puternică şi foarte rapidă ca să concureze şi să depăşească Delta în acest moment. Cred că suntem încă în punctul în care ar putea să dispară, pentru că prevalenţa este foarte scăzută.

Citeste si: Ce spune Adrian Streinu-Cercel despre testarea anticorpilor înainte de vaccinarea anti-COVID-19

Am văzut asta în cazul variantei Beta, unde a părut că putem avea probleme, au fost zone în care s-a transmis chiar rapid. Dar apoi nu a rezistat şi a fost depăşită de alte tulpini care au putut să se transmită şi mai rapid. Aşa că dispar de la sine. Aşa s-ar putea întâmpla şi cu C.1.2", a mai declarat medicul.

COVID-19
COVID-19 [Sursa foto: PixaBay]

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID actuale în fața variantei C.1.2

La momentul actual, nu există date sufieciente pentru ca experții să-și dea cu părerea, motiv pentru care varianta C.1.2 va rămâne sub atenta supravegherea a oamenilor de știință. 

„Putem să facem o presupunere bazată pe faptul că unele mutaţii pe care le are sunt similare precum cele din Beta sau Delta. Aşa că putem crede că serul nu va neutraliza la fel de bine precum împotriva tulpinilor ancestrale.

Citeste si: Nicusor Dan dă cărțile pe față! De ce nu s-a vaccinat anti-COVID până acum: „Pentru că nu am vrut să...”

Dar până facem efectiv aceste experimente este doar o speculaţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că până acum vaccinul arată că rezistă foarte, foarte bine în a preveni infecţiile severe şi spitalizărilor şi decesele din cauza tulpinilor noi. Sunt foarte bune în a preveni asta", a mai spus medicul Megan Steai. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Două localități din Arad intră în scenariul roșu. Ce restricții vor fi aplicate în perioada următoare

Declarațiile cutremurătoare ale unui pacient internat la ATI: "Am crezut că o să mor..."

Cum se manifestă infecția cu virusul SARS-CoV-2 la copii: „Nu numai la fenomene respiratorii cu febră”

Horoscopul banilor pentru luna Octombrie

VESTE ȘOC despre Andreea Marin! Anunțul cumplit venit în TOIUL NOPȚII

DIVORȚUL SECOLULUI în showbiz! Păreau cuplul perfect. Nimeni nu și-a imaginat că EL o îneală cu o bombă sexy

Persoana din umbră care o ajută pe Monica Gabor. Columbeanu va vărsa lacrimi amare: „Tânăr și bogat, are tot ce își dorește”

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies