Obiceiuri Moşii de iarnă 2023. Vezi care sunt tradițiile din Sâmbăta Morților

Moşii de iarnă 2023. Care sunt tradiţiile şi obiceiurile care se păstrează în Sâmbăta Morților.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Moşii de iarnă 2023.

Tradiţii şi obiceiuri care se țin în Sâmbăta Morților. Vezi de ce e bine să împarți vase pe 18 februarie, atunci când se face pomenirea morților.

Pe 18 februarie se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toate bisericile ortodoxe. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important pentru cei născuţi în religia creştină.

Moşii de iarnă 2023

Sâmbăta, 18 februarie 2023, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de "Moșii de iarnă".

La sărbătoarea Moșilor de iarnă, creștinii merg la biserică cu vase, bucate, colivă, prescură și vin, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite celor sărmani.

Totodată, cei care au rude răposate, merg la cimitir, curăță mormintele, aprind lumânări și pun flori la crucile mormintelor celor decedați.

Citeste si: Mesajele emoționante primite de mama Geta de la fiicele sale, cu ocazia zilei de naștere: „Ești o mamă cum rar există în lume”. Surorile Sterp se mândresc cu cea care le-a dat viață- kanald.ro

Citeste si: O femeie gardian, filmată în timp ce sugea degetul unui deținut într-o închisoare. Imaginile au fost făcute publice| VIDEO- stirileprotv.ro

Citește și: Moşii de iarnă 2023. Rugăciune pentru sufletele celor adormiți

Tradiţii şi obiceiuri care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiţii şi obiceiuri care se respectă în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Moşii de iarnă 2023. Tradiţii și obiceiuri în Sâmbăta Morţilor

 • În termeni populari Moșii de iarnă se mai numesc și Sâmbăta piftiilor. Pomenirea morților are loc în toate bisericile ortodoxe.
 • Moșii de iarnă se cinstesc în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Lăsatului sec de carne, pentru Postul Paștelui.
 • Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de iarnă, creștinii merg de dimineață la cu colivă, vin și prescură. De asemenea se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani, relatează traditii-superstitii.ro.
 • În unele zone ale țării se obișnuiește ca după slujba de la biserică să se meargă și la cimitir, ca să se oficieze o slujbă la mormânt. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.
 • Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei decedați.
 • În ziua Moșilor de iarnă se împart vase pentru a reaminti faptul că oamenii sunt făcuți din pământ și tot acolo se întorc.
 • În Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, se împart vase cu piftie pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Citește și: Cum se ține corect Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în Postul Mare

Tradiţii şi obiceiuri care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiţii şi obiceiuri care se respectă în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Moşii de iarnă 2023. Ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților

 • La pomenirea Moșilor de iarnă nu se mătură pentru că se spune, că gunoiul „ajunge în gura morților”.
 • În Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se fac treburi casnice. Se spune că femeile care încalcă această poruncă sunt hărăzite să tremure precum piftia și să li se întoarcă înapoi pomana dată.
 • Cine nu respectă această zi poate să înnebunească sau să îmbătrânească mai repede.
 • Nu este bine să speli, să lucrezi sau să muncești la câmp în Sâmbăta Morților.

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de vară 2023? Sărbătoarea are loc înainte de Rusalii

Tradiţii şi obiceiuri care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiţii şi obiceiuri care se respectă în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Moşii de iarnă 2023. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi

Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, în­tă­reşte-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dra­gos­tea! Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început! Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea! Îţi mulţumesc, ca Bine­fă­că­torului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător. Dumnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu în­ţe­lepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mân­gâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu pute­rea Ta. Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, sufe­rin­ţele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să gră­iesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine. Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu. Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oţe­leş­ te-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul! Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşe­lile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru de­şer­tăciunile lumii. Fă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu­ dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei. Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să bi­ru­iesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tu­tu­ror păcatelor. Să biruiesc adică: mân­dria, prin sme­re­nie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproa­pe­lui; desfrânarea, prin înfrâ­nare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin băr­bă­ţie creştinească. Asemenea să biruiesc şi toate cele­lal­te păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu lua­re amin­te la rugăciuni şi în biserică, cumpă­tat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri. Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviin­cioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni tot­dea­una patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a pă­zi legea Ta şi a dobândi mântuirea. Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pămân­teşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este tim­pul aces­tei vieţi şi cât de nemărginită este veşni­cia. Aju­tă-mi să fiu întot­deauna gata de moarte şi să mă cu­tre­mur de ju­de­cata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să do­bân­desc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum se ține corect Postul Paștelui 2023. Lucruri total interzise în postul primăverii

Sărbători ortodoxe februarie 2023. Vezi care sunt sărbătorile cu cruce roșie din această lună

Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Astăzi a început Postul Paștelui

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

„Nu-ți pui un clește de plastic, când noi ni-l punem atunci când mergem să spălăm vase sau să măturăm pe jos, doar acolo îți pui moțul ăla în cap.” Oana Roman a desființat-o pe...

Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies