Obiceiuri și superstiții de Florii. Ce să nu faci în Duminica Floriilor

Creștinii sărbătoresc Floriile cu o săptămână înainte de Paște. Ce nu e bine să faci în duminica Floriilor?

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Duminica Floriilor este o sărbătoare cu mare însemnătate pentru creștin-ortodocși. Aceștia celebrează celebrează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori.

Obiceiuri de Florii

În România, cu ocazia Floriilor, sărbătoare numită și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului, enoriașii respectă numeroase tradiții și superstiții. În anul 2021, Duminica Floriilor se sărbătoreşte pe 25 Aprilie, iar Sfintele Paşti pică pe data de 2 Mai.

Citeste si: Rugăciunea soților unul pentru altul. Cum se pot ruga un soț și o soție pentru iubire și înțelegere

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Obiceiuri de Florii

În ziua de Florii, oamenii duc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Conform credinței, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Citeste si: „Îmi place să greșesc”. Jador, indecis între fosta și actuala iubită- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

De Florii, oamenii merg pe la mormintele rudelor pentru a le agăţa de cruci crenguţele de salcie, astfel aceştia vor şti că Paştele se apropie. Tot în ziua de Florii, există tradiţia ca şnurul de la  mărţisor să fie agăţat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a avea sănătate şi belşug în anul ce urmează.

Citeste si: Cum să cureţi geamurile corect pentru curăţenia de Paşte

Un alt obicei întâlnit în unele zone este acela ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi. Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.

Începând cu ziua de Florii se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Superstiții de Florii

În Duminica Floriilor nu se face curăţenie în casă, deoarece, spun credinţele populare, ai parte de rău tot anul. Oamenii de la sate spun însă că e bine ca fetele care vor să se mărite să scoată la soare zestrea. Se zice că acest obicei grăbeşte apariţia ursitului şi a nunţii.

Citeste si: Când sunt Floriile în 2021. Pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Nu te spăla pe cap, căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată. Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor. Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul.

Cine își sărbătorește onomastica de Florii

În cazul bărbaților, cel mai sărbătorit nume de Florii este Florin, iar în cazul femeilor, printre cele mai sărbătorite nume se află Viorica și Florentina. Alte nume sunt: Anemona Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica.

Citeste si: Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Sărbătoarea Floriilor este cel mai important eveniment care vestește Paștele. Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Denumirea populară a sărbătorii vine și de la zeița romană a florilor, Flora, peste care s-a suprapus intrarea Domnului în Ierusalim. Tot de la Flora vine și semnificația de renaștere a naturii, însă potrivit specialiștilor, cel mai mult primează semnificația creștină a evenimentului.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce relație are Smiley cu Adrian Sârbu. De ce a ales ca omul de afaceri să îi creștineze fetița, pe Josephine

Cum puteți dona pentru cazurile înscrise la Asociația umanitară Speranță pentru România

Cum să aveți grijă de o geantă din piele de lux

Zodiile care vor câștiga mulți bani în luna Iulie. Marte intră în zodia Taur în luna Iulie

Au dat cu rachetele! Cutremur total chiar lângă România: AVEM CONFIRMAREA distrugerii

Urina umană, folosită ca îngrășământ în diferite culturi! Care sunt rezultatele experimentului

Traian Băsescu a dat lovitura momentului. Răsturnare totală de situație

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies