Octavian Jurma, avertisment dur în contextul apariției noii tulpini: „Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”

Cercetătorul a făcut noi dezvăluiri despre cum se manifestă noua tulpină a coronavirusului.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Valul patru începe să-și mai piardă din intensitate, însă, nu putem să ne relaxăm, căci un nou pericol epidemiologic ne pândește. Este vorba despre tulpina Omicron, cea mai înfricoșătoare variantă a coronavirusului din cauza multiplelor mutații pe care aceasta le are.

Oamenii de știință continuă să o cerceteze pentru a stabili cu exactitate care sunt particularitățile ei, iar temerile cele mai mari sunt legate de nivelul de virulență, dar și de

faptul că ar putea să fie rezistentă la vaccinul anti-COVID. Totodată, experții se tem că noua tulpină ar putea să genereze un nou val pandemic! Iată ce spune și Octavian Jurma despre Omnicron din datele disponibile până la acest moment!

„De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecţios decât Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine. Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleaşi metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecţioasă decât Alpha. Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, cu un avantaj de 50% faţă de Alpha, va imaginaţi ce ravagii poate face Omicron şi cu un avantaj de „doar” 100% faţă de Delta. 

Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai uşor populaţie care a trecut deja printr-un boală într-o ţară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populaţie similară cu România). Deci

încă nu ştim dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populaţie mult mai îmbătrânita şi mai vulnerabilă). Există semne că Omicron se răspândeşte cu rapiditate în Europa şi prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, a declarat Octavian Jurma. 

Citeste si: Iată lista fugarilor din România, condamnați la ani grei de pușcărie. Cum acționau cei din gruparea "Riviera Maya"...- bzi.ro

Octavian Jurma, avertisment dur în contextul apariției Omicron

Doar 37,6% din populația României este vaccinată anti-COVID, iar în acest context nu se poate vorbi despre imunizarea generală, motiv pentru care Octavian Jurma îndeamnă la vaccinare. Acesta spune că noua tulpină ar putea avea un impact dublu față de varianta Delta, iar asta ar putea să genereze o catastrofă!  

Citeste si: Specialiștii se pregătesc pentru introducerea celei de-a patra doze de vaccin. Care este prima țară care a luat această decizie?

„Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanţă sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puţin de 1 minut. Va imaginaţi cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiţii în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, aşa cum ştiam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecţie a populaţiei. Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet. 

Citeste si: Ioana Simion, noi amănunte despre starea de sănătate a lui Ilie Năstase, după ce s-a infectat cu COVID-19: "Mă feresc să..."

Rugaţi-va că veştile că Omicron este mai puţin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea şi primele date statistice legate de spitalizare. A, era să uit. În Africa de Sud e vara acum. În Europa e iarnă. Vaccinaţi-va, mai ales dacă aţi trecut prin boală.  Faceţi-va boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtaţi masca. Bucuraţi-va de sărbători alături de cei dragi. Omicron nu este o ameninţare iminentă pentru România. Aşa cum facem noi testările, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a mai adăugat acesta.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies