
In articol:
Au trecut două săptămâni de când România a ieșit din starea de alertă și, implicit, a renunțat la toate restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, care a izbucnit în urmă cu mai bine de doi ani de zile. Deși pericolul nu a trecut încă, iar virusul SARS-CoV-2 continuă să provoace mii de infectări pe zi, oamenii nu mai sunt obligați să poarte măști, nici să respecte distanțarea socială și nici să prezinte
vreo dovadă a vaccinării anti-COVID sau a trecerii prin boală la intrarea în mall-uri sau restaurante. Cu alte cuvinte, ne-am întors la normalitatea după ce toată lumea a tânjit.Mai este o lună până când se va sărbători cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele, iar Octavian Jurma vine cu previziuni sumbre pentru această perioadă. Iată ce spune despre evoluția cazurilor de coronavirus, după ridicarea tuturor măsurilor de combatere a răspândirii virusului chinezesc.
„Au trecut 2 săptămâni de la abandonarea șocantă şi motivată strict politic a tuturor masurilor de prevenție a pandemiei de COVID-19 în România.
Doua evenimente extrem de predictibile au urmat in acest timp.
1. Varianta BA.2 de devenit dominantă şi în România
2. Numărul de cazuri noi a revenit pe creștere chiar înainte de sărbătorile de Paşte în loc să ajungă la un minim
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
3. Campania de vaccinare a fost complet abandonată
Comentariile sunt de prisos, va imaginați şi singuri ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paşte cu zero măsuri de siguranța într-o populație atât de
COVID-19
Subvarianta Omicron se răspândește tot mai mult în România
Subvarianta Omicron, denumită de oamenii de știință BA2, a început să prindă avânt și se răspândește tot mai mult pe teritoriul țării noastre. Octavian Jurma susține că în săptămâna 7-13 martie, au fost depistate cu 32% mai multe cazuri.
„O surpriză plăcută este faptul că ponderea Delta a fost de 0% săptămâna trecută.
În săptămâna S10 (7-13 martie) versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secvențieri, o creștere de 32% fata de săptămâna precedenta. Ponderea BA2 în numărul celor 324 de noi secvențieri a crescut la 55%. Înseamnă ca BA.2 a devenit dominanta si urmează sa aflam daca acest lucru va produce un platou sau o noua faza de creștere.
Citeste si: "Omicron nu a plecat!" Ar putea apărea un nou val al pandemiei? Specialiștii trag un semnal de alarmă
Evoluția numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creșterea BA2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapida a BA1. (...)
Nu știm daca evoluția BA2 în România va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte tari din Europa însă monitorizarea cu atenție a creșterii BA2 este necesară în continuare.
Din fericire la nivel individual avem multiple confirmări ca BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1 (mai ales faţă de booster) şi nu există o diferență semnificativa nici în profilul clinic al bolii fata de BA1", a mai spus acesta.