Oficial: România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă, mai mult decât în criza din 2008-2012

Criza declansata de epidemia de coronavirus a dus la pierderea mai multor locuri de munca decat criza econonica din perioada 2008-2012

criza coronavirus locuri de munca
Autor: R.L.

In articol:

criza coronavirus locuri de munca
criza coronavirus locuri de munca

De la declanşarea stării de urgenţă şi până în prezent, conform raportărilor oficiale, România a pierdut peste un milion de locuri de muncă, mai multe decât cele 700.000 de locuri de muncă pierdute după criza economică, în perioada 2008-2012, arată într-un comunicat Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

"Ultima raportare a Ministerului Muncii cifra numărul contractelor suspendate la 1.005.552, din care peste 292.000 în industria prelucrătoare, peste 196.000 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehicolelor şi motocicletelor, restul de peste 100.000 în hoteluri şi restaurante. Dacă la acest număr adăugăm cele 209.851 contracte de muncă încetate în comerţ, industrie prelucrătoare şi construcţii, avem tabloul complet al situatiei şomerilor din România", arată CONAF.

România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă

În SUA, aproximativ unul din zece angajaţi, reprezentând 16,8 milioane de oameni, şi-au pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezintă cele mai multe locuri de muncă pierdute în cea mai scurtă perioadă, din 1948 încoace.

Citeste si: 111 pacienți bolnavi de coronavirus și declarați vindecați s-au îmbolnăvit din nou

“Aceste date cu spectru larg poate nu reuşesc să exprime cu forţă convingătoare disparităţile din prezent însă ilustrează începutul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creând o relaxare a realităţii economice şi o lipsă de anticipare a impactului coronavirus asupra pieţei forţei de muncă din cea mai puternică ţară a lumii. De aceea, dacă ne uităm la datele din România, păstrând proporţiile, impactul coronavirus este unul extrem de amplu.

În ţara noastră s-au înregistrat în ultimele trei săptămâni tot atâtea persoane care şi-au pierdut locul de muncă ca în perioada 2008-2012. Rămâne întrebarea, dacă după terminarea pandemiei toţi aceştia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă aşezare a claselor sociale, o realitate economică indubitabilă", a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.

Citeste si: Adda și Cătălin au împlinit cinci ani de la nuntă! Artista a povestit cu amuzament cum a fost cerută: „În timp ce rostea întrebarea aia au trecut două tractoare”

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Cu atât mai grav este că pandemia nu s-a încheiat iar previziunile nu sunt favorabile.

"Efectele economice ale pandemiei de coronavirus estimează că, în următoarele trei luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global, conform unei analize a Agenţiei pentru Muncă din cadrul Naţiunilor Unite. Avertismentul vine la distranţă de trei săptămâni de când Organizaţia Internţională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane. Conform agenţiei, restricţiile impuse de către autorităţi pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forţa de muncă de la nivel mondial", mai informează comunicatul.

Preşedintele CONAF este de părere că trebuie luate măsuri din timp pentru diminuarea pierderilor pe care economia le va suferi în viitor.

“CONAF a propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxigen antreprenorilor, respectiv acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puţin şase luni şi posibilitatea de închidere intermitentă a activităţilor economice. Acest model pe de o parte suprimă parţial efectele coronavirus şi în acelaşi timp, permite o activitate economică susţinută, deşi redusă. Trebuie pe cât posibil să reducem impactul negativ asupra economiei şi să ne asigurăm că după terminarea pandemiei ne putem continua activitatea. Cred că închiderea intermitentă poate asigura o opţiune viabilă pentru diminuarea efectelor negative din economie”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Citeste si: Lygia Alexandrescu, sfaturi esențiale pentru ultima săptămână de post, înaintea Paștelui. Ce recomandă specialista

Preşedintele CONAF afirmă că pandemia COVID-19 ne va schimba profund vieţile. Chiar dacă fiecare generaţie va fi afectată în proporţii diferite, toţi vor fi nevoiţi să se adapteze la “o noua normalitate” în care economia mondială şi implicit cea a României nu va mai fi la fel după pandemie.

“Mulţi se vor vedea cu locurile de muncă sau economiile pierdute şi mulţi vor trebui să se adapteze la lucruri noi, vorbim de reacţii în lanţ care vor afecta nu doar vieţile indivizilor în cauză, ci şi societăţile ca întreg. Cu siguranţă economia mondială în general şi implicit economia României nu va mai arăta la fel, însă important este să fim pregătiţi să facem faţă noilor provocări. Lumea se schimbă şi o dată cu ea trebuie să ne schimbăm şi noi, economia ca sistem din care facem cu toţii parte şi trebuie să conştientizăm şi să vedem dincolo de azi, viitorul de mâine”, a adaugat Cristina Chiriac.

Citeste si: Declarația pe propria răspundere poate fi refolosită? Iată ce trebuie să faci pentru a nu primi amendă

România se află printre primele 10 ţări europene cu un procent de 39% al numărului de companii deţinute de femei.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat are în componenţa sa două federaţii, 6 patronate, 5 asociaţii şi 6 sucursale.

sursa: news.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Alte 4 decese. Bilantul victimelor in Romania: 318

Cum si unde se platesc amenzile primite pentru nerespectarea masurilor dispuse pe durata starii de urgenta

Marcel Vela: „Sigur va exista o ordonanță 9” Ce zonă a țării este vizată

Horoscop Zilnic Miercuri 19 Mai 2021: Săgetătorii trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie, Leii nu sunt într-o stare foarte bună

Aceste centrale termice ar putea fi interzise. Lovitură cruntă pentru români. S-ar aplica din 2025

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Sondaj exploziv. Românii vor PSD la guvernare. „Parlamentul nu mai reflectă voința românilor"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies