Pandemia COVID i-a făcut pe cetățeni să neglijeze situația HIV în România! Rata de testare a scăzut semnificativ, numărul infectărilor a crescut

Contextul pandemic a agravat situația HIV din România, astfel încât rata de testare pentru infecția HIV a scăzut foarte mult, iar numărul infectărilor a crescut. Criza sanitară generată de virus a înregistrat o scădere de aproape o treime.

Pandemia COVID i-a făcut pe cetățeni să neglijeze situația HIV în România! Rata de testare a scăzut semnificativ, numărul infectărilor a crescut
virus[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Maria Coman

In articol:

Din cauza crizei pandemice ce a agravat rata testării HIV/SIDA, în anul 2020 s-a înregistrat o scădere de aproape o treime, deși numărul de cazuri noi de infecție

cu HIV era deja în creștere în ultimii ani, în România.

Infecția HIV a reprezentat întotdeauna o problema gravă de sănătate în România, dar cetățenii au neglijat acest lucru odată cu impactul negativ pe care l-a avut pandemia COVID-19. Astfel, numerele semnalează o prăbușire vizibilă a ratei de testare HIV față de anii precedenți, anume, 432 de cazuri noi de infecție HIV în România, din care 76% bărbați și 24% femei.

Un procent de 63% reprezintă cazurile noi de infecție HIV din România care sunt diagnosticate cu întârziere din cauza ratei scăzute de testare.

Organizațiile ORS și RAA au publicat primul studiu din România pe 15 iulie, referitor la implicarea autorităților locale din București, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara, care sunt, de altfel, orașele cu cel mai mare număr de cazuri, în problematica HIV/SIDA.

Studiul conține și un set de recomandări de acțiuni menite să răspundă în totalitate într-un mod coerent problemelor admise.

Așa cum ne semnalează acest studiu, în anul 2020 s-au desfășurat cu 30% mai puține teste HIV la grupele de risc, anume, 234.520 de teste în anul 2020, față de 334.410 teste în anul 2019.

Pandemia COVID i-a făcut pe cetățeni să neglijeze situația HIV în România! Rata de testare a scăzut semnificativ, numărul infectărilor a crescut
hiv[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Corina Chiriac, distrusă! Cum a reacţionat după ce a aflat de Monica Anghel. "Doamne, ce trist...- bzi.ro

Studiul ORSS și RAA declară următoarele:

„Pentru ca epidemia HIV să fie oprită, este nevoie de identificarea eficientă a cazurilor active, alături de prevenirea infectării persoanelor expuse la risc. În acest sens, România are nevoie de o strategie coerentă pe termen mediu și lung care să includă acțiuni ample de testare, în special în rândul grupurilor vulnerabile, dar și acțiuni de prevenire HIV adaptate fiecărui grup în parte (ex: oferirea gratuită de prezervative către persoanele implicate în sex comercial sau programe de schimb de seringi pentru consumatorii de droguri injectabile).”

„Și mai îngrijorător este faptul că numărul testelor efectuate în rândul consumatorilor de droguri injectabile, de către Direcțiile de Sănătate Publică județene, în perioada 2007 – 2020 a înregistrat fluctuații masive, ajungând la 0 teste efectuate în anul 2020.”, mai afirmă organizațiile.

Sursele de finanțare în ultimii 20 de ani pentru prevenirea infecției HIV în România au fost granturile externe oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA și Malariei (GFATM) și alți finanțatori internaționali.

Ce spun statisticile?

Ultimele raportări ale Compartimentului Pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA spun că peste 16.848 de români sunt purtători ai infecției HIV.
De exemplu, datele din raportul Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecției HIV/SIDA arată că 12.196 (o creștere de 36,7% față de 2010) persoane seropozitive
aveau la sfârşitul anului 2016 acces la îngrijiri de specialitate și erau monitorizate întrunul din cele nouă centre regionale de tratament de la nivel național. Dintre acestea 10.942 (o creștere de aproximativ 50% față de anul 2010) erau raportate ca primind tratament antiretroviral (ARV), potrivit planului național strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2019-2021.

În ultima perioadă, doar în municipiul București au fost 1.148 de cazuri noi HIV, diagnosticate astfel:
- în 2016 – 240
– în 2017 – 255
– în 2018 – 242
– în 2019 – 269
– în 2020- 142
Motivul pentru care în anul 2020 a avut loc o scădere bruscă este rezultatul scăderii numărului de teste COVID-19.

Raportul Observatorului Român de Sănătate declară: „Finanțarea la nivel local a unor acțiuni specifice destinate ariei patologice HIV/SIDA a fost omisă aproape complet, cu puține excepții la nivelul municipiului București”.

Privind lipsa de finanțări pentru prevenirea infecțiilor HIV, au fost organizate numeroase întâlniri în fiecare oraș vizat de studiu (București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara). Scopul a fost acela de a trage un semnal de alarmă asupra situației dificile în care ne aflăm în acest moment și de a determina autoritățile să acționeze în ceea ce privește fondul financiar la nivel local, pentru a împiedica răspândiea infecției HIV. La aceste întâlniri au fost prezenți: reprezentanți ai primăriilor, consilieri locali, ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor, ai Direcțiilor de Asistență Socială de la nivelul municipiilor, ai Centrelor de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog de la nivel local, medici specialiști infecționiști și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, care lucrează cu grupurile vulnerabile.

Citeste si: Ce conține pastila Pfizer experimentală. Medicamentul oprește evoluția bolii de la primele simptome

Care este direcția de îndreptare a autorităților, care ar trebui implementate la nivel local?

-Testarea HIV – esențială pentru a determina dinamica infecțiilor la nivel local. În prezent nu se cunoaşte situaţia reală a infecţiilor.
-Campanii de comunicare pentru reducerea stigmei și încurajarea testării în rândul grupurilor vulnerabile (comunitățile LGBTQI+, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial).
-Introducerea educației sexuale în curricula școlară obligatorie și eliminarea stigmatului față de acest subiect.
-Introducerea de servicii de consiliere în fazele de pre-testare, post-testare și diagnostic în toate instituțiile care oferă acest tip de servicii.
-Formarea la nivel local a unui grup de lucru comun între autoritățile locale și societatea civilă locală, care să realizeze un plan de acțiune pentru îmbunătățirea măsurilor de prevenire a transmiterii infecției HIV.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cleopatra Stratan și Edward Sanda s-au mutat împreună și se pregătesc de nunta

Mii de viroze prezente în rândul copiilor! Simptomele sunt asemănătoare cu noua tulpină Delta

5 exemple de joburi la care poți să aplici fără diploma de Bacalaureat

Horoscopul banilor pentru luna Octombrie

SE SCHIMBĂ HARTA Europei?! O țară ar putea ieși din Uniunea Europeană: "Într-o zi sau mai degrabă într-o noapte"

DIVORȚUL SECOLULUI în showbiz! Păreau cuplul perfect. Nimeni nu și-a imaginat că EL o îneală cu o bombă sexy

Exclusiv. Avem dovada! Ultrașii lui Orban au schimbat tactica: Va fi huiduit doar Florin Cîțu!

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies