Parlamentul Israelului a fost dizolvat

Deputaţii israelieni au votat, luni, în favoarea dizolvării Parlamentului, deschizând astfel calea organizării de alegeri legislative anticipate la 17 martie, după demiterea a doi miniştri centrişti de către premierul Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descrierePatruzeci şi trei de deputaţi au votat în favoarea dizolvării Parlamentului şi niciunul împotrivă. Knessetul numără 120 de parlamentari.

Dizolvarea Parlamentului israelian a fost provocată de premierul Benjamin Netanyahu, care a concediat săptămâna trecută doi miniştri centrişti, Yair Lapid (Finanţe) şi Tzipi Livni (Justiţie), acuzaţi de urzirea unui "puci" împotriva sa. Cu trei ani înainte de încheierea legislaturii, el a cerut organizarea de alegeri anticipate pe motiv că nu "mai poate conduce ţara".

Pentru a forma o nouă majoritate, premierul a anunţat că îşi doreşte să refacă alianţa cu partidele ultraortodoxe, aflate în prezent în opoziţie.

De asemenea, el intenţionează să menţină acordul cu partidele de dreapta Israel Beiteinu, al ministrului de Externe Avigdor Lieberman, şi Căminul Evreiesc, al ministrului Economiei Naftali Bennett, favorabile procesului de colonizare în teritoriile palestiniene.

La rândul lor, liderii celor două formaţiuni de opoziţie - Partidul Muncii şi partidul de centru-stânga HaTnuah - au sugerat că ar putea forma un bloc de centru-stânga pentru a se opune lui Netanyahu şi a repune negocierile cu palestinienii în centrul priorităţilor.

Potrivit unui sondaj publicat la sfârşitul săptămânii de cotidianul economic Globes, o listă comună alcătuită din Partidul Muncii şi HaTnuah va depăşi Likud cu 24 de mandate, faţă de 23 pentru partidul de dreapta al lui Netanyahu.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate