Parodontoza poate duce la AVC, Alzheimer și la Atac de Cord

De-a lungul timpului, în clinica Life Dental Spa, #Lifedentiștii noștri au tratat mii de pacienți care sufereau de parodontoză.

Distribuie pe:

Autor: A.V.

De-a lungul timpului, în clinica Life Dental Spa, #Lifedentiștii noștri au tratat mii de pacienți care sufereau de parodontoză. Deși, popular, se consideră că este o boală care nu poate fi tratată, vă asigurăm că dacă se folosește un protocol holistic, aceasta va putea fi tratată cu succes. Și este foarte important s-o tratăm, pentru că parodontoza nu este doar o boală „a dinților”, ci e una care afectează întregul organism. Focarul infecțios se află într-adevăr în cavitatea bucală, dar bacteriile din gură ajung în sânge și pot călătorii prin tot corpul, producând pagube la distanță – pot afecta de la inimă (conducând la infarct miocardic acut – atac de cord) și până creier (producând Accidente Vasculare Cerebrale (AVC) și favorizând apariția bolii Alzheimer sau a altor forme de demență). 

Fiind o boală infecțioasă, parodontoza se poate transmite partenerilor de viata și celorlalți membri ai familiei. De aceea, am tot auzit că parodontoza este o boală ereditară. Este important, desigur, și factorul ereditar, motiv pentru care specialiștii noștri le recomandă mereu părinților cu parodontoză să-și programeze copiii la un specialist în parodontologie pentru consultații de rutină, tocmai în scopul prevenirii dezvoltării unei astfel de afecțiuni, însă, în realiate, mult mai importanți sunt factorii de mediu, cum ar fi, de pildă, obiceiurile de igienă dentară pe care le-ați deprins în familia în care ați crescut sau faptul că parodontoza se transmite de la o persoană la alta între soți. Așa că se întâmplă foarte rar ca un partener dintr-un cuplu să aibă parodontoză, iar celălalt să nu aibă și el măcar un stadiu incipient al bolii parodontale.

Netratată la timp, aceasta poate duce, local, la pierderea în totalitate a dinților, iar general, la probleme ale inimii și creierului. Deoarece aceasta evoluează lent și cei mai mulți oameni nu merg la controale de rutină, vedem foarte multi oameni fără dinți parțial sau total, iar statistic vorbind, 9 din 10 adulți suferă de aceasta boala, iar 85% dintre ei nici măcar nu știu acest lucru. Așa că sfatul nostru ar fi următorul – nu așteptați până când vă pică mai toți dinții din gură sau până ajungeți să faceți un infarct miocardic sau să dați semne de instalare a bolii Alzheimer, apărute parcă din senin, ca să vă tratați prodontoza.

În clinica Life Denta Spa, această boală se tratează după un Protocol Holistic Unic, care include:

✅Laser

✅Ozonoterapie

✅Schimbarea stilului de viață

✅Suplimente alimentare

✅Schimbarea practicilor de igienă orală

Parodontoza chiar poate duce la Accidente Vasculare Cerebrale (AVC)?

Da, știm, pare greu de crezut, însă câteva studii efectuate recent și concomitent în țări diferite, cum ar fi Germania, Franța, Suedia, India și Coreea, ne arată că diferite grade de boală parodontală (boala gingiilor, cum e numită popular) sunt asociate cu instalarea accidentelor vasculare cerebrale. Gingivita este forma ușoară a bolii gingiilor, care provoacă inflamația acestora, iar boala cea mai gravă a gingiilor, ce duce la distrugerea efectivă a acestora, se numește parodontoză. 

Parodontoza severă poate duce la diverse grade de mobilitate ale dinților, apoi chiar la pierderea lor. Toate tipurile de boli ale gingiilor sunt asociate cu accidentul vascular cerebral – chiar și cea mai ușoară formă!

Un studiu recent din Suedia a urmărit 1.676 de persoane selectate la întâmplare pe o perioadă de 26 de ani. Cercetătorii au raportat că „inflamația gingivală a fost în mod clar asociată cu instalarea unui AVC”. Un alt studiu a arătat că indiferent dacă vorbim despre pacienți cu boală gingivală ușoară, moderată sau severă, toți au avut o rată mai mare de accident vascular cerebral decât indivizii fără boală gingivală, dar cei cu boală parodontală severă au avut un risc de peste 4 ori mai mare de accident vascular cerebral comparativ cu persoanele fără boală parodontală sau cu o boală parodontală ușoară.

Cum ajungem de la parodontoză la Alzheimer 

Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de o infecție a gingiilor, potrivit unui nou studiu, publicat la începutul lunii ianuarie 2019 în revista „Science Advances”, care sugerează că bacteria Porphyromonas gingivalis, care distrug țesutul gingival din gură, este legată de instalarea bolii Alzheimer.Cercetătorii au văzut bacteriile în creierul persoanelor cu boala Alzheimer și au efectuat teste pe șoareci, care au demonstrat că orice grad de infecție al gingiei va duce la o producție crescută de beta amiloid, parte a plăcilor de amiloid asociate cu boala Alzheimer. 

Parodontoza și infarctul miocardic acut – atacul de cord

Boala coronariană este principala cauză a mortalității și morbidității adulților în întreaga lume, iar apariția ei poate fi dată de factori genetici și de alți factori de risc, cum ar fi vârsta, lipidele serice anormale, diabetul, fumatul și hipertensiunea arterială. Acești factori de risc, în mod independent sau în combinație, sunt implicați atât în infarctul miocardic acut, cât și în ateroscleroză. Datele recente au arătat însă că și infecțiile virale și bacteriene pot contribui, de asemenea, la evenimente tromboembolice acute la persoane mai sensibile. De pildă, bolile parodontale sunt un grup de boli inflamatorii în care bacteriile și produsele secundare ale acestora sunt principalii agenți etiologici. 

Prima indicație de asociere între boala dentară și ateroscleroză a fost dată în 1963. De atunci, există dovezi crescânde că sănătatea dentară precară, în special prezența parodontozei, crește riscul apariției bolii coronariene. Studiile recente, efectuate pe diferite populații, au sugerat că ateroscleroza și apariția infarctului miocardic acut ar putea fi asociate cu infecții orale cronice. Aceste studii confirmă observația că boala cardiacă este cea mai frecvent întâlnită afecțiune sistemică la pacienții cu boală parodontală, întrucât există dovezi substanțiale care indică prezența agenților patogeni parodontali gram-negativi pe plăcile ateromatoase.

Ce ar fi de făcut?

Nu așteptați până când veți ajunge la astfel de probleme grave, programați-vă pentru o primă consultație gratuită la clinica Life Dental Spa din București, care vă va oferi o întreagă gamă de servicii stomatologice, însă aici veți descoperi o abordare diferită a problemelor dumneavoastră de sănătate orală, una integrativă și biologică, întrucât manevrele medicale vor fi minim-invazive, materialele folosite nu vor conține compuși toxici (mercur, Bisfenol-A, BIS-GMA sau fluor), iar pentru restaurări se vor folosi numai materiale prietenoase cu organismul, metal-free, cum ar fi ceramica, fibra de sticlă sau zirconiul. 


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate