Paşte 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă în ziua de Paşti

Paşte 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului.

Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului
Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului [Sursa foto: MediaFax Foto Andreea Alexandru]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Paşte 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului de către preoţi sau credincioşi.

Paşte 2021. Pricesne ortodoxe

Priceasna este o cântare care se cântă la slujba liturghiei ortodoxe, în timpul împărtășirii preotului sau, prin generalizare, a credincioșilor.

Priceasna mai poartă numele de cântare mănăstirească.

Citeste si: Ce sunt deniile? Importanţa deniilor din Săptămâna Mare

Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului
Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului [Sursa foto: Shutterstock]

Pricesnele sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor. Textele pricesnelor mai vechi provin din poezii populare cu autori anonimi, iar celor mai noi din poezii religioase cărora, de regulă, li se cunosc autorii.

Citeste si: Filme de Paşti. Cele mai bune filme de Paşti pentru întreaga familie

Printre artistele cunoscute care cântă pricesne se numără: Paula Seling, dar şi Vlăduţa Lupău.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Paștele este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în iudaism și creștinism. Creştinii nu sărbătoresc Paştele la aceeaşi dată cu iudaicii.

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și este sărbătorit în familie, fiind o sărbătoare a iubirii, a jertfiri și a iertării. În acest an, Paștele Ortodox este în duminica zilei de 2 mai.

Pentru ortodocși Paștele se leagă în acest an de minivacanța de 1 mai. Astfel, românii vor avea mai multe zile libere legate. Floriile la ortodocși vor fi în 25 aprilie, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 10 iunie, iar Rusaliile se vor sărbători pe 20 iunie.

Paşte 2021. Colinde pascale

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar.

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară  după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). 

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Ce înseamnă „Paşti”

Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. La Sfintele Paşti se sărbătorește trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer.

Citeste si: Paștele Ortodox 2021. Programul slujbelor din Săptămâna Mare, Înviere şi Paşti

Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului
Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului [Sursa foto: Shutterstock]

Când spunem cuvântul „Paşti”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. Au fost Paşti şi sunt Paşti şi pentru evrei. Paştile noastre sunt Paşti creştine. Evreii sărbătoareau şi sărbătoresc la Paşti ieşirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie şi ajungerea lor în Canaan. Noi, la Sfintele Paşti, sărbătorim altceva decât evreii, şi anume trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, se arată în scrierile Părintelui Teofil Părăian.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mesaje amuzante de Paște 2021 . Idei de urări haioase pentru cei dragi cu ocazia Învierii Domnului

Când se vopsesc ouăle de Paști 2021? În Joia sau Sâmbăta Mare?

Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Cum se aprinde și cum ajunge în România

Horoscop Zilnic Sâmbătă 19 Iunie 2021: RACII au parte de o situație care poate lua o întorsătură favorabilă pentru ei

Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Anamaria Prodan, mesajul disperării. Cum îl șantajează emoțional pe Reghecampf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies