Paște 2022. Ce este bine să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc în restul anului

Paște 2022. A doua zi de Paște se mai numește și Lunea Albă. Iată ce să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul!

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Paște 2022. A doua zi de Paște, numită Lunea Albă, este considerate ziua în care se deschid porțile Raiului și iertării. Se spune că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi.

Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul

A doua zi de Paște 2022 este o zi încărcată spiritual. De Lunea Albă, se obișnuiește “umblarea cu pască”. Mai exact, oamenii obișnuiesc să-si viziteze rudele apropiate pentru a da vestea Învierii lui Iisus Hristos. De asemenea, finii merg în vizită la naşi cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii își vizitează părinţii, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Paște 2022. Cum să faci cel mai bun cozonac pentru masa de Paște

O altă tradiție în  Lunea Albă este stropirea cu apa. Mai exact, se spune că este bine să stropești casa cu agheasmă și să cinstești rudele. În unele zone se merge cu “udatul” şi al umblatului cu pasca pentru vestirea Învierii.

Iată ce să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul!

Iată ce să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul!

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Legenda pe care se bazează tradiția udatului spune că o fată evreică a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

Fetele tinere din Transilvania sunt stropite cu parfum de către tinerii îmbrăcaţi în haine tradiţionale.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei, conform adevarul.ro.

Paște 2022. Tradiții și obiceiuri de Paște

În dimineața primei zile de Paști, credincioșii respectă tradiția tâmâierii bucatelor. Fiecare mesean primește o lingură de paști(vin+pâine+sfințite). Meniul acestei mese festive include ciolanul de porc fiert, ouă albe și mâncărurile tradiționale urmate de friptura de miel.

În dimineața primei zile de Paști se pune un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conțină monezi, iar copiii trebuie să-și clătesca fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat.

Oamenii pot ciocni ouă roșii din Duminica Paștelui până în Duminica Mare. Duminica Paștelui înnoiește lumea cum se înnoieste lumina de echinocțiu – de aceea se mănâncă miei, purcei și viței fragezi, caș, ouă roșii și pască, arată Vlad Manoliu Furnica, etnolog la Muzeul Țăranului Român.

Citeste si: Paște 2022. Rețetă tradițională de pască de Paști

Se oferă pomană pentru morți, oricine intră pe ușă e oaspete binevenit, iar dacă se poate, cojile de ouă roșii se dau pe apa curgătoare să ajunga în Tara Blajinilor, sub Apa Sâmbetei, cea cu care comunică toate apele curgătoare de pe pămant. De aici și Paștele Blajinilor, marțea celei de-a treia săptămâni de după Paște, când se fac petreceri la iarbă verde, iar firimiturile sunt menite poporului subpamantean al blajinilor.

Joile oprite (Joile pomenite sau Joile verzi) sunt un ciclu cu număr variabil de joi (3, 7, 9) cuprinse între Paști și a doua săptămână după Rusalii. În aceste zile sunt interzise anumite activități casnice, agrare și pastorale, în diferite zone ale țării. Restricțiile au menirea de a apăra oamenii, gospodăriile și roadele de urmările fenomenelor naturale potrivnice: ploi cu grindină și trasnete, brumă și înghețuri târzii etc

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Paște 2022. MESAJE și FELICITĂRI de Paște pe care să le trimiți celor dragi

Paște 2022. Rețeta pentru cel mai bun cozonac de Paște

5 locuri de vizitat cu gașca sau familia, în vacanța de primavară

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Informația momentului despre Vladimir Putin! NIMENI nu și-ar fi imaginat

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Dezvăluiri din ancheta paralelă. Ce ascunde cazul femeii care s-a aruncat cu copiii de pe bloc

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies