
In articol:
- Ce să NU faci în a doua zi de Paște ca să îți meargă bine
- Paște 2022. Rugăciune specială pentru a doua zi de Paște
Paște 2022. A doua zi de Paște, numită Lunea Albă, este considerate ziua în care se deschid porțile Raiului și iertării. Se spune că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi.
Ce să NU faci în a doua zi de Paște ca să îți meargă bine
Tradițiile și obiceiurile pentru această zi sunt similare cu cele din prima zi de Paște, fiind complet interzise treburile agricole sau casnice, spălatul sau țesutul.
Potrivit tradiției, masa de Paște nu se ridică timp de trei zile. Așadar, în a doua zi de Paște este interzisă strângerea mesei. Se spune că e bine să le dăm oamenilor apropiați de băut și să ne stropim casele cu agheasmă.
Citeste si: Paște 2022. Rețetă tradițională de pască de Paști
Citeste si: Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment- kanald.ro
În biserică, preoții nu citesc Psaltirea în nicio zi din săptămâna luminată. În plus, slujbele celor care sunt înmormântați în această zi diferă de cele normale, fiind cântat „Hristos a înviat”, în locul cântărilor obișnuite. Credincioșii vor face mătănii, în biserici, până în ziua de Rusalii.
Paște 2022. Ce să NU faci în a doua zi de Paște
Paște 2022. Rugăciune specială pentru a doua zi de Paște
Pentru a doua zi de Paște există o rugăciune specială: „și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit”.
Citeste si: Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Află când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim
„Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.
„Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.