Paşte 2022. Colinde pascale și pricesne care se cântă la Învierea Domnului

Paşte 2022. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Paşte 2022. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului de către preoţi sau credincioşi.

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 24 aprilie, în timp ce credincioșii catolici sărbătoresc Paștele pe 17 aprilie.

Paşte 2022. Pricesne ortodoxe

Priceasna este o cântare care se cântă la slujba liturghiei ortodoxe, în timpul împărtășirii preotului sau, prin generalizare, a credincioșilor. Priceasna mai poartă numele de cântare mănăstirească.

Citeste si: Ce sunt deniile? Importanţa deniilor din Săptămâna Mare

Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului
Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului [Sursa foto: Shutterstock]

Pricesnele sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor. Textele pricesnelor mai vechi provin din poezii populare cu autori anonimi, iar celor mai noi din poezii religioase cărora, de regulă, li se cunosc autorii.

Citeste si: Filme de Paşti. Cele mai bune filme de Paşti pentru întreaga familie

Printre artistele cunoscute care cântă pricesne se numără: Paula Seling, dar şi Vlăduţa Lupău.

Citeste si: Alina Sorescu, schimbare neașteptată în plin divorț de Alexandru Ciucu! Ce decizie a luat artista după despărțire- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Paștele este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în iudaism și creștinism.

Creştinii nu sărbătoresc Paştele la aceeaşi dată cu iudaicii.

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și este sărbătorit în familie, fiind o sărbătoare a iubirii, a jertfiri și a iertării. În acest an, Paștele Ortodox este în duminica zilei de 2 mai.

Pentru ortodocși Paștele se leagă în acest an de minivacanța de 1 mai.

Astfel, românii vor avea mai multe zile libere legate. Floriile la ortodocși vor fi în 25 aprilie, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 10 iunie, iar Rusaliile se vor sărbători pe 20 iunie.

Paşte 2022. Colinde pascale

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară  după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). 

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Ce înseamnă „Paşti”

Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. La Sfintele Paşti se sărbătorește trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer.

Citeste si: Paștele Ortodox 2021. Programul slujbelor din Săptămâna Mare, Înviere şi Paşti

Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului
Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului [Sursa foto: Shutterstock]

Când spunem cuvântul „Paşti”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. Au fost Paşti şi sunt Paşti şi pentru evrei. Paştile noastre sunt Paşti creştine. Evreii sărbătoareau şi sărbătoresc la Paşti ieşirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie şi ajungerea lor în Canaan. Noi, la Sfintele Paşti, sărbătorim altceva decât evreii, şi anume trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, se arată în scrierile Părintelui Teofil Părăian.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ouă de Paşte 2022. Vezi de ce se ciocnesc ouăle roșii la sărbătoarea Învierii Domnului

Paşte 2022. Cozonac tradiţional, reţetă Gina Bradea pentru un cozonac ca la mama acasă

MESAJE ȘI FELICITĂRI Paște 2022. Cele mai frumoase urări pe care le poți trimite celor dragi

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Sfârșitul lui Vladimir Putin! Nu mai are scăpare: Se pregătesc

Ce se intampla daca stergi geamurile cu o coaja de banana: trucul care devine din ce in ce mai popular printre gospodine

Prințul Harry și Meghan Markle au ajuns cerșetori. Rușine și furie la Casa Regală

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies