Paşte 2022. Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin ortodox

Paşte 2022. Învierea Domnului este sărbătorită pe 24 aprilie 2022.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Paşte 2021. Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, este sărbătorită duminică, pe 24 aprilie 2022.

Paşte 2022. Învierea Domnului, 24 aprilie 2022

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului sau Paştele, duminică, 24 aprilie 2022. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii.

Citeste si: MESAJE ȘI FELICITĂRI de Paște 2022. Urări pe care le poți trimite cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului

Paşte 2021. Învierea Domnului, 2 Mai 2021
Paşte 2021. Învierea Domnului, 2 Mai 2021[Sursa foto: MediaFax Foto Andreea Alexandru]

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și este sărbătorit în familie, fiind o sărbătoare a iubirii, a jertfiri și a iertării.

În noaptea de Înviere, creştinii merg la biserică ca să ia Lumina Sfântă şi participă la Sfânta Liturghie, în timp ce cântă imnul învierii:

"Hristos a înviat din morți
Cu moartea pe moarte călcând
Și celor din morminte,
Viață dăruindu-le".

La finalul slujbei credincioşii merg acasă cu lumina şi cu "Sfintele Paşti", pâinea cu vin, care se sfinţeşte la biserică în sâmbăta dinaintea Învierii.

Citeste si: URĂRI DE PAȘTE 2022. Cele mai frumoase mesaje de trimis celor dragi cu ocazia Învierii Domnului

Paşte 2021. Învierea Domnului, 2 Mai 2021
Paşte 2021. Învierea Domnului, 2 Mai 2021[Sursa foto: MediaFax Foto Andreea Alexandru]

Paşte 2022. Tradiţii şi obiceiuri care se ţin în ziua Învierii Domnului

În toată ţara se păstrează tradiţia ca în ziua de Paşte, oamenii să se îmbrace în haine noin şi curate şi să meargă la biserică.

iecare dintre aceștia trebuie să aibe ou roșu în buzunar. Astfel că, după ce vor ieși din biserică, vor ciocni tradiționalele ouă roșii în timp ce rostesc binecunoscuta formulă “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”.

Un alt obicei al zilei de Paște, care se respectă cu precădere la sate, este acela de a pune brazde de iarbă verde la intrarea în casă, după întoarcerea de la biserică.

Fiecare membru al familiei trebuie să calce pe iarba verde înainte de a intra în casă. Va fi astfel sănătos, voios și proaspăt ca verdeața ierbii.

Citeste si: Alina Sorescu, schimbare neașteptată în plin divorț de Alexandru Ciucu! Ce decizie a luat artista după despărțire- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob.

În mai multe sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Potrivit aceluiași obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.

Citeste si: Paște 2022. Cum scapi de mirosul de miel atunci când pregătești friptura de Paște

Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori. În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

În unele regiuni din România există obiceiul conform căruia în dimineața zilei de Paște, până la răsăritul soarelui, oamenii se duc la râu sau la o apă din apropiere și se scaldă. Se vor curăța astfel de boli, răutăți, aruncături și făcături, iar peste an vor fi scutiți de boli, se vor face iuți, sprinteni, sănătoși și harnici.

De asemenea în anumite regiuni ale țării se respectă și tradiția conform căreia prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște să fie un bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.

Se spune despre vremea din ziua de Paște că dacă va ploua, atunci până la Rusalii va fi tot ploios, iar de va bate grindina în ziua de Paște, atunci anul va fi mănos.

Dacă vrei să-ți afli norocul păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paște, până la Paștele următor. Atunci sparge-l: de va fi gol, n-ai noroc, de va fi plin, ești cu mare noroc.

Din vremuri de demult se mai crede că cine se naște în ziua de Paște va fi un om norocos pentru tot restul vieții.

Paşte 2021. Învierea Domnului, 2 Mai 2021
Paşte 2021. Învierea Domnului, 2 Mai 2021[Sursa foto: MediaFax Foto Andreea Alexandru]

Paşte 2022. Mesaje şi urări pentru cei dragi

„Lumina Sfintei Învieri sa pătrundă în sufletul si in inimile voastre bucurându-vă de minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!”

„În noaptea Învierii, când clopotele bat,/Cu lumânări aprinse, cu sufletul curat,/Să spunem împreună… Hristos a înviat!”

„Iisus să îți ierte păcatele, lacrimile Maicii Domnului să îți spele necazul din suflet, lumina Învierii să îți readucă speranța. Hristos a înviat!”

„Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te că daltonistul când vede ouă colorate.”

„Sper să nu te ocolească iepuraşul nici anul acesta, deşi ştiu că nu ai fost atât de cuminte precum încerci să pari!”

„Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS a Înviat!”

„Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă şi un răspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paște fericit, alături de cei dragi!”

„Fie că Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!”

„Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paște Fericit alături de cei dragi!”

„Paştele este o promisiune pe care Dumnezeu o reînnoişte în fiecare primăvăra. Fie ca promisiunea de Paşte sa îţi umple inima de pace şi bucurie! Paşte fericit!”

„Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Sărbători Fericite!”

„În noaptea Învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet „Hristos a înviat!”

Sursa: traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

URĂRI DE PAȘTE 2022. Mesaje și felicitări pe care le poți trimite cu ocazia sărbătorilor pascale

Paște 2022. Cum să scapi de mirosul neplăcut al cărnii de miel

Paște 2022. Ce nu trebuie să lipsească de la masa de Paște

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Vladimir Putin, LA UN PAS DE MOARTE! Informația momentului despre liderul de la Kremlin

Ce se intampla daca stergi geamurile cu o coaja de banana: trucul care devine din ce in ce mai popular printre gospodine

Prințul Harry și Meghan Markle au ajuns cerșetori. Rușine și furie la Casa Regală

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies