
In articol:
Unul dintre preparatele care nu au cum să lipsească de pe masa de Paște este cozonacul. Iată cum să faci cel mai bun cozonac cu care să-ți impresionezi întreaga familie la masa pascală!
Paște 2022. Rețeta pentru cel mai bun cozonac
Uite de ce ingrediente vei avea nevoie ca să prepari cel mai bun cozonac pentru masa de Paște!
Paște 2022. Cum să faci cel mai bun cozonac pentru masa de Paște
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1 kg de făină
- 360 ml lapte
- 200 g unt topit (cel puțin 80% grăsime)
- 200 g zahăr
- 14 g drojdie deshidratată
- 2 ouă întregi
- 7 gălbenușuri (unul va fi folosit pentru decor)
- 1 praf de sare arome după gust (vanilie, portocală, migdale etc.)
Pentru umplutură:
- 100 g cacao
- 500 g miez de nucă fărămițat
- 50 g zahăr
- 1 albuș
- câteva linguri de lapte
Mod de preparare
Laptele, zahărul și esența sau esențele se dau în clocot. Amestecul se dă apoi deoparte și se lasă să se răcească, până devine călduț.
Citeste si: Tradiții de Paște 2022. Cum sărbătoresc românii Învierea lui Iisus Hristos
Separat, gălbenușurile, oul și sarea se bat. Untul topit, laptele călduț, ouăle și gălbenușurile bătute se amestecă. Ulterior, se adaugă făina și drojdia. Se pune totul în aluatul de pâine și se lasă la frământat timp de 15 minute.
Între timp, se prepară crema. Se amestecă nuca măcinată, pudra de cacao, zahărul, albușul și câteva linguri de lapte pentru a forma o cremă.
Se împarte aluatul în șase părți separate.
Fiecare bucățică de aluat se întinde bine pe blatul de lucru. Se pune crema de nucă și cacao pe patru bucăți întinse de aluat, și se rulează sul. Pe cele două rămase se pun stafide, înainte să fie și ele rulate. Ulterior, se împletesc doi cozonaci din câte două suluri cu cacao și un sul cu stafide. Fiecare se așază în tave de chec tapetate cu hărtie de copt.
Se lasă cozonacii pregătiți la crescut din nou, până ajung aproape de înălțimea tavei. Cei doi cozonaci se ung un amestec de apă și gălbenuș bătut.
Citeste si: Mesaje amuzante de Paște 2022. Idei de urări haioase pentru cei dragi cu ocazia Învierii Domnului
Se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, căldură de jos și de sus și se lasă până se rumenește puțin. Pentru a nu se arde, se acoperă cu o hârtie de copt când începe să se rumenească. Se lasă înapoi la cuptor până trec 50 de minute. Cozonacul copt se scoate din formă după 5 minute. Se lasă la răcit pe un grilaj de bucătărie, culcat pe o parte. Se taie doar când este răcit complet.