
In articol:
- Paşte 2022. Cum alegi carnea de miel pentru Paşte
- Paşte 2022. Cum găteşti corect carnea de miel
- Reţete din carne de miel
- Pastramă de miel
- Coaste de miel la cuptor
- Drob de miel
Paşte 2022. Cum alegi carnea de miel pentru Paşte. Vezi cum se găteşte corect carnea de miel, dar şi ce reţete tradiţionale de Paşte poţi încerca dacă ai cumpărat carne de miel.
Paşte 2022. Cum alegi carnea de miel pentru Paşte
Dacă vreţi să luaţi un miel întreg trebuie să ţineţi minte că acesta trebuie să aibă o greutate de 13-14 kg, după tăiere. Dacă mielul cântăreşte mai puţin înseamnă că e prea tânăr şi are mult colagen, ceea ce face carnea să fie greu de digerat şi poate provoca indigestie.
Citeste si: Reteță drob de pui pentru Paște, varianta ideală pentru cei care nu consumă carne de miel
Carne de miel pentru Paşte[Sursa foto: PixaBay]
Carnea proaspătă de miel este rozalie și foarte elastică la atingere.
Dacă este lipicioasă, nu o cumpărați, este semn de vechime.Organele de miel se strică mai repede decât carnea. Mirosiţi organele înainte să le cumpăraţi şi verificaţi-le să nu aibă noduli.
Carnea de miel de la măcelărie trebuie să aibă o ştampilă care să ateste că mielul a fost sănătos.
Carne de miel pentru Paşte[Sursa foto: PixaBay]
Paşte 2022. Cum găteşti corect carnea de miel
Pentru a îmblânzi puțin asprimea fibrelor din carnea de miel, poți să freci bucățile proaspăt tăiate cu sare grunjoasă, timp de câteva minute, după care să le clătești din nou. Dacă deja ai eliminat grăsimea din carne, urmează etapa marinării, obligatorie pentru că fibrele să se frăgezească, iar gustul să se poată simți din plin.
Pentru asta, vei prepara un baiț în care vei lasă carnea pentru un interval de timp de una până la șase zile, în funcție de gradul de frăgezime pe care vrei să-l obții. Tăvile din teflon sau din inox nu sunt recomandate, ci este indicat să folosești vase ceramice, din fontă sau din sticla termorezistentă.
Carne de miel pentru Paşte[Sursa foto: PixaBay]
Reţete din carne de miel
Dacă vrei să respecţi tradiţia şi să ai o masă de Paşte care să conţină preparate din carne de miel, îţi oferim câteva reţete simple menite să te ajute să găteşti carnea de miel. Vezi mai jos cum se prepară pastrama de miel, coastele de miel la cuptor sau drobul de miel.
Pastramă de miel
Pentru ca pastrama de miel să fie ideală, trebuie să o ţii într-un baiţ la frigider, timp de 72 de ore. Pastrama de miel se poate găti la grătar sau în tigaie.
Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro
Ingrediente:
1 kg carne de miel
1 linguriță miere
1 lingură boia dulce
1 lingură boia iute
1 linguriță chimion
1 linguriță mentă
1 linguriță cimbru
1 linguriță coriandru măcinat
1 linguriță usturoi granulat
1 buc ceapă măcinată
5 frunze dafin
30 ml ulei
Mod de preparare:
Se curăță bine carnea de miel de grăsime și de pielițe. Se pune într-un castron încăpător împreună cu ceapa tăiată solzișori, condimentele, sare și piper după gust, miere, ulei de măsline și vin roșu cât să acopere carnea.
Citeste si: Urări de Paşte fericit 2021! Cele mai frumoase mesaje pe care le poţi trimite celor dragi de Paşte
Se amestecă bine de tot și se acoperă apoi castronul cu folie de plastic și se lasă la frigider 72 de ore sau se poate afuma după plac. După ce au trecut cele 72 de ore se scoate carnea din baiţ şi se prepară la grătar sau la tigaie, potrivit cookpad.com.
Carne de miel pentru Paşte[Sursa foto: PixaBay]
Coaste de miel la cuptor
Coaste de miel la cuptor, reţetă pentru patru persoane. Coastele de miel se regăsesc pe masa tradiţională de Paşte şi sunt preferate de mulţi români.
Ingrediente:
10 cartofi potriviţi
1 mână de roşii cherry
1 mână de măsline Kalamata
ulei
1 bucată cu 6 coaste de miel
câteva crenguţe de rozmarin
6 căţei de usturoi
sare
piper
Mod de preparare:
Încingi cuptorul. Fierbi cartofii în apă clocotită cu sare între 10 şi 15 minute sau până se înmoaie, apoi îi scurgi. Între timp, storci seminţele de la roşii şi scoţi sâmburii măslinelor.
Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro
Încingi o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie, la foc mare, adaugi coastele de miel şi le rumeneşti, apoi le scoţi pe o farfurie.
Tai cartofii fierţi şi îi răstorni în tigaie, apoi îi prăjeşti câteva minute la foc mediu spre mic. Adaugi în tigaie roşiile şi măslinele, apoi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Alegi frunzele de rozmarin, le împrăştii peste căţeii de usturoi descojiţi şi puşi într-o tavă şi stropeşti totul cu puţin ulei. Răstorni în tava de copt legumele din tigaie.
Aşezi bucata de coaste de miel peste cartofi, în tavă, şi o dai la cuptor. În funcţie de cât de mari sau mici sunt coastele, va dura între 20 şi 30 de minute ca să se coacă. Carnea va fi roz în centru, aşa că poţi adăuga 5-10 minute la timpul de coacere, dacă îţi place să fie mai bine făcută.
Când coastele de miel s-au rumenit, le feliezi şi obţii 6 cotlete. Le serveşti calde, cu cartofii crocanţi din tavă. Dacă vrei, serveşti cu un sos salsa verde sau cu un strop de ulei. Sursa: clickpoftabuna.ro
Drob de miel
Drobul de miel nu lipseşte de pe masa de Paşte a celor care vor să pregătească o masă tradiţională în familie.
Ingrediente:
Măruntaiele de la un miel (inima, rinichi, ficat, plămâni, splină), 5 legături de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, 2 legături de pătrunjel, 2 legături de mărar, 1 legătură de leurdă, 1 legătură de lobodă, 8 ouă, sare, piper, 1 lingură de ulei de măsline, făină – 1 praf, prapurul de la miel, condimente diferite (1 foaie de dafin, boabe de piper, 1 crenguţa de cimbru), 1 morcov, 1 pastarnac.
Mod de preparare:
Spălaţi bine măruntaiele de miel şi le puneţi la fiert într-o cratiţă cu apă, o linguriţă de sare, boabe de piper, foaia de dafin şi rădăcinoasele, tăiate rondele mari. Spumaţi din când în când şi lăsaţi să fiarbă până când s-au înmuiat. Între timp, curăţaţi ceapa şi usturoiul şi le tăiaţi mai mare.
După ce au fiert, scoateţi organele din apă şi le lăsaţi să se răcească. Apoi le tăiaţi cuburi şi le puneţi într-un castron încăpător. Atenţie, pentru un gust suav, organele pentru drob nu se vor prelucra cu maşina de tocat carne. Adăugaţi ceapa şi usturoiul, verdeaţa şi ouăle bătute. Amestecaţi bine, condimentati şi continuaţi omogenizarea.
Turnaţi compoziţia rezultată în forma dorită, tapetată cu ulei de măsline şi făină, dar şi cu prapur de miel. Atenţie la marginile prapurului, ele trebuie să rămână în afară, până în momentul închiderii drobului, având grijă să nu se rupă. Acoperiţi drobul cu prapurul rămas pe margine. Înainte de a închide drobul, puteţi dispune la suprafaţă rondele din morcovul fiert şi frunze de pătrunjel, pentru un aspect mai plăcut.
Introduceţi tava astfel pregătită în cuptorul încins la 170°C şi lăsaţi până când prapurul se rumeneşte la suprafaţă.