
In articol:
- Paștele Blajinilor 2022. Pe ce dată este sărbătorit anul acesta
- Ce semnificație are Paștele Blajinilor
- Ce nu e bine să faci de Paștele Blajinilor 2022
- Paștele Blajinilor 2022. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți
Paștele Blajinilor 2022. Paștele Morților sau al celor decedați este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne, cu influențe creștine considerabile.
Asemenea Paștelui Catolic și Ortodox, Paștele Blajinilor are o dată mobilă. Iată când pică în 2022 această sărbătoare, dar și ce semnifică mai exact!
Paștele Blajinilor 2022. Pe ce dată este sărbătorit anul acesta
Paștele Blajinilor 2022. Paștele Morților se sărbătorește în credința populară, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului sau Paștele propriu-zis.
Paștele Blajinilor 2022. Când pică în acest an și ce semnifică. Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Paștele Morților
În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă. Totodată, țara unde sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor (la o săptămână după Paștile creștin-ortodox) este declarată oficial ca fiind zi liberă.
De altfel, la slavii de est ortodocși există o sărbătoare similară, numită Radonița (Радоница) la ruși, Radaunița (Радаўнiца) la bieloruși și Provodî (Проводи) la ucraineni, sărbătorită în ziua de marți de după Duminica Tomii.
Așadar, după cum v-ați dat seama, Duminica Tomii are loc anul acesta pe 1 mai 2022, iar Paștele Blajinilor a doua zi, pe 2 mai 2022.Ce semnificație are Paștele Blajinilor
Paștele Blajinilor este sărbătoarea în care se pomenesc cei răposați, fiind numit și „Paștele celor decedați”. Acest eveniment vorbește despre tradiția Blajinilor, cunoscuți în folclor sub numele de „rhomani”.
Credința populară îi înfățișează drept primii oameni de pe pământ, care trăiesc fără femeilor lor, conviețuind alături de ele doar 30 de zile pe an, în vederea procreației.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox MAI 2022. Cele mai importante sărbători ale lunii mai
Ce nu e bine să faci de Paștele Blajinilor 2022
La fel ca la orice sărbătoare, în ziua Paștelui Blajinilor sunt interzise anumite activități. Astfel, femeile nu au voie să spele, să măture sau să facă oricare altă activitate pe care o fac de obicei în gospodărie.
De asemenea, în data de 2 mai 2022 nu este bine să vorbești decedații de rău, de unde și zicala „despre morți numai de bine”. În caz contrar, se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face rău celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.
Citeste si: Prognoza meteo ANM, 2- 8 mai 2022. Cum va fi vremea în prima săptămână din luna mai 2022
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Paștele Blajinilor 2022. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”
Sursă: doxologia.ro , ziarulunirea.ro