Paștele Blajinilor 2022, sărbătorit pe 2 mai. Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

Paștele Blajinilor 2022. Paștele celor decedați este sărbătorit luni, 2 mai. Iată ce nu este bine să faci în acea zi!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Paștele Blajinilor 2022. Paștele celor decedați sau Paștele Morților se sărbătorește anual, la o dată mobilă, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului.

Iată ce nu ai voie să faci luni, de Paștele Blajinilor!

Ce semnifică Paștele Blajinilor

Paștele Blajinilor mai este cunoscut și sub numele de Paștele Morților sau Paștele celor decedați. Această sărbătoare are o dată mobilă, asemenea Paștelui Ortodox și Catolic, și are în centru pomenirea celor trecuți în neființă. De altfel, Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne, cu influențe creștine considerabile.

Paștele Blajinilor 2022, sărbătorit pe 2 mai. Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

Paștele Blajinilor 2022, sărbătorit pe 2 mai. Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

[Sursa foto: PixaBay]

Paștele celor decedați se sărbătorește în credința populară, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului sau Paștele propriu-zis. Sărbătorirea presupune plângerea și cinstirea morților la cimitir. Totodată, în această zi oamenii dau de pomană în cinstea persoanelor dragi care nu mai sunt în viață. În plus, Paștele Morților vorbește despre tradiția Blajinilor, cunoscuți în folclor sub numele de „rhomani”.

Credința populară îi înfățișează drept primii oameni de pe pământ, care trăiesc fără femeilor lor, conviețuind alături de ele doar 30 de zile pe an, în vederea procreației. Blajinii sunt persoane blânde și preocupate de post și rugăciune pentru cei vii.

Citeste si: Detoxifiere după Paște: cum se face și ce alimente sunt recomandate

Citeste si: Bogdan Mocanu, clipe grele după ce a fost atacat în club: „Poate să conducă și până la amputarea brațului”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

Astăzi, 2 mai 2022, este Paștele Blajinilor. În această zi femeile nu au voie să spele, să măture și să facă orice altă activitate gospodărească. De altfel, sursa ziarulunirea.ro notează că zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru

cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Totodată, de Paștele Morților nu este bine să îi vorbești de rău pe decedați, de unde se spune că provine zicala „despre morți numai de bine”. În cazul în care nu respecți acest lucru, tradiția spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face pagube celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.

Citeste si: Duminica Tomii, 1 mai 2022. Ce NU ai voie să faci în Duminica închinată Apostolului Toma

Rugăciune de Paștele Blajinilor

În ziua Paștelui celor decedați este bine să fie rostită următoarea rugăciune închinată sufletelor adormite:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

 

Surse: doxologia.ro, ziarulunirea.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Paștele Blajinilor 2022. Când pică în acest an și ce semnifică. Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Paștele Morților

Meseria care ți se potrivește perfect în funcție de caracteristicile zodiei tale

Premiere Netflix MAI 2022. Ce filme și seriale apar pe Netflix în luna mai 2022

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ZELENSKI S-A SINUCIS! Vestea cumplită despre președintele Ucrainei. Ce s-a întâmplat, de fapt

Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam

Putin e terminat! Urmează o înfrângere dezastruoasă în Ucraina. Ce îl așteaptă în următoarele luni pe liderul de la Kremlin

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies