Paștele Catolic 2022. Tradiții și obiceiuri de Învierea Domnului

Paștele Catolic 2022. Ce tradiții și obiceiuri respectă româno-catolicii de Învierea Domnului!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Paștele Catolic 2022. Româno-catolicii vor sărbători duminică, 17 aprilie 2022, Învierea Domnului. Deși Paștele Catolic este sărbătorit la o dată diferită de Paștele Ortodox, tradițiile și obiceiurile se aseamănă destul de mult.

De altfel, sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc an de an așa cum se cuvine.

De ce Paștele Catolic se sărbătorește la dată diferită față de Paștele Ortodox

Paștele sau Învierea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Aceasta nu are o dată fixă, însă se sărbătorește anual în anotimpul primăvara.

Paștele Catolic 2022. Tradiții și obiceiuri de Învierea Domnului

Paștele Catolic 2022. Tradiții și obiceiuri de Învierea Domnului

[Sursa foto: PixaBay]

În acest an, Paștele ortodox va avea loc duminică, 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic se va sărbători cu o săptămână înainte, adică pe 17 aprilie. Acestea se cinstesc în zile diferite, întrucât cele două culte religioase nu folosesc același calendar.

Mai exact, Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară și calculează Paștele după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează Paștele după acelaşi eveniment astronomic, însă ține cont de calendarul iulian (pe stil vechi).

În acest fel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Paștele Blajinilor 2022. Când pică în acest an și ce semnifică

Când va pica Paștele Catolic în următorii ani

Paștele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie
Paștele catolic 2024 – duminică, 31 martie
Paștele catolic 2025 – duminică, 20 aprilie
Paștele catolic 2026 – duminică, 5 aprilie
Paștele catolic 2027 – duminică, 28 martie
Paștele catolic 2028 – duminică, 16 aprilie
Paștele catolic 2029 – duminică, 1 aprilie
Paștele catolic 2030 –

duminică, 21 aprilie

Paștele Catolic 2022. Tradiții și obiceiuri de Învierea Domnului

Deși Paștele Catolic este sărbătorit la dată diferită față de cel Ortodox, tradițiile și obiceiurile se aseamănă destul de mult. Iată câteva dintre ele!

Înainte de sărbătoarea Paștelui, catolicii țin post timp de 4- 5 săptămâni. Acesta este diferit față de cel ortodox, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne.

În dimineața Paștelui, înainte de micul dejun, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care a fost pus un ou roşu şi un ban – simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.

Amintim și că în dimineața Paștelui, Papa Francisc va celebra prima sa masă de Înviere, în piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi. Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

Citeste si: Paște 2022. MESAJE și FELICITĂRI de Paște pe care să le trimiți celor dragi

Totodată, cea mai cunoscută tradiție catolică de la noi din țară este stropitul. Acest obicei provine din Germania, iar la început, stropitul se făcea doar cu apă. În prezent este folosit și parfumul.

Se spune că stropitul cu apă simbolizează purificarea. Iar pentru că apa provine din fântâni, ulterior a apărut și împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de catolici.

Printre alte obiceiuri de Paşti la catolici se numără dăruirea şi ciocnitul ouălelor, tradiţii similare cu cele ale ortodocşilor.

În Italia, Paştele este precedat de carnavaluri şi de parade. În Vinerea Mare, oamenii poartă cruci în spate, pentru a recrea drumul suferinţei. Felul lor tradiţional de mâncare pentru masa de Paşte este tot mielul. În a doua zi de Paşte, se face un concurs cu ouă.

Surse: libertatea.ro, știrilekanald.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Urări de Paște Fericit 2022. Mesaje și Felicitări de Învierea Domnului

Moșii de Florii 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr, atunci când se fac pomeni pentru cei adormiți

Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Sărbătoarea are loc cu o săptămână înainte de Paște

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Acord de pace între Rusia și Ucraina! Veste uriașă în Europa. E Breaking News

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Fiica lui Putin are un copil cu Igor Zelenski. Cine este cel ce i-a furat inima Katerinei Tihonova

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies