Patul perfect - criterii de alegere in functie de dimensiunile sale

Petrecem aproape o treime din viata in pat, asa ca alegerea unui produs optim pentru o odihna si relaxare reprezinta o decizie foarte importanta. Aceasta piesa de mobilier trebuie sa fie confortabila si potrivita nevoilor tale, dar in acelasi timp adecvata designului din dormitor.

Distribuie pe:

fara descriere

Dimensiunea este un criteriu esential deoarece patul trebuie deopotriva sa iti asigure un somn linistit si sa nu acapareze tot spatiul din camera. Fiecare produs in parte are caracteristici distincte, prin urmare iti vom prezenta in cele ce urmeaza cum sa alegi un pat ideal pentru locuinta ta.

Tipuri de pat in functie de zona

In timp, denumirea paturilor s-a standardizat si se numesc la fel aproape peste tot, chiar daca au dimensiuni diferite. Sunt si zone unde nu se utilizeaza toate tipurile de paturi. De exemplu, patul Queen Size este cunoscut in lumea intreaga, dar locuitorii din Scandinavia sau Europa Centrala nu obisnuiesc sa il foloseasca pentru amenajarea dormitorului. Pe de alta parte, tipul de pat Single este extrem de utilizat si renumit, chiar daca se gaseste sub denumiri diferite precum Twin, Bunk sau pat de o persoana.  

Dimensiunea patului si suprafata de dormit

Trebuie sa stii ca dimensiunea totala a acestui articol de mobilier nu este aceeasi cu suprafata de dormit. Cand alegi modelul perfect, dintr-o gama variata de paturi de dormitor, ia in considerare acest lucru, pentru ca s-ar putea sa alegi un produs mai putin confortabil decat ti-ai fi dorit. De altfel, clasificarea paturilor se realizeaza in functie de marimea saltelei utilizate, pentru ca exista si situatii cand doua modele King au dimensiuni total diferite din cauza designului.

Suprafata de dormit a unui pat este determinata de dimensiunea saltelei si reprezinta zona pe care o utilizezi efectiv atunci cand dormi. Marimea totala a patului include lungimea, latimea si inaltimea acestuia, in aceste dimensiuni fiind cuprinse cadrul, salteaua, ornamentele ori picioarele. Atunci cand iei in calcul incadrarea produsului in dormitor, masoara patul luand in considerare toate elementele componente, nu doar salteaua.

In functie de zone si tari, dimensiune aceluiasi tip de pat difera foarte mult din cauza constitutiei fizice a locuitorilor, nevoilor, traditiilor sau obiceiurilor culturale. De exemplu, un pat pentru o persoana are in Canada si US dimensiunea standard de 97x191 cm, in Irlanda si UK 190x190 cm, in timp ce in Europa masoara 90x200 cm.

Thailanda, Japonia, China, Europa Continentala, Irlanda si UK, Canada si US sau Scandinavia sunt doar cateva dintre zonele in care aceleasi tipuri de pat au dimensiuni diferite.

Alegerea patului in functie de dimensiuni

In tara noastra, cel mai des se intalnesc lungimile de pat de 190 cm si 200 cm. Prin urmare, in functie de nevoile fiecaruia, acestea se pot combina cu saltele care incep de la dimensiuni de 80 cm si ajung pana la 180 cm. 

Un adolescent sau un adult cu constitutie medie poate opta pentru un pat Small Single sau Cot, cu o saltea mai mica decat cea a patului Single. Daca vorbim de hoteluri, pentru un singur adult sau adolescenti in crestere, la noi in tara se foloseste patul de o persoana, denumit si Single, Twin sau Bunk, a carui saltea standard are 90x200 cm. In functie de preferintele utilizatorilor, acest tip de pat poate fi gasit si sub alte dimensiuni non-standard. Tot pentru o persoana este disponibil si patul Single sau King Single, cu o saltea de 120x200 cm, foarte spatios si dedicat celor care au loc in dormitor si vor mai mult confort.

In ceea ce priveste produsele pentru doua persoane, exista variante diferite. Patul Full, Dublu sau Matrimonial are o saltea de 140x200 cm. Modelul Queen nu are corespondent in tara noastra deoarece latimea saltelei este atipica, 150-155 cm, dar dimensiunile pe care le are in alte tari sunt incadrate la noi la patul dublu.

Nici denumirea de King nu este folosita in Romania prea des, salteaua de 160x200 cm fiind eronat inclusa in categoria produselor matrimoniale. Acelasi lucru se intampla si cu patul Super King sau Grand King care are o saltea de 180x200 cm, special pentru doua persoane adulte. Este extrem de generos si spatios, fiind indicat persoanelor care dispun de un dormitor destul de mare.

 

Patul are o importanta deosebita pentru orice locuinta, indiferent daca este vorba de o varianta Single sau unul dublu. In alegerea produsului ideal, acorda atentie dimensiunii pentru a beneficia de un model care iti satisface cel mai bine nevoile de spatiu si confort.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate