Pe 15 august 2021 este sărbătorită Ziua Marinei Române. Ce semnificație are evenimentul celebrat în ziua Adormirii Maicii Domnului

Ziua Marinei Române este aniversată la 15 august 2021!

Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, pe data de 15 august, este celebrată Ziua Marinei Române.

Evenimentul coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută creștinilor drept ocrotitoarea marinarilor.

Ziua Marinei Române  este aniversată la 15 august 2021

Tradiția de a sărbători  Ziua Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Prazniculului Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după anul 1990. Începând cu 2004, Ziua Marinei a fost marcată în calendar prin legea 382 28 septembrie a aceluiași an. După alți cinci ani, în 2009, ziua a fost declarată sărbătoare națională.

Citeste si: Postul Sf. Marii 2021. Rugăciune grabnic ajutătoare pe care e bine să o rostești în Postul Adormirii Maicii Domnului

Ziua Marinei Române este aniversată la 15 august 2021

Ce semnifică Ziua Marinei Române

În 15 august 2021 se împlinesc 119 ani de datină marinărească, noi înfăptuiri și noi speranțe de și modernizare a Marinei Române.

Sărbătoarea a fost instituționalizată la 15 august 1902, ca onomastică a marinarilor din România de Sfânta Maria Mare. 

Ziua Marinei a fost însemnată la bordul crucișătorului Elisabeta printr-un Te-Deum, la care a luat parte și ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza, urmat, în după-amiaza și seara aceleiași zile, de o servare marinărească, care a avut loc în folosul Palatului Invalizilor.

În anul 1903, la regate au participat și bărcile vasului de război rus Psezuape, aflat în vizită în portul Constanța.

Începând cu anul 1911, acestea aveau să fie organizate de Societatea Marinarilor Regina Elisabeta. Un an mai târziu, festivitatea nautică a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, la inițiativa societății cu acleași nume a Marinarilor Civili din Constanța. 

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

Când se sărbătorește Sf. Maria Mare 2021. Sărbătoarea se mai numește și Adormirea Maicii Domnului

În anul 1945, Ziua Marinei a fost demonstrată și la București, în prezența membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziției Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din București, dar și la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României și ale Națiunilor Unite.

Ziua Marinei Române este aniversată la 15 august 2021

Ce evenimente au loc de Ziua Marinei Române

Ziua Marinei Române are un caracter aparte de festival al mării și a spiritualității marinărești. Sărbătoarea fost proiectată la început ca o festivitate națională, cu un program deosebit de atractiv și pitoresc.

Postul Sf. Maria 2021. Ce este NU ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

În programul acestui eveniment se află ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, acompaniate de notele sobre are imnului național, dar și de cele 21 salve de salut, serviciul religios, parada navală și aviatică, precum și defilarea Gărzii de onoare. 

De  Ziua Marinei Române  au loc, de asemenea, competiții, jocuri și surprizele marinarilor, care au caracter teatral, atât pe uscat cât și pe apă. Acest eveniment este organizat în principal în orașele- porturi.

Ce artiști vor urca pe scenă la Festivalul de Ziua Marinei

Potrivit site-ului replicaonline.ro, administrația locală din Constanța a organizat evenimente pentru „Spectacolele estivale, Constanţa 2021”. Astfel, în perioada 13-15 august 2021, va avea loc Festivalul anual de Ziua Marinei.

Printre artiștii care vor urca pe scena festivalului se numără 3 Sud Est, Bug Mafia, Cargo, Carla's Dreams, Compact, Connect R, Directia 5, Horia Brenciu, Loredana, Phoenix, Smiley, Ștefan Bănică, Vama, Voltaj.

 

SURSE: replicaonline.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Flavia Mihășan, despre sacrificiile pe care le-a făcut de când a devenit mamă: "Am renunțat la tot"

Valeriu Gheorghiță, decizie de ultimă oră! Posibile restricții sunt luate în calcul: „Să ne uităm la ce se întâmplă în alte țări”

Cum obții certificatul digital COVID-19. Toți pașii

Modele unghii 2022: top 100 de modele care se poartă

Raed Arafat a semnat ordinul! ESTE TOTAL INTERZIS acest lucru. S-a luat deja decizia

BOMBA BOMBELOR! Iubitul super celebru al Kirei, fiica lui Gică Hagi. Fac un cuplu de senzație

Monica Gabor, distrusă de durere: Irinel Columbeanu a ajuns la spital. Situația a scăpat de sub control

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies