Pe asta sigur n-o stiai! In folclorul romanesc, Mos Craciun era bogat si sadic! Legenda spune ca i-a taiat mainile sotiei sale!

Exista multe variante despre cum s-a nascut legenda lui Mos Craciun. Interesant este ca in folclorul romanesc acest personaj este unul portretizat ca fiind rau si sadic.

Distribuie pe:

Autor: Radu Constantin

fara descriereConform etnologului Romulus Vulcanescu, in momentul in care pe Fecioara Maria au apucat-o durerile facerii, ea a poposit in casa lui Mos Ajun. Acesta nu a primit-o, motivand ca este prea sarac, si a trimis-o la Mos Craciun, fratele lui mai bogat. Nici acesta nu a fost prea incantat, in schimb sotia lui a ascuns-o in iesle.

Afland de isprava sotiei lui, Mos Craciun s-a enervat cumplit si i-a taiat mainile sotiei sale. Atunci, Fecioara Maria a facut o minune si i-a lipit mainile la loc. Imediat, Craciun s-a cait, i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru fapta sa si a dat foc la niste brazi, in jurul caruia a dansat printre fulgi de nea. Apoi, el i-a oferit Fecioarei Maria cadouri de lapte, urda si smantana, lucru pe care l-a facut ulterior pana la sfarsitul vietii, cu copiii saraci.

 

 

 


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate