Pe ce dată este Boboteaza în 2023? Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numește și Epifanie

Pe ce dată este Boboteaza în 2023? Sărbătoarea este marcată cu o cruce roșie în calendar.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Pe ce dată este Boboteaza în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea Botezului Nașterii Domnului, dar și de ce se ține post în ajunul sărbătorii.

Pe ce dată este Boboteaza 2023?

Boboteaza este sărbătoarea Botezului Domnului, însă în termeni populari se mai numește și ​„Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

O dată cu sărbătoarea Bobotezei se încheie și perioada sărbătorilor de iarnă, care au început pe 6 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Boboteaza are loc în fiecare an la data de 6 ianuarie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

La slujba de Bobotează se sfințesc apele, iar preoții spun rugăciuni și săvârșesc slujba aghesmei mari, pe care credincioșii o iau acasă și o beau pe nemâncate, vreme de 8 zile.

În Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se ține post aspru, care să ne amintească că trebuie să fim în stare de post și rugăciune, înainte de a primi Agheasma Mare.

Citește și: Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

Pe ce dată este Boboteaza în 2023?

Pe ce dată este Boboteaza în 2023?

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Doliu în lumea fotbalului! A murit John Adrian Ene, fostul portar al echipei Steaua- kanald.ro

Citeste si: Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent- stirileprotv.ro

Ritualuri aproape uitate de Bobotează

În ziua de Bobotează, se obișnuiește ca un preot sau un episcop să arunce o cruce în râu, lac sau în mare, iar cei mai viteji dintre bărbații locului să se arunce în apă și să o aducă înapoi.

Cel care găsește crucea și o aduce pe uscat, primește binecuvântare de la preot și o să îi meargă bine tot anul.

Pe vremuri, bărbatul care reușea să găsească crucea, primea daruri de la domnitorul țării și era respectat de toți credincioșii.

În Ajun de Bobotează, pe 5 ianuarie, credincioșii obișnuiesc să țină post negru. În unele sate se respectă tradiția din bătrâni, iar în ziua Bobotezei se merge cu colindul.

Tot în Ajun de Bobotează, în zonele din nordul țării se pregătește o masă similară cu cea din Ajunul Crăciunului. Sub fața de masă se pune fân, iar pe fiecare colţ al mesei un bulgăre de sare.

Pe masă se așază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune, zacuscă, sarmale umplute cu crupe (boabe de porumb sau de orez măcinate mare), borş de „burechiuşe” (un fel de paste făinoase din Bucovina), „urechiuşele babei” (colţunaşi umpluţi cu ciuperci sau cartofi fierți cu ceapă prăjită, din Bucovina și Basarabia), fasole bătută, borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Nimeni nu mănâncă până nu vine preotul „cu Iordanul pentru a sfinţi bucatele”. Se strigă „Chiralesa”, un fel de „Doamne miluiește!” provenit din neogreacă. Bătrânii spun că strigând „Chiralesa”, toate relele sunt alingate, oamenii capătă putere şi „anul va fi curat de Necurat până la Sfântul Andrei” (30 noiembrie).

După sfinţirea alimentelor, „o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi protejate de boli și bune de prăsilă”, potrivit calendarulortodox.ro.

Citeste si: Scandal între Antonia și Elena Chiriac! Cele două s-au lovit în văzul tuturor, într-un club din Capitală! Ce s-a întâmplat, de fapt- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Salman Khan, iubitul Iuliei Vântur, amenințat cu moartea de unul dintre cei mai periculoși interlopi din India- radioimpuls.ro

Cum se păstrează Agheasma Mare care se sfințește la sărbătoarea Botezului Domnului

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. În ziua Botezului Domnului Iisus Hristos se sfințesc sufletele, trupurile, casele, apele, dar și pământurile. Preoții săvârșesc Sfânta Liturghie, iar la final, credincioșii pleacă acasă cu agheasma pe care o vor bea și cu care îți vor stropi gospodăriile, ca să alunge duhurile necurate.

Agheasma Mare pe care preoții o sfințesc în ziua de Bobotează trebuie păstrată la loc de cinste, într-un loc curat din gospodărie, potrivit doxologia.ro.

Agheasma se ia de la biserică în sticle și așa se păstrează peste an. Dacă aveți agheasmă din anii trecuți care a căpătat un miros neplăcut sau nu a fost păstrată corespunzător, nu o aruncați la chiuvetă. Agheasma Mare se aruncă într-un loc curat, la rădăcina unui copac sau într-o apă curgătoare.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Stelian. Aduce alinare celor care o rostesc

Pe ce dată este Boboteaza în 2023?

Pe ce dată este Boboteaza în 2023?

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Boboteaza 2023. Rugăciune

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit: „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând: „A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai”. Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

6 minuni săvârșite de Arsenie Boca. Părintele a vindecat bolnavi de cancer

Rugăciune către Sfântul Stelian. Aduce alinare celor care o rostesc

Ce presupune proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe jumătate de an. A intrat în dezbatere publică

Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!

Soția lui Mădălin Ionescu, în culmea fericirii după ce a ieșit de la medic! Vedeta a ieșit din cabinet și a vorbit despre sarcină, iar bucuria i se poate citi pe chip

Ofertă uriașă pentru Clara Chia Marti din partea unei publicații pentru un interviu despre Shakira și Pique

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies