
In articol:
Pe ce dată este Ignatul în 2022? Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile pe care românii le respectă în fiecare an și le transmit din generație în generație, de-a lungul timpului.
Pe ce dată este Ignatul în 2022?
În fiecare an, la data de 20 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul. Denumirea populară a acestei zile este „Ignatul porcilor”.
În această zi, porcii crescuți pe parcursul anului, sunt sacrificați pentru a pregăti tot felul de rețete tradiționale pentru Crăciun, dar și pentru restul sărbătorilor de iarna, precum Anul Nou și Sfântul Ion.
Potrivit unei legende din popor, cu o seară înainte de ignat, porcii se visează cu mărgele roșii la gât.
În religia creştin-ortodoxă, pe 20 decembrie mai este prăznuit şi Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.
Citește și: Zile libere Crăciun 2022. Vezi câte zile libere primesc românii la sărbătoarea Nașterii Domnului
Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro
Pe ce dată este ignatul în 2022 Tradiții românești în ziua ignatului
Tradiții și obiceiuri de Ignat
- În ziua de Ignat, oamenii sacrifică porcii din gospodărie, pentru a pregăti feluri de mâncare pentru Crăciun, dar și pentru celelalte sărbători de iarna, precum Anul Nou și Sfântul Ion, cum ar fi: cârnați, șuncă, tobă, piftie, sarmale, lebăr și caltaboș.
- În această zi nu este bine să faci alte treburi în casă, precum spălat, măturat.
- Conform tradiției, sacrificarea porcului nu poate fi înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăși apusul soarelui. Tăierea animalului trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece numai lumina poate ţine la distanță spiritele malefice.
- În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci.
Citește și: Pe ce dată este Sfântul Ioan Botezătorul în 2023? Sărbătoarea ar putea deveni zi liberă de la stat
- După sacrificare, porcul este spălat și se rostesc cuvintele: „Carnea ta să fie Carne aurie”.
- Apoi, animalul este pârlit pe primele paie secerate în vară, păstrate special pentru Ignat. În foc sunt aruncate ramuri de lemn câinesc și de iasomie, ca să iasă şoricul aromat.
- Dacă porcul este negru, se ia o bucată din grăsimea lui şi se duce la biserică de Bobotează, să fie sfinţită de preot. Apoi poate fi folosită de cei care au dureri de picioare sau junghiuri.
- De asemenea, sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.
- Între Ignat şi Crăciun, femeile nu trebuie să toarcă, ele pisează grâu ca să aibă până la Crăciun. Apoi se fac un fel de turte, numite „cârpele Domnului Hristos”, cu miere şi nuci, pe care le mănâncă în ajunul Crăciunului.
- Sărbătoarea de Ignat trebuie ţinută cu sfinţenie de femeile însărcinate, pentru a naşte prunci întregi la trup şi minte.
- După sacrificarea animalului, se face „ pomana porcului”. Bucăți de carne sunt puse în tuci, de obicei pe foc de lemne, iar mai apoi se împarte cu cei care au participat, dar și cu cei din jurul casei.