Pe ce dată este Ignatul în 2022? Tradiții vechi care se respectă în ziua Ignatului

Pe ce data este Ignatul în 2022? Vezi ce obișnuiesc românii să facă în această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Pe ce dată este Ignatul în 2022? Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile pe care românii le respectă în fiecare an și le transmit din generație în generație, de-a lungul timpului.

Pe ce dată este Ignatul în 2022?

În fiecare an, la data de 20 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul. Denumirea populară a acestei zile este „Ignatul porcilor”.

În această zi, porcii crescuți pe parcursul anului, sunt sacrificați pentru a pregăti tot felul de rețete tradiționale pentru Crăciun, dar și pentru restul sărbătorilor de iarna, precum Anul Nou și Sfântul Ion.

Citeste si: Culiță Sterp și logodnica lui, fotografie de excepție împreună: „Faină”. Cât de bine le stă celor doi împreună- kanald.ro

Citeste si: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?- stirilekanald.ro

Potrivit unei legende din popor, cu o seară înainte de ignat, porcii se visează cu mărgele roșii la gât.

În religia creştin-ortodoxă, pe 20 decembrie mai este prăznuit şi Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.

Citește și: Zile libere Crăciun 2022. Vezi câte zile libere primesc românii la sărbătoarea Nașterii Domnului

Citeste si: „Îmi doresc copilul, indiferent că noi suntem împreună sau nu.” Ramona Olaru, declarații despre sarcină, la scurt timp după ce a anunțat că este o femeie singură- kfetele.ro

Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro

Pe ce dată este ignatul în 2022 Tradiții românești în ziua ignatului

Pe ce dată este ignatul în 2022 Tradiții românești în ziua ignatului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Tradiții și obiceiuri de Ignat

 • În ziua de Ignat, oamenii sacrifică porcii din gospodărie, pentru a pregăti feluri de mâncare pentru Crăciun, dar și pentru celelalte sărbători de iarna, precum Anul Nou și Sfântul Ion, cum ar fi: cârnați, șuncă, tobă, piftie, sarmale, lebăr și caltaboș.
 • În această zi nu este bine să faci alte treburi în casă, precum spălat, măturat.
 • Conform tradiției, sacrificarea porcului nu poate fi înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăși apusul soarelui. Tăierea animalului trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece numai lumina poate ţine la distanță spiritele malefice.
 • În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci.

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Ioan Botezătorul în 2023? Sărbătoarea ar putea deveni zi liberă de la stat

 • După sacrificare, porcul este spălat și se rostesc cuvintele: „Carnea ta să fie Carne aurie”.
 • Apoi, animalul este pârlit pe primele paie secerate în vară, păstrate special pentru Ignat. În foc sunt aruncate ramuri de lemn câinesc și de iasomie, ca să iasă şoricul aromat.
 • Dacă porcul este negru, se ia o bucată din grăsimea lui şi se duce la biserică de Bobotează, să fie sfinţită de preot. Apoi poate fi folosită de cei care au dureri de picioare sau junghiuri.
 • De asemenea, sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.
 • Între Ignat şi Crăciun, femeile nu trebuie să toarcă, ele pisează grâu ca să aibă până la Crăciun. Apoi se fac un fel de turte, numite „cârpele Domnului Hristos”, cu miere şi nuci, pe care le mănâncă în ajunul Crăciunului.
 • Sărbătoarea de Ignat trebuie ţinută cu sfinţenie de femeile însărcinate, pentru a naşte prunci întregi la trup şi minte.
 • După sacrificarea animalului, se face „ pomana porcului”. Bucăți de carne sunt puse în tuci, de obicei pe foc de lemne, iar mai apoi se împarte cu cei care au participat, dar și cu cei din jurul casei.
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată este Boboteaza în 2023? Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numește și Epifanie

Horoscop chinezesc lunar DECEMBRIE 2022. Previziuni astrale pentru ultima lună din acest an

Zile libere Crăciun 2022. Vezi câte zile libere primesc românii care lucrează la stat

„Spune-mi dacă ești pe undeva, pe aici”. Un bărbat din Turcia își caută cu disperare mama, printre ruinele lăsate în urmă de cutremure

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

„Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin

Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies