Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Sărbătoarea are loc cu o săptămână înainte de Paște

Pe ce dată sunt Floriile în 2022. Sărbătoarea se mai numește și Intrarea Domnului în Ierusalim.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când pică Floriile în 2022. Vezi pe ce dată celebrăm Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoarea care precede Sfintele Paști.

Când sunt Floriile în 2022?

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care se celebrează cu o săptămână înainte de Sfintele Paști.

În acest an, Floriile se sărbătoresc pe 17 aprilie, într-o zi de duminică, ca în fiecare an. În timp ce sărbătoarea Învierii Domnului sau Sfintele Paști vor avea loc pe data de 24 aprilie 2022, pentru creștinii ortodocși.

Sărbătoarea Floriilor amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, înainte de Sfintele Patimi. În mod tradițional, Floriile mai sunt numite și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor, sau Duminica Patimilor Domnului.

Se obișnuiește ca în ziua de Florii, creștinii să meargă la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei să plece acasă cu flori și salcie sfințită de preot.

Sărbători calendarul ortodox 2022. Cele mai mari sărbători ale anului

Când sunt Floriile în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Când sunt Floriile în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Duminica Floriilor, zi cu dezlegare la peşte

Biserica Ortodoxă a îngăduit ca în ziua de Florii să se mânănce pește, fiindcă sărbătoarea pică în Postul Paștelui.

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, a început pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie.

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an. Spre deosebire de Postul Crăciunului, în Postul Mare al Paștilor sunt mult mai puține zile în care se dă dezlegare la pește.

Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Vezi zilele în care nu se organizează cununii religioase

Când sunt Floriile în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Când sunt Floriile în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Rugăciune de Florii

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Citeste si: Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțe ște-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cele mai norocoase zodii în 2022. Un nativ își va găsi jumătatea în noul an

Când NU se fac nunți în 2022? Zilele în care NU se organizează cununii religioase

Cum se calculează cifra destinului în funcție de data ta de naștere

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Șoc total pentru Vladimir Putin! La asta nici măcar el nu se aștepta. E TERMINAT

Probleme mari pentru Andreea Mantea: "Ma ustura pielea de mor! Nu va arat mai mult, caci va speriati!" Ce a patit prezentatoarea de la "Casa iubirii"

Putin, sfidat de militari! L-a umilit în direct, la televiziunea de stat. „Armele nucleare par chiar amuzante”

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies