Floriile 2023: Când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim? Tradiții și obiceiuri

Pe ce dată sunt Floriile în 2023. Sărbătoarea se mai numește și Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când pică Floriile în 2023. Vezi pe ce dată celebrăm Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoarea care precede Sfintele Paști.

Când sunt Floriile în 2023?

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care se celebrează cu o săptămână înainte de Sfintele Paști.

În acest an, Floriile se sărbătoresc pe 9  aprilie, într-o zi de duminică, ca în fiecare an. În timp ce sărbătoarea Învierii Domnului sau Sfintele Paști vor avea loc pe data de 16 aprilie 2022, pentru creștinii ortodocși.

Sărbătoarea Floriilor amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, înainte de Sfintele Patimi. În mod tradițional, Floriile mai sunt numite și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor, sau Duminica Patimilor Domnului.

Se obișnuiește ca în ziua de Florii, creștinii să meargă la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei să plece acasă cu flori și salcie sfințită de preot.

Citește și: Când sunt Rusaliile 2023? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Când sunt Floriile în 2023?

Când sunt Floriile în 2023?

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Ana Morodan, primele declarații despre întâmplarea din trafic, după ce a stat 24 de ore în arestul poliției: „Am făcut o greșeală” ”Contesa” s-a ales cu trei dosare penale- kanald.ro

Citeste si: Primele declarații ale Anei Morodan după ce a petrecut noaptea în arest. S-a ales cu trei dosare penale într-o zi- stirileprotv.ro

Duminica Floriilor, zi cu dezlegare la pește

Biserica Ortodoxă a îngăduit ca în ziua de Florii să se mănânce pește, fiindcă sărbătoarea pică în Postul Paștelui.

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, va începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie.

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an.

Spre deosebire de Postul Crăciunului, în Postul Mare al Paștilor sunt mult mai puține zile în care se dă dezlegare la pește.

Citește și: Sărbători calendarul ortodox 2023. Sărbători religioase marcate cu cruce roșie în calendarul creștin

Când sunt Floriile în 2023?

Când sunt Floriile în 2023?

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Rugăciune de Florii

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Citeste si: “Îmi dă fiică-mea șervețele întruna, pentru că de 10 minute plâng.” Gina Pistol a izbucnit în lacrimi, după ce a publicat prima poză cu chipul lui Josephine- kfetele.ro

Citeste si: Subiecte simulare Biologie BAC 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii? Barem de corectare- stirilekanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer a rupt tăcerea și a oferit primele detalii despre divorțul de Deea Maxer. Fosta lui soția a trimis un mesaj în direct: "Incompatibili în principii, dorințe, vise, mentalitate, planuri, putere de iubire și implicare”- radioimpuls.ro

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite ca să ne apropie mai mult de El, ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțește-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când pică Paștele ortodox în 2023? Data la care credincioșii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului

Când sunt Rusaliile 2023? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui

Oana Matache are probleme financiare serioase de când a divorțat. Aceasta întâmpină probleme în ceea ce privește plata chiriei

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!

Sarah Dumitrescu s-a fotografiat nemachiată. Cum arată fiica Anamariei Prodan complet naturală

Ana Morodan, prinsă la volan băută, sub influența substanțelor interzise și cu permisul suspendat. Vedeta a fost oprită de două ori în aceeași seară

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies