Pe ce dată sunt Sânzienele în 2021, ziua în care se face pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sânzienele sunt sărbătorite în ziua în care se face pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. 

Pe ce dată sunt Sânzienele
Sânzienele
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Potrivit Calendarului Ortodox, în data de 24 iunie creștinii celebrează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi de mare sărbătoare, enoriașii trebuie să stea departe de treburile gospodărești.

Cine sunt Sânzienele

Potrivit tradiției, Sânzienele sunt niște fete foarte frumoase care trăiesc în păduri, cântă și dansează în aer sau pe pământ, iar în noaptea de 23 spre 24 iunie împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și

pasările, umplu de leac și miros florile, tămăduiesc bolnavii și apară semănturile de grindină.

Citeste si: Calendar Ortodox IUNIE 2021. Marile sărbători: Înălţarea Domnului şi Rusaliile vor avea loc în luna iunie

Pe ce dată sunt Sânzienele

În noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii. Legenda spune că acest dans nu poate fi observat de nimeni, iar cel care îl vede se va îmbolnăvi, fără vreo șansă de vindecare.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Sânziana sau Drăgaica mai este numită și Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, în funcție de zona geografică a țării. În trecut, în ajunul acestei sărbători, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene și împleteau cununi pe care le aruncau peste case. Dacă acestea se agățau de horn, era semn că se vor mărita curând.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Citeste si: Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2021? Postul va avea multe zile cu dezlegare la peşte

Oamenii în vârstă aruncau coronițe peste casă, pentru a afla când vor muri. Potrivit tradiției, atunci când coronița va cădea de pe acoperiș, reprezenta că moartea este aproape.Tot în noaptea de Sânziene, fetele își puneau sub pernă flori de sânziene pentru a-și visa ursitul.

Gospodarii puneau flori de Sânziene la colțul casei dinspre răsărit, iar dacă în următoarea zi găseau în coronițe păr de la animale, era semn că vor avea parte de un an sănătos și roditor pentru animale.

Sânzienele ca zâne, pot fi aducătoare de rele dacă oamenii nu le respectă sărbătoarea şi aleg să muncească. În acest caz, aceste fiinţe stârnesc vijelii și lasă câmpul fără rod și florile fără leac. Florile

de culoare galbenă – sânzienele, erau considerate a fi plante de leac.

Dansul Drăgaicei

În unele zone din Muntenia se joacă Drăgaica, adică două fete se vor costuma, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Ele merg din casă în casă și joacă un dans care constă în mai multe sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Se spune că oamenii care primesc Drăgaica se consideră că vor avea noroc și recolte bogate.

Pe ce dată sunt Sânzienele

Citeste si: Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea va avea loc la 40 de zile de la Sfintele Paşti

După Dansul Drăgaicei, apar primele semne că vara se întoarce spre iarnă: începe să scadă lungimea zilelor și să sporească nopțile, se usucă rădăcina grâului, florile își pierd din miros și din puterea tămăduitoare, cucul încetează să mai cânte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Elena Matei de la Chefi la cuțite 2021 are o poveste dramatică de viață. Ce a dezvăluit finalista sezonului 9: „A fost un șoc!”

Rikito Watanabe de la Chefi la cuțite 2021, omagiu uluitor adus lui chef Sorin Bontea. „Nu vreau să uit!”

TOP Survivor România 2021. Cine sunt cei mai buni concurenți din Dominicană. Elena Marin, pe primul loc la Faimoși. Ce poziție ocupă Zanni

Alege un cuplu de miri și află cât va dura căsnicia ta!

Secretul mai puţin ştiut al Prodancei! Totul s-a aflat după divorţ. Sumele sunt colosale

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Amănunte explozive despre amanta lui Reghecampf. Ce cadou ultra scump i-a făcut antrenorul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies